Dosud platilo, že pokud zákazník zaplatil servisní poplatek na dva roky dopředu, ušetřil. To však už podle nového ceníku, který začne platit v březnu, nebude pravda.

Největší česká satelitní služba Skylink přikročí po roce k dalšímu, zdá se, že už pravidelnému, zdražování servisního poplatku. Tentokrát jej nepocítí ti zákazníci, kteří provádí platby pravidelně každý měsíc přes SIPO nebo Inkasem z účtu, ale ti, kteří zvolili „výhodnou“ možnost jednorázové platby na delší časové období – jeden nebo dva roky. Tyto jednorázové platby budou oproti každoměsíčnímu hrazení znevýhodněny. U roční jednorázové úhrady stoupne výše servisního poplatku z 1 198 na 1 399 korun, u platby na dva roky dopředu dokonce z 1 895 na 2 399 Kč. Zákazníci Skylinku, které v minulosti operátor zvýhodňoval za hromadnou platbu poplatku na delší časové období, tak budou znevýhodněni: zatímco pravidelná měsíční platba vyjde na 89 korun, jednorázové úhrady na delší časové období vyjdou v přepočtu na měsíc dráže.

U roční jednorázové platby zákazník zaplatí měsíčně téměř 117 korun, tedy o 28 korun více než při každoměsíčním strhávání SIPO nebo Inkasa. U platby na dvouleté období vyjde měsíční poplatek na 100 korun, což je 11 korun více než přes měsíční SIPO nebo Inkaso. „Pravidelné měsíční platby prostřednictvím SIPO nebo Inkaso z účtu, při kterých odpadají starosti a náklady spojené s opakovaným naváděním platby, upomínáním a zbytečné komplikace spojené s deaktivací služby v případě opožděné platby, jsou pro naše zákazníky optimálním řešením,“ vysvětlil Skylink v oficiální tiskové zprávě. Jednorázové platby servisního poplatku zvýšil poprvé po dvou letech a pouze pro zákazníky v České republice. „Výše Servisního poplatku se tak dostává přibližně na úroveň Slovenska,“ dodal operátor.

Vývoj servisního poplatku Skylinku v korunách měsíčně od jeho zavedení v roce 2012 (*průměrný měsíční servisní poplatek u jednorázové platby na 12 měsíců dopředu)

Skylink zdražoval již loni i předloni

Loni Skylink naopak zvyšoval každoměsíční platby servisního poplatku přes SIPO nebo Inkaso. Pokračuje tedy v každoročním zdražování poplatku za základní programovou nabídku Digital, již dříve, v době přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T, nabízel pod názvem Gratis zdarma, kdy byl po uhrazení jednorázového poplatku skutečně zdarma. I nyní ji na svém webu inzeruje jako bezplatnou pro ty diváky, kteří mají uhrazený servisní poplatek. Skylink také zdraží základní rozšířenou nabídku Smart, a to o 20 korun z 239 na 259 Kč měsíčně. Odůvodňuje to zařazením nových programů a rozšíření služby o internetové sledování televizních programů a pořadů z televizního archivu.

„K úpravě ceny balíčku Smart jsme přistoupili až po třech letech. Od té doby se programová nabídka rozšířila o 16 HD programů a všichni předplatitelé získali navíc možnost sledovat své programy také přes internet prostřednictvím služby Skylink Live TV včetně sedmidenního archívu a rozsáhlé videotéky, a to až na čtyřech zařízeních současně,“ vysvětluje Skylink, jehož mateřská společnost M7 Group nedávno oznámila akvizici provozovatele další tuzemské satelitní služby freeSAT (bývalý UPC Direct). „Zákazníci, kteří se změnou ceny nesouhlasí, mají právo ke dni účinnosti změny neprodloužit předplatné anebo smlouvu bez sankcí ukončit,“ slibuje Skylink. K úpravě ceníku dojde k 1. březnu 2019.

Reklama Skylinku z doby, kdy nabízel základní programový balíček Gratis zdarma. V roce 2012 na něj uvalil servisní poplatek, který každoročně zvyšuje.

Útoky na DVB-T2

Skylink v posledních měsících opakovaně útočí na provozovatele sítí pro pozemní digitální televizní vysílání kvůli probíhajícímu přechodu na nový vysílací standard DVB-T2. Zveřejňuje zavádějící informace a videa, která mají diváky odradit od přechodu na DVB-T2 a nabádá je k „výhodnému“ pořízení satelitu. Zmiňuje například montáž a aktivaci služby za jednu korunu, aniž by dodal, že podmínkou je uzavření smlouvy na dva roky, během nichž zákazník v poplatcích operátorovi montáž a aktivaci skrytě zaplatí v plné výši. Nezmiňuje také, že satelitní přijímače jsou výrazně dražší než přístroje pro příjem pozemní digitální televize DVB-T2, jejíž příjem je pro diváky zdarma, a to včetně programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Městský soud v Praze vydal loni v říjnu na žádost Českých Radiokomunikací proti provozovateli Skylinku předběžné opatření, které firmě nařizovalo odstranit z jím provozovaného webu Televiznísignál.cz „nepravdivé a zavádějící informace“, například tvrzení o „postupném konci vysílání televize přes anténu“, informace o možném zhoršení televizního signálu po přechodu na DVB-T2 nebo možné pokračování v uvolňování frekvencí i po roce 2021. Předmětem soudního sporu se stala i videa Skylinku označovaná jako „Skylink zprávy o konci DVB-T2 vysílání“, v nichž moderátorka Adéla Gondíková společně s Luďkem Staňkem glosují údajné problémy diváků s přechodem na DVB-T2.

Skylink je rovněž členem České asociace satelitních operátorů (ČASO), která si na podmínky přechodu k DVB-T2 v České republice stěžovala u Evropské komise a snažila se lobbovat v neprospěch novely zákona o elektronických komunikacích, jež řeší druhou televizní digitalizaci.

Štítky