Společnost SES Astra si objednala další průzkum týkající se vztahu diváka a televizního vysílání v Česku.

Z výsledků vyplynulo, že 85 % lidí stráví sledováním televize minimálně hodinu denně a dvě hodiny jich před obrazovkou zůstává asi třetina. Plných 37 % diváků si užívá televizi 3 – 4 hodiny denně a 13 % pak dokonce přes čtyři hodiny.

ČTĚTE TAKÉ: Samsung zjistil v průzkumu, že Češi ve sledování televize těsně zaostávají za Američany

Průzkum se ptal i na spokojenost s programovou nabídkou. Tady jsou podle zaslané zprávy nejméně spokojeni ti, kteří přijímají televizní signál prostřednictvím pozemního vysílání. Celé třetině z nich se nabídka jeví jako nezajímavá. Vedle toho se také neustále zvyšuje počet domácností ve kterých je televizní vysílání sledováno na více zařízeních.

Více než jeden přijímač má celých 70 % diváků (loni 68 %) a opět vedou televizory. Minimálně jeden má doma 98 % respondentů. Dalších 34 % využívá ke sledování televize notebook, zhruba každý pátý si ji pouští na stolním počítači (22 %) nebo na mobilním telefonu (21 %) a 13 % využívá tablet.

„Notebook jako druhý přijímač využívají nejčastěji lidé ve věku 18–34 let,věková skupina 24–34 let oproti tomu nejvíce upřednostňuje chytré mobilní telefony. Klasickému počítači zase dávají častěji přednost muži než ženy. Přes všechny tyto změny je klasický velký televizor stále hlavním zábavním centrem pro celou rodinu,“ upřesňuje výsledky průzkumu Martin Ornass-Kubacki, viceprezident a regionální ředitel společnosti SES Video CEE.

Průzkum pro SES Astra provedla agentura NMS Market Research na 500 respondentech.