Rakousko letos konečně rozjede celostátní digitální rozhlasovou platformu DAB+ (MUX I) ve velkém, jaké budou parametry vybraných vysílačů?

Momentálně u našich jižních sousedů probíhá DAB rozhlasové vysílání ve Vídni na kanálu 11C jako CityMUX Wien II. Zachytit ho lze z vysílače Wien 9, DC Tower 1, odkud vysílá výkonem 12,6 kW s vertikální polarizací. Operátorem (poskytovatelem) je společnost RTG Radio Technikum GmbH a provozovatelem Austrian Broadcasting GmbH & Co KG. Mapka pokrytí je k nahlédnutí i zde: https://dabplus.at/empfang/

Pro celoplošný rakouský multiplex I bude použita základní ochrana chyb (EEP-3A), čistá přenosová rychlost 1,152 Mbit/s. Datový tok na jeden program nepřekročí hodnotu 72 kbit/s. Tabulka obou sítí ukazuje, že klienti pro DAB se hledají v Rakousku bohužel těžce, vidíme značný překryv programů v obou sítích. Zajímavá je absence stanic veřejnoprávního rozhlasu ORF-Radio v MUX I. V České republice dochází naopak k masivnějšímu plošnému rozmachu pokrytí sítě Českého Rozhlasu ČRo DAB+.

Operátorem (poskytovatelem) nového MUXu I bude ORS comm GmbH & Co KG a provozovatelem Rakouská republika. Projekt má zatím licenci na deset let (od 2. dubna 2019 do 2. dubna 2029).

Jaký bude překryv do Česka?

Tabulka ukazuje vysílací parametry vysílačů a dvě odlišné sady termínů jejich spouštění. Netuším, která ze sad se ukáže být nakonec platnou, oba zdroje se zdají být dostatečně hodnověrné. Rakousko nejprve pokryje hustě osídlené aglomerace. Hlavní silniční tahy a tunely přijdou na řadu později (není mi nyní známo jakékoli konkrétní rozhodnutí v tomto směru). Jak již vyplynulo z první tabulky, dopravní zpravodajství nebude chybět. Zde vidíme další rozdíl proti České republice. U nás se pokrývají veřejnoprávním DAB multiplexem nejprve hlavní silniční tahy. Přesahy signálů vybraných vysílačů do České republiky slibují slušné příjmové možnosti. Můžeme vidět, že například vysílač Jauerling nebude mít papírově směrové omezení, zde tedy předpokládám obložení stožáru anténními jednotkami ze všech stran, neboť „všesměrovými dipóly“ toto v podstatě docílit nelze – vliv stožáru by byl značný.

Veškeré mnou vytvořené mapky, použité v tomto článku, byly spočítány pro výšku přijímače 10 m nad zemí. Hodnoty barevné škály jsou vidět v rohu. Zelená barva je pokrytí pro automobily. Žlutá dálkový DX příjem na ziskovou anténu.

Bohužel, kanál 5D se léta používá i v České republice (1 kW vysílač v blízkosti kóty Kluk) a vzájemné rušení s rakouským vysílačem Jauerling by bylo po jeho spuštění značné. Objeví se už po spuštění vysílače Kahlenberg. Mapka je počítána pro hodnotu 45 dBuV/m, která by měla znamenat jinak bezproblémový příjem na běžný dipól. Tmavá plocha znamená průnik obou signálů. Je zřejmé, že do budoucna lze kanál 5D použít v České republice maximálně v severozápadní části státu. V jižních Čechách a na jižní Moravě je i vzhledem k vídeňským vysílačům použití kanálu 5D nadále nemyslitelné.

Kanál 5D – vysílače Jauerling vs. Kluk

Očekávání funkčního příjmu DAB signálů z Rakouska na našem území jsou velká. Doufejme, že další koordinace kanálů v České republice se budou ubírat správným směrem.

V závěru mi dovolte poděkovat Ivo Viščorovi za poskytnutí části důležitých podkladů pro tento článek.

Štítky