Stát zahájí informační kampaň k DVB-T2, připraví podmínky aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz a tzv. druhou diginovelu zákona o elektronických komunikacích, ČT začne vypínat první vysílače DVB-T.

Pokud jste právě uplynulý rok považovali za přelomový pro druhou televizní digitalizaci a přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, pak letošní rok bude pro tento proces zásadní. Právě letos totiž začne reálný přechod na nové vysílání. Vypínání prvních vysílačů DVB-T se dotkne stovek tisíc diváků, kteří by se měli o blíží se „DVB-T tmě“ dozvědět z dlouho očekávané státní informační kampaně připravované pod taktovkou ministerstva průmyslu a obchodu. Pokračovat budou i přípravy legislativních změn, jež by měly otevřít cestu ke vzniku dalších dvou celoplošných sítí DVB-T2, které odstartují jako „rozvojové“ v roce 2021. Skončit by měly regionální sítě DVB-T a televize by měly uzavřít nové smlouvy na vysílání ve finálních multiplexech DVB-T2.

Operátoři definitivně dokryjí přechodové sítě DVB-T2

Ačkoli všechny tři přechodové multiplexy DVB-T2 chtěly do konce roku 2018 spustit vysílání ze všech plánovaných vysílačů a dokrývačů, některé lokality se signálu dočkají až v letošním roce. V případě České televize a její Přechodové sítě 11 jde o středočeské dokrývače Chocerady a kopec Praha u Příbrami (lokality zajišťované Českými Radiokomunikacemi) a několik menších dokrývačů zajišťovaných dalšími smluvními operátory. Přechodové síti 12 provozované Českými Radiokomunikacemi zbývá zprovoznit dokrývač v Choceradech a Přechodové síti 13 provozované společností Digital Broadcasting vysílač Jáchymov – Klínovec. Technický plán přechodu na DVB-T2 tomuto multiplexu přisuzuje ještě slabé dokrývače v Holoubkově a Adamově, ty však podle sdělení operátora nebudou pro DVB-T2 využity.

Problém bude i se spuštěním Přechodové sítě 13 z Klínovce. Tento silný západočeský vysílač má totiž využít kanál 38, na kterém nyní vysílá Regionální síť 7. Tento regionální multiplex provozuje společnost Progress Digital, sesterská firma Digital Broadcasting, a ta nehodlá kanál 38 opustit, dokud pro něj bude mít platné individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Přechodové sítě 13 z Klínovce se tedy diváci dočkají nejdříve v druhé polovině letošního roku. Dobrou zprávu ovšem máme pro jihočeské diváky, kteří mají problém s naladěním Přechodové sítě 12. CRA od března navýší výkon vysílačů Kleť a Mařský vrch na maximální povolené hodnoty. V případě Kletě z dnešních 10 na 100 kW, u Mařského vrchu z 5 na 20 kW. Navýšení výkonu veřejnoprávní Přechodové sítě 11 ze stejných vysílačů proběhne až v roce 2020, se změnou vysílacího kanálu.

Přechodová síť 13 se bude muset ještě minimálně půl roku obejít bez vysílače Jáchymov – Klínovec (Zdroj: Digital Broadcasting)

Skončí regionální sítě DVB-T. Jen není jasné, kdy

Regionálním multiplexům DVB-T má 30. června tohoto roku vypršet platnost individuálních oprávnění k využívání kmitočtů. ČTÚ ale opakovaně potvrdil, že počítá s jejich dalším prodloužením buď do konce letošního roku nebo do prvního čtvrtletí 2020. Úřad kvůli tomu ale bude muset změnit Plán využití rádiového spektra (PVRS) a k tomuto záměru vypsat veřejnou konzultaci. Jisté je, že regionální sítě DVB-T nebudou moci po 30. červnu 2019 využívat všechny kmitočty jako dnes. Vysílací kanály, které budou potřebné pro výstavbu přechodových sítí DVB-T2, by neměly být prodlouženy. Je otázka, jak se ČTÚ „popere“ s otázkou jáchymovského kanálu 38, na kterém chce nadále vysílat Regionální síť 7, ale zároveň má sloužit Přechodové síti 13.

Je rovněž možné, že některé regionální sítě DVB-T, jejichž kanály nebudou potřeba pro výstavbu přechodových a finálních sítí DVB-T2, budou usilovat o prodloužení individuálních oprávnění až do konce roku 2020. Teprve v roce 2021 totiž mají být ze zbývajících kmitočtů sestaveny tzv. rozvojové sítě DVB-T2. A novela zákona o elektronických komunikacích z loňského roku počítá s tím, že poslední vysílače DVB-T se budou vypínat v únoru 2021. Opět ale bude záviset na vůli ČTÚ a změně PVRS, která je k takovému rozhodnutí potřeba. Někteří operátoři, jako například Prague Digital TV, která provozuje pražskou Regionální síť 4, nutnost přechodu na vysílací standard DVB-T2 zpochybňují a rádi by vysílali i nadále v DVB-T.

Regionální síť 8 by měla pokračovat i po 30. červnu 2019 (Zdroj: CRA)

MPO spustí infokampaň a připraví druhou diginovelu

Dlouho očekávaná státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2 by měla odstartovat na přelomu ledna a února letošního roku. Ministerstvo průmyslu a obchodu v posledních měsících loňského roku připravovalo podklady pro vyhlášení veřejné zakázky na realizátora této kampaně. Součástí by měly být televizní a rozhlasové spoty, inzeráty v tisku, na internetu a patrně i osvětová činnost přímo v regionech, které budou vypínat vysílání ve standardu DVB-T. Podrobnosti o kampani a jejích realizátorech ale nejsou ani v prvních dnech letošního roku známy, takže dodržení lednového či únorového termínu startu kampaně není tak úplně jisté. Ani to, zda bude mít nějaké logo a motto jako kampaň z první televizní digitalizace v letech 2008 až 2012.

Ministerstvo průmyslu a obchodu čeká také příprava tzv. druhé diginovely zákona o elektronických komunikacích, která má řešit otázku využití zbylých kmitočtů po vypnutí DVB-T: způsob přidělení dvou plánovaných rozvojových sítí DVB-T2 a otázku vzniku regionálních sítí DVB-T2. Návrh novely právního rámce, která by měla implementovat opatření k efektivnímu využití zbývajících rádiových kmitočtů pásma UHF pro zemské televizní vysílání, má resort předložit ve druhém čtvrtletí letošního roku. Dá se očekávat, že jeho schvalování v Parlamentu bude provázet zvýšená aktivita České asociace satelitních operátorů, stejně jako v případě první diginovely ZEK.

Předsedu Koordinační expertní skupiny Pavla Dvořáka čeká příprava druhé diginovely zákona o elektronických komunikacích (Foto: Taktiq Communications)

Česká televize v listopadu vypne DVB-T v Praze

Přelomovou událostí letošního roku bude vypínání prvních vysílačů DVB-T. Dojde k němu 27. listopadu v Praze. Ze Žižkova a Cukráku přestane v tomto standardu vysílat Česká televize, takže diváci z Prahy, kteří jsou odkázáni na pozemní příjem televize, se o letošních Vánocích již neobejdou bez nové televize nebo set-top boxu. Vypínání se do značné míry dotkne i středních Čech, které pokrývá Cukrák. Naopak další středočeský vysílač Votice – Mezivrata bude ve vysílání ČT ve standardu DVB-T pokračovat až do 7. ledna 2020. Na Praze si ČT i MPO vyzkouší, do jaké míry budou diváci na přechod k novému standardu připraveni. Půjde především o společné televizní antény, které bude nutné upravit pro příjem nového vysílacího kanálu 26.

Společně s vypnutím pražského vysílání ČT ve standardu DVB-T začne proces uvolňování pásma 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů. ČTÚ během letošního roku připraví a vypíše aukci na kmitočty v tomto pásmu, od níž se očekává vznik čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora využívajícího moderní sítě 5G pro hlasové a datové služby. Zájem o vstup do aukce již projevili někteří noví hráči, například Nordic Telecom, který již loni vydražil kmitočty v pásmu 3,7 GHz. Kmitočty budou vydraženy ještě předtím, než budou plně k dispozici: stát by se tak mělo do 30. června 2020.

Žižkovský vysílač ukončí vysílání České televize ve standardu DVB-T již letos v listopadu (Foto: CRA)