Nedávno skončený veletrh CES nastínil, co můžeme očekávat letos a hlavně v dalších letech mimo běžnou produkci. Jak začínající rok vidí místní zastoupení, resp. výrobci, na to se podíváme nyní.

Na veletrhu jsme se dozvěděli něco málo o letošní kolekci (u některých hodně, u jiných nic), ale hlavně jsme viděli výhled – ve špičkových řadách – na příští rok a roky další. A také na letošní podzim, kdy mají být některé v Las Vegas představené televizory skutečně uvedeny na trh, a to i v Česku. Například unikátní rolovací TV od LG. Ta byla v prototypu k vidění už dříve, letos ale podle všeho dospěla do finální podoby a prodej má být zahájen na podzim, a to i u nás.

Na veletrhu se ale jednak neukazuje vše a jednak tu nejsou všichni. Do Vegas typicky nejezdí Loewe, což je myslím hodně velká škoda, a také TP Vision, výrobce televizorů značky Philips. Ten Televiznímu webu sdělil, že se do uvedení jeho nové kolekce, což bude 22. a 23. ledna, nemůže k novým modelům vůbec vyjadřovat. Jasné ale je, že se minimálně Philips 55OLED903 s naprosto unikátním zvukem od B & W bude prodávat i nadále. Níže tak najdete značky, které se ke kolekci 2019/2020 alespoň nějak vyjádřit mohly. Výjimku představuje Panasonic, kterému jsem otázky taktéž poslal, ale který – stejně jako minulý rok – neodpověděl. Nevadí! Máme tu reakce od ostatních masových výrobců, plus společnosti Hisense (více než 20 milionů prodaných TV v roce 2018, je už také pěkná masa…), dále pak německé Loewe a jednoho malého výrobce (Sencor), který naopak zvládá s tiskem komunikovat na výbornou.

Pojďme na to!

 

ČTETE TAKÉ: Televizor Hisense H55U7A představuje excelentní nabídku pro řešení příjmu DVB-T2

Hisense poprvé s OLED

Firma nazývá své vrcholové řady LCD televizorů ULED a jako soubor technologií a vylepšení si také název nechala patentovat. Na otázky odpovídá Matej Hušták, marketingový manager.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2019/2020?

  • Absolutní premiéra OLED televizoru Hisense na českém a slovenském trhu.
  • Vylepšený operační systém Vidaa U 3.0, který podporuje hlasové ovládání a umělou inteligenci Amazon Alexa. (Poznámka redakce: jde o firemní o. s. založený na Linuxu.)
  • Uhlazený design.
  • Podpora Dolby Atmos v ULED a OLED televizorech.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

  • Spojení Dolby Vision (video) a Dolby Atmos (zvuk), které generuje skvělý zážitek ze sledování, podobně jako v kině.
  • Ještě atraktivnější design s využitím kovu i v nižších řadách.
  • Vylepšený firemní operační systém, který je ještě rychlejší a dává širší možnosti ovládání televizoru.

Takže letos k nám opravdu dorazí OLED?

Ano! Na českém i slovenském trhu uvedeme prémiový model s vylepšeným operačním systémem Vidaa U 3.0, se špičkovou výbavou a tenkým tělem. Provedení bude z kovu s minimálními rámečky kolem obrazovky. (Poznámka redakce: OLED od Hisense se už minulý rok začal prodávat na australském trhu, odkud pochází i výše uvedená fotografie, ovšem s o. s. Vidaa U 2.5.)

 

CES 2019: LG Signature 65-inch Rollable OLED 4K TV (Model 65R9).

ČTĚTE TAKÉ: Televizor LG OLED65R9 patří do řady Signature a nabídne „rolovací“ obrazovku

LG stočené do ruličky

Společnost vylepšila svou umělou inteligenci a zapracovala mj. také na operačním systému WebOS. Na otázky odpovídá Lukáš Paroulek, Product Specialist & Trainer HE.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2019/2020?

Rozhodně je tu několik VELKÝCH novinek. Zřejmě největší bude první „rolovatelný“ televizor na trhu. Jedná se o model OLED TV R, který byl představen na veletrhu CES a je to první televizor, který se po vypnutí zcela schová do boxu, který zároveň obsahuje kompletní „konektivitu“ a zvukový systém s podporou Dolby Atmos. Pro letošní rok to ale zdaleka není vše! LG také připravuje uvedení televizorů s rozlišením 8K, a to jak v kategorii OLED, tak v prémiové kategorii LCD LED s technologií Nano Cell TV. Všechny tyto novinky budou navíc poháněny druhou generací Inteligentních procesorů α9 a α7 s celou řadou nových technologií pro maximální kvalitu obrazu a stranou nezůstane ani integrace nového rozhraní HDMI 2.1. Řada vylepšení ale čeká i střední třídu, takzvané UHD televizory, a také operační systém webOS přinese celou řadu novinek.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

S ohledem na kvalitu obrazu to bude jednoznačně technologie OLED, a to jak s rozlišením 4K nebo 8K s již zmiňovanými procesory α9 a α7 a integrovaným inteligentním systémem pro vylepšení obrazu „Deep learning AI picture“, podporou téměř všech existujících formátů HDR (4K Cinema HDR) a podporou již zmiňovaného HDMI 2.1 s funkcí eARC (poznámka redakce: rozšířený zpětný zvukový kanál). V podobném duchu se následně budeme také věnovat prémiovému segmentu televizorů podsvícených LED s názvem Nano Cell, dříve označovaných jako Super UHD. Zde můžeme očekávat implementaci podobných technologií jako u OLED a navíc i pokročilé řízení LED podsvícení zvané FALD (Full Array Local Dimming). Zajisté důležitou novinkou pro příznivce výrobků firmy Apple je integrace Airplay 2 a HomeKit. Dále se v rámci podpory hlasových asistentů a služeb jako ThinQ a Google Assistant rozšíří nabídka o službu Amazon Alexa. LG také myslí na hráče a tak nové OLED a Nano Cell TV budou mít v roce 2019 ještě nižší tzv. Input Lag (poznámka redakce: zpoždění) a budou tak vhodné pro hraní on-line her.

Myslíte si, že přijde další vlna zlevnění televizorů OLED nebo se objeví méně rozměrné úhlopříčky? Můžeme vůbec něco z toho letos očekávat?

Cenové rozpětí zatím bohužel nijak komentovat nemůžeme, protože bude oficiálně teprve oznámeno, ale menší úhlopříčky u OLED TV nás letos bohužel nečekají, spíš naopak. OLED bude v nabídce v rozměrech Standard, tedy 55″ a 65″, a objeví se více modelových řad s úhlopříčkou 77″. Navíc v případě 8K OLED TV se objeví úhlopříčka ještě rozměrnější. Celkově si ale myslím, že pro vyznavače vysoce kvalitního obrazu a nových technologií to bude opravdu zajímavý rok!

 

Loewe Bild X s koncepcí panel a samostatná jednotka s elektronikou, vstupy atd.

Přijde i luxusní verze Loewe X

Revitalizovaný německý výrobce pokračuje ve svém obdivuhodném nástupu a zavádění obrazovek OLED pomalu do všech svých řad. Na otázky odpovídá Miroslav Řezník, mající u společnosti Basys (distributor) na starosti výrobky Loewe.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2019/2020?

V průběhu února by se měla objevit „dvojková“ modelová řada. Zastoupena bude v LCD úhlopříčkách 43″ (109 cm) a 49″ (124 cm) a pro nás taktéž zajímavé 2.55 OLED (140 cm). Jedná se o modelovou řadu, která se nebude prodávat ve všech zemích, cena bude kolem 67.000 Kč. V průběhu druhé poloviny roku by měla být v prodeji i luxusní verze Loewe X s displejem OLED a externím mediaboxem.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Mezi poptávanými vlastnostmi jsou u zákazníků Basysu na prvních místech instalační variabilita, tenký design i úzké rámečky, ale jsem rád, že sem patří také obrazová a zvuková kvalita, svižnost a spolehlivost reakcí na povely a jednoduchost a intuitivnost ovládání. Stálý zájem je o přehrávání z NAS serveru, přesun záznamů na NAS apod., zmínit ale musím i fenomén dnešní doby zrcadlení a oboustranný Bluetooth audio stream.

Myslíte si, že přijde další vlna zlevnění televizorů OLED nebo se objeví méně rozměrné úhlopříčky? Můžeme vůbec něco z toho letos očekávat?

Prozatím to nevypadá na významné zlevňování. OLED je poměrně významně technologicky a tedy i nákladově náročnější na výrobu. Je těžké něco odhadovat, stát se může v průběhu roku cokoliv. O menší úhlopříčce se u OLED sice hovoří již delší dobu, ale nic konkrétního není k dispozici ani ve formě testovacích vzorků.

 

Samsung AI Quantum Processor 8K.

ČTĚTE TAKÉ: Samsung nabídne v chytrých televizorech služby Applu

Samsung: 2,5 metrový televizor

Martin Huba, produktový manager pro televizory, se pro Televizní web mohl – vzhledem k uvedení jen části letošní kolekce – vyjádřit jen krátce:

  • Novinky pro 2019 budeme spouštět v březnu. Budeme pokračovat v technologii QLED a rozlišení 8K.
  • Uvedeme televizor s úhlopříčkou 98″, tedy 249 cm.
  • Zelenou bude mít integrace technologií IoT a video služby. Víc ale zatím prozradit nemohu.

 

Sencor SLE 55U02TCS ještě z kolekce 2018.

ČTĚTE TAKÉ: Extra levný televizor Sencor SLE 50U02TCS pro DVB-T2 potěší i náročnějšího diváka

Sencor: YouTube i Netflix přímo na dálkovém ovladači

Značku, kterou u nás nabízí společnost Fast, čeká letos další příklon ke Smart TV. Na otázky odpovídá Martin Štancl, produktový manažer Sencoru.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2019/2020?

Zhruba březnu představíme novou kolekci chytrých televizorů od 32″ (81 cm) s rozlišením HD Ready, přes 40 (102 cm) a 43 palců (109 cm) s Full HD, až po 49 a 55 palců (124, resp. 140 cm) s Ultra HD (4K). Televizory budou mít HbbTV, Netflix, Youtube, apod.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Tlačítko pro Netflix a Youtube přímo na dálkovém ovladači.

Myslíte si, že přijde další vlna zlevnění televizorů OLED nebo se objeví méně rozměrné úhlopříčky? Můžeme vůbec něco z toho letos očekávat?

Tak daleko ještě nejsme… 🙂

 

Nová řada Sony ZG9 Master Series se bude nabízet v 85″ (216 cm) a 98″ (249 cm, na snímku).

ČTĚTE TAKÉ: To nejzajímavější z veletrhu CES 2019 v Las Vegas – Televizní novinky na jednom místě (včetně Sony)

Sony: věnujte pozornost obrazovému procesoru

Na otázky odpovídal Bersen Hoxha, produktový manažer Sony, zodpovědný za oblast televizorů pro Česko a Slovensko.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2019/2020?

U nové kolekce jsou to v oblasti obrazu zejména dvě věc: uvedení 8K televizorů řady ZG9 a zavedení procesoru X1 Ultimate do řady XG95, což je pokračovatel úspěšné série XF9, potažmo XE9 (poznámka autora: více v souhrnném článku z veletrhu CES). V oblasti zvuku jde o zavedení Dolby Atmos do řad AG9, ZG9, XG95 a XG85 a o technologii Acoustic Multi-Audio. Ta je, podobně jako Acoustic Surface u OLED televizorů, inspirovaná zvukem kinosálů. Tento systém najdete u řad ZG9, XG95 a XG85. V oblasti designu je tím nejdůležitějším nový závěsný systém u OLED televizorů AG9 a AG8 umožňující těsnější zavěšení vzhledem ke zdi a zcela nový hliníkový ovladač u řad ZG9, AG9, XG95 a XG85.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Domnívám se, že pro spotřebitele bude stále klíčovým prvkem pro rozhodování úhlopříčka a bude i nadále pokračovat trend rostoucího podílu velikostí nad 55″ (140 cm). U těchto větších obrazovek však důrazně doporučuji věnovat se při výběru také kvalitě obrazu, zvážit jaký panel by měl televizor mít a vybírat televizory s pokročilým obrazovým procesorem. Takto lze dosáhnout výrazně lepšího diváckého zážitku.

Myslíte si, že přijde další vlna zlevnění televizorů OLED nebo se objeví méně rozměrné úhlopříčky? Můžeme vůbec něco z toho letos očekávat?

Na toto bohužel nelze odpovědět.

Štítky