Dnes končí nejvýznamnější veletrh spotřební elektroniky na světě. Do televizorů poprvé od zavedení HDR přináší jednu velkou změnu. Vedle ní, je tu i několik menších, neméně zajímavých.

Televizory, a vše kolem nich, na veletrhu už dávno nejsou ústředním tématem, ale stále se tu představuje to nejlepší, co je pro nadcházející sezónu k dispozici, a to klidně i rok před prodejem. V roce 2016 byla největším hitem ohlašovaná podpora technologie HDR, ale třeba i to, že televizory Samsung mají mít jednodušší ovládání. Po loňském uvedení televizoru OLED bez reproduktorů (Sony) či překvapení jménem Samsung QLED (vývojovou MicroLED nepočítám), si myslím mohu dovolit napsat, že letos jsme konečně „trochu“ jinde.

DALŠÍ ČLÁNKY K TÉMATU:

CES 2019 – otevření.

Na veletrh CES představující spotřební elektroniku v tom nejširším slova smyslu se přivážejí skutečné inovace, které se mohou za tři, pět let (nebo i dříve) ukázat jako naprosto klíčové. Letos to je první televizor s novou technologií obrazovky MicroLED určený pro domácnosti (alespoň podle přání Samsungu) a hlavně – první televizor s rolovací obrazovkou na světě, kterou si vysunete podle svých představ nebo ji – při poslechu muziky – zcela schováte. Právě tohle je podle mého klíčová inovace na kterou se dlouho čekalo a pokud vypustíme HDR, tak hodně dlouho čekalo. Jestliže bude fungovat v praxi…

Než se dostaneme k novinkám, které se takhle na dálku podařilo sehnat, ještě jedna drobnost: veletrh CES, dříve známý jako Consumer Electronics Show, pořádá v Las Vegas organizace CTA (Consumer Technology Association – Asociace pro spotřební technologii), která zde také předává své každoroční ceny. Ty si však necháme na jindy.

 

Hisense ULED.

DALŠÍ INFORMACE: Hisense Laser TV aneb Televizor úplně jinak

Hisense: poprvé s Roku TV, Android TV a poprvé i OLED

Na začátku léta si čínská firma dala dárek a zakoupila u nás populární Gorenje, pod níž patří i značka Mora. Hodlá z Gorenje učinit vývojové a výrobní středisko skupiny pro celou Evropu a má se také stát jakousi výchozí základnou pro celý kontinent, což je pochopitelně chytré, jen to bohužel není u nás, kde má Hisense část výroby. Vedle toho firma mj. také vlastní značku Toshiba pro televizory a zakoupila i americká aktiva (a jméno) společnosti Sharp.

Jak zaznělo na veletrhu v prezentaci vedoucích představitelů Hisense, za minulý rok se prodalo více než 20 milionů televizorů (jen v USA tři miliony) a meziroční nárůst dosáhl neskutečných 63 %.

V prezentacích bylo také hodně slyšet o nové verzi Hisense Laser TV o které jsme se už zmiňovali. Nabízena je momentálně ve dvou verzích: s úhlopříčkou 203 cm (80″) a 254 cm (100″). Letos by jim měla dělat společnost ještě verze se 150 palci (381 cm), přičemž se pracuje na ještě rozměrnější verzi. Vedle toho společnost představila koncept televizoru nazvaného Adonis MD s technologií obrazovky MicroLED a úhlopříčkou 143″ (363 cm), ranný prototyp zde také uvedla společnost TCL. Vraťme se ale na zem, tedy k běžným televizorům LCD a také k první OLED.

Hisense, který oznámil partnerství s Mistrovstvím Evropy ve fotbale 2020, představil na veletrhu svou kolekci pro 2019/2020. Ta poprvé obsahuje televizory s platformami Android TV (modely H5 a H65) a Roku TV (R6 a R7 zřejmě určené jen pro americký trh). Nicméně jeho spolehlivý a velice rychlý systém Vidaa U nadále pokračuje, což je jenom dobře, protože nevím jak Roku TV, ale Android TV se ještě z dětských plen nedostal.

Vrcholové řady se u Hisense nazývají ULED (mj. H8F a H9F) a pracují se všemi nejdůležitějšími standardy HDR, tedy HDR10, HDR10+, HLG, Advanced HDR by Technicolor a Dolby Vision, což je v podstatě nevídané. Že je ale obsah provedený touto technologií klíčový, je dnes zřejmé snad už každému.

Řada H8F bude nabízena v úhlopříčkách 27 cm (50″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″), H9F pak zatím jen v posledních dvou. V této souvislosti je třeba dodat, že ještě nebyly upřesněny modely pro Evropu, takže vše může být trochu jinak.

Co se týče prvního televizoru s obrazovkou OLED, ten se bude jmenovat O8B, bude mít úhlopříčkou 140 cm (55″) a operační systém Vidaa v nové verzi U3. Chybět nebude ani Dolby Vision či Dolby Atmos.

 

DALŠÍ INFORMACE:

LG: budoucnost je prý rolovací

O novinkách u této korejské značky jsme se už zmiňovali, takže to vezměme ve stručnosti. Podrobnější informace najdete na odkazech výše.

Vše se u LG nechá shrnout do dvou bodů: nové televizory s umělou inteligencí druhé generace (LG ThinQ a procesor α9 Gen 2) a televizor s rolovatelnou obrazovkou OLED. Ten podle mého názoru skutečně představuje zlom na který jsme dlouho čekali. A i když je HDR veledůležité, koncepci televizoru jako takového nemění, což ostatně nedělá ani Laser TV od Hisense (na stěně máte plátno).

U svinovací LG OLED65R9 jsem se už zmiňoval o třech režimech, stupních, vysunutí obrazovky ze základny, což je stolek provedený z kvalitních materiálů tak říkajíc uměřeně moderní.

Podle pražského zastoupení LG je tu však ještě čtvrtý režim – zcela volný, takže si můžete obrazovku vysunout tak, jak chcete, a to nejen podle vašich představ, ale i podle toho, co sledujete. Jestliže se například díváte na film s poměrem stran 21:9 vysunete ji jen tak, abyste nahoře a dole neměli černé pruhy. Pokud se tohle potvrdí, stane se R9 pro filmové fanoušky pomalu povinností…

Televizory řady R mají být na trh uveden na podzim 2019 a uvidíte, zda se jich skutečně dočkáme. O pár let později pak uvidíme, jak skutečně fungují v praxi. A tohle bude klíčové.

 

Panasonic TX-65GZ2000 se zajímavým bočním profilem a ke stropu mířícími reproduktory.

DALŠÍ INFORMACE: Nový OLED Panasonic GZ2000 přichází s Dolby Vision i dynamickým HDR10+

Panasonic: žádné velké změny, sázka na HDR10+

Oznámeno bylo uvedení jediného televizoru, a to s obrazovkou OLED, GZ2000. S výjimkou reproduktorů mířících vzhůru do nebes, o jejichž přínosu by se dalo diskutovat (audio systém ale ladil Technics…), toho moc nového není. K dispozici je další režim HDR, HLG Photo, jinak je zabudována podpora Dolby Vision, dynamické HDR10+ a zvuk v Dolby Atmos. Otázkou ještě je, jak bude působit přepracovaný obrazový procesor HCX Pro, který má mít mimo jiné vylepšené podání obsahu s HDR.

Vedle toho Panasonic představil dva přehrávače 4K disků Blu-ray, UB150 a UB450, které mají podporovat HDR10+ s dynamickými metadaty a Dolby Vision. Ještě zajímavější by však mohla být ohlašovaná kompatibilita se zvukem ve vysokém rozlišení, včetně DSD či ALAC. Panasonic ale v minulosti několikrát formátovou podporou zklamal, takže další otazník.

 

Televizor Samsung MicroLED s úhlopříčkou 75″ (191 cm).

DALŠÍ INFORMACE: Samsung představuje „domácí“ televizor s obrazovkou MicroLED (včetně videa)

Samsung: opět žádný OLED, opět ale MicroLED

Společnost už ohlásila, že v chytrých televizorech z kolekce 2019/2020 nabídne služby Applu, konkrétně iTunes Movies & TV Shows a AirPlay 2. Vše by podle místního zastoupení mělo fungovat i v modelech určených pro Česko.

Tím nejdůležitějším je letos – stejně jako minulý rok – nová a možná přelomová technologie obrazovky MicroLED (také Micro LED, MLED, apod.), ale zdá se, že příliš nepokročila. Samsung sice už mluví o tom, že je už určena pro domácnosti, ale u představené novinky s úhlopříčkou 75″ (191 cm) a rozlišením Ultra HD (4K), neoznámil ani cenu, ani datum uvedení. Navíc podle všeho nejsou k dispozici žádné bližší parametry (podle tiskové zprávy opravdu žádné), typicky jaké bude samotné provedení televizoru, jak bude hluboký, jak bude vypadat montáž na stěnu či na podstavec atd.

Co je ale slyšet, jsou nadšené ohlasy na kontrast, jas či nulové vypalování obrazových bodů. A také zprávy o tom, že MicroLED je zabiják OLED. Na tohle je ale podle mého ještě opravdu hodně brzy, navíc jak se zdá, letos funkční televizor ještě neuvidíme. Ostatně otázkou vůbec je, jak technologii vlastně říkat. Samsung někde uvádí MicroLED, při prezentaci ale měl nápis formu Micro LED. Třeba se u obrazovky z LED žárovek opravdu dočkáme marketingového μLED…

 

DALŠÍ INFORMACE: Aplikace pro nový Android TV 8 na TV Sony

Sony: řada Master Series i v 8K

O této značce se zmíním podrobněji, protože jednak – jako u jediné – dorazila obsáhlá sada fotografií, a jednak jsme na Televizním webu její letošní novinky ještě nezveřejňovali.

Značka sice v kolekci 2019/20 žádné převratné změny nenabízí, ale uvedení přístrojů s rozlišením Ultra HD (8K) či nové OLED si podrobnější informace rozhodně zasluhují. Nicméně zatím nebyl zveřejněn ani očekávaný příchod na trh.

 

Sony WG6, Full HD, LCD, konkrétně Sony KDL-43WG663 a KDL-50WG663
  • Úhlopříčky 109 cm (43″) a 127 cm (50″), zpracování obrazu X-Reality Pro, HDR (včetně herního), firemní platforma.
  • Přepracované uživatelské rozhraní.
Sony XG85, 4K, LCD, konkrétně osm modelů od Sony KD-55XG8505, přes KD-55XG8796, až po KD-85XG8596
  • Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 85″ (216 cm), displej Triluminos, obrazový procesor X1, objektově orientované remastrování HDR, Android TV.
  • Zvuk prostřednictvím technologie Acoustic Surface Audio (viz recenze Sony KD-55AF9BAEP) se čtyřmi dopředu nasměrovanými vysokofrekvenčními reproduktory.
  • Dolby Vision plus Dolby Atmos.

 

Sony XG95, 4K, LCD, konkrétně Sony KD-55XG9505, KD-65XG9505, KD-75XG9505 a KD-85XG9505
  • Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 85″ (216 cm), obrazový procesor X1 Ultimate, objektově orientované remastrování HDR, Android TV.
  • Zvuk prostřednictvím technologie Acoustic Surface Audio (viz recenze Sony KD-55AF9BAEP) se čtyřmi dopředu nasměrovanými vysokofrekvenčními reproduktory.
  • Imax Enhanced, Dolby Vision plus Dolby Atmos.

Vedle výše představených televizorů byl ještě s úhlopříčkou 124 cm (49″), představen Sony D-49XG9005 s obdobnými vlastnostmi, avšak podle tiskové zprávy s klasickými reprosoustavami.

 

Sony Master Series AG8 a AG9, 4K, OLED, konkrétně Sony KD-55AG8, KD-65AG8 a KD-55AG9, KD-65AG9, KD-77AG9
  • Základ je stejný, tedy OLED, obrazový procesor X1 Ultimate, a Android TV. Liší se úhlopříčky, kde jsme u 140 cm (55″) a 165 cm (65″), resp. u 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 196 cm (77″).
  • Zvuk prostřednictvím technologie Acoustic Surface Audio (viz recenze Sony KD-55AF9BAEP) plus u AG9 i režim TV Centre Speaker Mode (televizor s domácím kinem spolupracuje v pozici centrálního reproduktoru).
  • Imax Enhanced, Dolby Vision plus Dolby Atmos (AG9)

 

Sony Master Series ZG9, 8K, LCD, konkrétně Sony XBR-85Z9G a Sony XBR-98Z9G
  • Úhlopříčky 85″ a 98″, tedy 216 cm a 249 cm, plošné podsvícení, nezávisle ovládané moduly podsvícení, Android TV.
  • Obrazový procesor X1 Ultimate a 8K X-Reality Pro pracující s obrazovou databází 8K, Imax Enhanced.
  • Zvukový systém Acoustic Multi-Audio, čtyři dopředu směrované reproduktory, režim TV Centre Speaker (televizor pracuje jako centrální reproduktor domácího kina).
  • V přípravě aktualizace na HDMI 2.1, 4K High Frame Rate (HFR), Dolby Vision a Dolby Atmos.