Toužili jste někdy po tom, abyste například při změně vysílacího standardu nemuseli měnit celý televizor? S řadou MonitorLine UHD máte možnost. Prostě jen připojíte jiný set-top box.

AKTUALIZOVÁNO, 30. 1., 13:30 h: Potvrzena podpora funkce HDMI (CEC). Technisat k ní uvádí, že… „Aktivujete-li HDMI-CEC řízení, pak podporuje-li externí přístroj též HDMI-CEC, může se návazně aktivovat nebo deaktivovat automatické zapnutí a/nebo vypnutí. Pokud se potom spustí jeden přístroj, startuje s ním spolu i druhý. Totéž platí i pro vypnutí. Uvědomte si, že dle implementace řízení HDMI-CEC může dojít k chybné funkci….“

Ve dvou úhlopříčkách, 124 cm (49″) a 140 cm (55″), začíná německý Technisat nabízet své „televizory“ jako doplňky k set-top boxům všech druhů. Říkám „televizory“, protože zatím uváděná řada MonitorLine UHD nemá zabudované příjmové tunery. Ty nahrazuje přes HDMI napojitelný set-top box a zatím v této souvislosti čekám na jakoukoli informaci k tzv. společnému ovládání HDMI (CEC). Ta má dovolit, v lepším případě, řízení obou přístrojů jedním dálkovým ovladačem, v tom horším minimálně alespoň společné zapnutí a vypnutí.

Technisat MonitorLine UHD 49 (19.880 Kč) a Technisat MonitorLine UHD 55 (23.880 Kč) s českým menu a podsvícením Edge LED (v rámu), mají pohledové úhly 178° ze všech stran, zvládají obsah v HDR10 a zabudována je trojice HDMI 4K (až 60 sn./s), USB 2.0 a sluchátkový výstup. Výrobky jsou sice bez příjmových tunerů, ale mají umět přehrávat multimédia, disponují HDMI (ARC), což je zpětný audio kanál, a zabudovaný zesilovač má výkon 2x 8 wattů. Provedeny jsou v energetické třídě A s klasickým síťovým vypínačem (nulová spotřeba), při vypnutí dálkovým ovladačem je spotřeba v pohotovostním režimu 0,4 W.