Letos 15. dubna uplyne již šest let, kdy v Rakousku začala vysílat pozemní televizní platforma SimpliTV prostřednictvím pěti DVB-T2 multiplexů.

Hlavní rakouský provozovatel pozemního televizního vysílání, společnost ORS, rozšířila s příchodem nového roku 2019 programovou nabídku svého regionálního DVB-T2 multiplexu C v Horním Rakousku. Další důležitou změnou, příznivou pro českého diváka, je zvýšení vysílacího výkonu na srovnatelnou úroveň s ostatními pěti DVB-T2 multiplexy (65kW ERP), které již téměř šest let šíří programy platformy SimpliTV i do českého vnitrozemí.

SimpliTV

Z hlavního hornorakouského vysílače Lichternberg je těchto pět multiplexů šířeno na UHF kanálech 43 (MUX ORS A s programy ORF), dále pak na kanálech 24, 37, 41 a 45 v horizontální polarizaci a výkonem 65 kW. Do Čech má tento vysílač vysílací diagram z pochopitelných důvodů omezen, přesto lze v jižní části Jihočeského kraje jeho DVB-T2 signály zachytit.

Mapa pokrytí signálu multiplexu ORS C v Jižních Čechách

Mapa byla vytvořena v programu Radio Mobile a odpovídá výšce příjmu 10 metrů nad terénem. Zelená barva značí stabilní příjem kanálu 44, úrovni signálu na klasické LP anténě 35 dBuV a vyšší. Minimální hodnotou na vstupu přijímače pro čistě kabelovou distribuci by byla úroveň 27.75 dBuV.

MUX ORS A má nedaleko česko-rakouských hranic u města Freistadt ještě další vysílač v rámci jednofrekvenční sítě (SFN). Rozhlasové stanice v pásmu VKV z Lichtenbergu lze bez větších problémů poslouchat v jižní části Jihočeského kraje již několik desítek let, například oblíbené Hitradio Ö3 (88,8MHz), FM4 (104,0MHz) nebo LIFE Radio (100,5MHz).

Vysílač Linec – Lichtenberg

Nové nekódované programy v rakouském regionálním multiplexu

Televizní diváci v Jižních Čechách, především na Českokrumlovsku a Českobudějovicku, kteří již přijímají signál z Lichtenbergu, mohou na UHF kanále 44 aktuálně naladit osm nekódovaných televizních programů, z toho čtyři v HD rozlišení. V multiplexu jsou ještě tři kódované programy rakouské terestrické platformy SimpliTV.

Přehled programů regionální multiplexu ORS C (receiver VU+ DUO 4K/HD Glass)

Vysílání tohoto rakouského regionálního multiplexu je šířeno z vysílače Lichtenberg, který leží 11 km severně od centra města Linec ve výšce 927 metrů nad mořskou hladinou, na UHF kanále 44 (658 MHz) v horizontální polarizaci. Dalšími vysílači jednofrekvenční sítě (SFN) regionálního multiplexu jsou linecký městský vysílač Freiberg (12,5 kW ERP) a vysílač Tröschberg v dalším hornorakouském městě Steyr (8 kW ERP), oba tyto vysílače vysílají v opačné, tedy vertikální polarizaci, pro lepší pokrytí městské zástavby.

Praktický příjem signálů z vysílače Lichtenberg

Příjem DVB-T2 signálu z vysílače Lichtenberg na Českobudějovicku není úplně jednoduchý. V regionu je dominantní televizní vysílač Kleť. Multiplexy vysílající z tohoto vrcholu v Blanském lese mají v budějovické kotlině mnohem vyšší úroveň signálů, než signály z Lichtenbergu (rozdíl cca 30 až 40 dB) a navíc, eventuální slučování signálů z individuálně směrovaných antén přináší poměrně fatální problémy, díky blízkým kmitočtovým kanálům, v případě hlavního rakouského multiplexu ORS A (K43) dokonce sousedního kanálu regionální sítě 7 (K42) z Kleťské rozhledny a v neposlední řadě se většinou v instalacích jedná o příjem z podobného směru hlavního jihočeského vysílače Kleť.

Spektrum signálu na účastnické zásuvce (Kleť/Lichtenberg)

Z těchto důvodů je v současnosti příjem a zpracování signálu Lichtenberského multiplexu A s programy ORF (FTA ORF 1 a 2 v SD) běžnými způsoby v podstatě nemožný. Stejný případ je i u signálu multiplexu ORS F na kanále 24 (konflikt sousedících kanálů se signálem tuzemského multiplexu 4 Digital Broadcasting na kanále 25). Platí to pro širokopásmový příjem na jednu anténu, pro příjem na dvě selektivně sloučené, individuálně směrované antény i instalace pomocí selektivních zesilovačů (kanálových vložek) v panelových domech.

Příjem regionálního multiplexu C na kanále 44 je po zvýšení vysílacího výkonu v Českých Budějovic na příznivých místech celkem stabilní.

Příjmové parametry multiplexu ORS C na účastnické zásuvce (České Budějovice/Litvínovice)

Hodně diváků na Českobudějovicku má to štěstí, že celkem stabilně přijímá signál z Lichtenbergu na jedinou širokopásmovou UHF anténu, primárně směrovanou na vysílač Kleť (vysílací komplex ČRa i Digital Broadcasting, resp. Progress Digital, na historické rozhledně knížete Josefa Schwarzenberga). Viz technické snímky v tomto článku.

Nové vysílací a modulační parametry hornorakouského regionálního multiplexu C

  • vyzářený výkon – 65kW (Lichtenberg)
  • polarizace EMP – horizontální (Lichtenberg)
  • vyzařovací diagram – všesměrový s omezením do Čech (Lichtenberg)
  • modulační schéma – 64QAM
  • modulační mód – 32Kext
  • ochranný interval – 1/16
  • vnitřní ochranné kódování – 3/4
  • DVB-T2 pilot pattern – PP 4
  • natočený konstelační diagram

Rakouské DVB-T2 vysílání používá pro komprimaci videostreamu algoritmus H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding), tedy nikoliv H.265/HEVC jako v České republice, nebo v Německu. Zvukové streamy jsou komprimovány algoritmem Dolby Digital plus.

Přehled nekódovaného terestrického vysílání z vysílače Lichtenberg – leden 2019

  • MUX ORS A kanál 43 – ORF1 SD a ORF2 (SD rozlišení)
  • MUX ORS B kanál 37 – ATV2 (SD rozlišení)
  • MUX ORS F kanál 24 – ATV1 (SD rozlišení)
  • MUX ORS C kanál 44 – LT1, SchauTV, RTV, BibelTV (HD rozlišení 1920x1080i)
  • TV1, dorf, WT1, oe24.TV (SD rozlišení 704x576i)

Screenshoty TV programů z multiplexu ORS C – receiver VU+ DUO 4K, skin HD Glass 16

Elektronický programový průvodce v multiplexu ORS C

Ani jeden regionální televizní program v multiplexu ORS C v současné době nevyužívá EPG.
Podle programové tabulky na stránkách SimpliTV by se mělo u programů oe24.TV a SchauTV jednat o kódované vysílání (bezplatné sledování po registraci uživatele), v současné době (první lednový týden roku 2019) je ale vysílání těchto programů bez kódování.

Aktuální obsah multiplexu ORS C – Horní Rakousko

Závěrem

Od začátku ledna tohoto roku můžou někteří diváci na jihu Čech sledovat zajímavosti ze života obyvatel v Horním Rakousku prostřednictvím šesti volně přijímatelných regionálních televizních stanic, které vysílají svůj program prostřednictvím DVB-T2 multiplexu na kanále 44 z vysílače Lichtenberg u Lince. Celkem zajímavý projekt, který může být inspirací pro podobně zaměřené televizní společnosti v České republice. Za vytvoření grafické mapy pokrytí bych rád poděkoval kolegovi Miroslavu Ladunovi.

Štítky