UVNITŘ TABULKY – Jako první na jihu Čech ukončí vysílání celoplošný multiplex 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova. Stane se tak 13. února 2020.

V rozmezí jediného měsíce, na přelomu února a března 2020, přijdou televizní diváci v Jihočeském kraji o možnost pozemního příjmu digitální televize ve standardu DVB-T. Pokud si do poloviny února příštího roku nepořídí nový televizor nebo set-top box DVB-T2, nebudou moci nadále sledovat televizní vysílání zdarma. Vyplývá to z Technického plánu přechodu na DVB-T2, který v loňském roce schválila vláda a podle něhož se v České republice přechází na pozemní digitální televizní vysílání nové generace. Dnem D pro jižní Čechy bude 13. únor 2020, kdy ve standardu DVB-T ukončí vysílání celoplošný multiplex 2 s hlavními programy největších komerčních televizí Nova a Prima.

K TÉMATU: Den D pro vypínání DVB-T nastane 27. listopadu 2019. Od tohoto data v Praze nenaladíte ČT

O týden později, 19. února 2020, se z hlavních jihočeských vysílačů České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch odmlčí i multiplex 3 s tematickými kanály televizí Prima, Barrandov, Óčko, Šlágr TV, TV Noe a TV Seznam. 28. února je bude následovat multiplex 4 s programy Novy a televizemi Relax, Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Kinosvět, Joj family, Prima Comedy Central a Jihočeskou televizí. Tato síť ukončí vysílání z rozhledny Kleť, Vimperka, Volar a Dačic. Jako poslední na jihu Čech ukončí vysílání DVB-T veřejnoprávní Česká televize, jejíž multiplex 1 se na Kleti a Mařském vrchu odmlčí 19. března 2020. Společně s celoplošnými multiplexy DVB-T se budou vypínat i přechodové sítě DVB-T2, které nahradí finální multiplexy nové generace.

Jak si zachovat bezplatný příjem televize

Diváci, kteří si chtějí zachovat pozemní příjem televize, který je jako jediný nezpoplatněný, si budou muset nejpozději do doby, kdy se bude vypínat vysílání DVB-T, pořídit televizor nebo set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC/H.265. Pokud využívají společnou televizní anténu (STA), musí ještě prostřednictvím správce nebo majitele domu zařídit úpravu STA, která spočívá v doplnění kanálových vložek pro nové vysílací sítě. Tuto úpravu dělají specializované servisní firmy. Vzhledem k tomu, že na konci letošního roku lze očekávat větší zájem o úpravy STA, vyplatí se tyto úpravy provést již nyní. DVB-T2 vysílání na jihu Čech probíhá již od loňského roku a lze jej přijímat vedle vysílání DVB-T. Po vypnutí stávajícího vysílání a přepnutí přechodových sítí DVB-T2 do finálních multiplexů servisní firma pouze přeladí již nainstalované kanálové vložky v STA.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy u vás skončí vysílání DVB-T? Podívejte se na přehledné tabulky

Při výběru vhodného přijímače DVB-T2 je nutné ujistit se, zda obsahuje kodek HEVC. Bez něj by nový televizor nebo set-top box české vysílání ve standardu DVB-T2 nerozluštil. Vhodné přijímače můžete hledat podle zlatých kulatých nálepek „DVB-T2 ověřeno“, které označují přístroje certifikované Českými Radiokomunikacemi. Takové televizory a set-top boxy jsou přímo otestovány na příjem českých vysílacích sítí DVB-T2. Seznam certifikovaných přijímačů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně doplňován o nově otestované přístroje. České DVB-T2 vysílání ale naladí i přijímače, které nemají tuto certifikaci, protože ta není pro výrobce, dovozce při prodejce televizorů a set-top boxů povinná. Pro diváky je ale zlatá pečeť dobrým orientačním bodem při nákupu nového přijímače.

Kde už nyní na jihu Čech naladíte DVB-T2

Jihočeši nemusí s nákupem nového televizoru nebo set-top boxu otálet. Již nyní mohou naladit tři přechodové sítě DVB-T2 s 35 televizními a devíti rozhlasovými programy. Česká televize vysílá v rámci Přechodové sítě 11 na kanálu 50 z vysílačů Kleť a Mařský vrch. Stejné vysílače využívá i Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací, která nabízí 18 programů komerčních televizí z multiplexů 2, 3 a také z Regionální sítě 8. Naladit ji lze na kanálu 27, do března letošního roku ale vysílá se sníženým výkonem (z Kleti 10 kW, z Mařského vrchu 5 kW). Snížený výkon má i Česká televize, a to na 10 kW u Kleti a 5 kW u Mařského vrchu. Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting vysílá na kanálu 32 z rozhledny Kleť, Urbaneckého vrchu u Dačic, stožáru Vodafone ve Vimperu a Volar. Obsahuje programy z celoplošného multiplexu 4.

MAPY POKRYTÍ: Z jakých vysílačů a kde vysílají přechodové sítě DVB-T2

Kdy dojde k přepínání mezi přechodovými a finálními sítěmi DVB-T2? Tento krok, který povede k rozdělení tří dočasných multiplexů nové generace na čtyři definitivní, je vázaný na termíny vypínání vysílačů celoplošných sítí DVB-T. Přechodové sítě 11 a 12, jejichž provoz zajišťují České Radiokomunikace, na jihu Čech ukončí vysílání 19. února 2020. O půlnoci na 20. února 2020 se Přechodová síť 11 změní na finální síť 21 a přejde ze současného kanálu 50 na finální kanál 39. Zároveň dojde k navýšení výkonu obou hlavních jihočeských vysílačů na Kleti a Mařském vrchu. Přechodová síť 12 se ve stejný okamžik rozdělí na finální sítě 22 a 23. První z nich si zachová vysílací kanál 27, druhá začne vysílat na kanálu 22, který těsně předtím uvolní vypínaný multiplex 3 (finální síť 23 bude jeho pokračovatelem).

Přechodová síť 13 se změní na finální multiplex 24 koncem února 2020 (přesné datum ještě operátor těchto sítí, společnost Digital Broadcasting, neurčil). Z kanálu 32 se toto vysílání v novém standardu DVB-T2 přesune na finální kanál 30.

Štítky