UVNITŘ TABULKY – Televizní diváci v Ústeckém kraji mají posledních 12 měsíců na to, aby si pořídili nový televizor nebo set-top box DVB-T2, případně si upravili společné televizní antény.

Pouhý rok zbývá divákům na Ústecku, Teplicku, Chomutovsku a Děčínsku k tomu, aby přešli na příjem pozemní digitální televize nové generace DVB-T2. Pokud přijímají televizní signál pozemní cestou z klasických vysílačů a chtějí si zachovat bezplatné sledování televize, musí si nejpozději do ledna 2020 zakoupit nový televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC. Na konci tohoto měsíce, konkrétně 30. ledna 2020, totiž v Ústeckém kraji skončí vysílání České televize ve standardu DVB-T. Z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora se odmlčí veřejnoprávní multiplex 1 a programy ČT bude možné nadále pozemní cestou přijímat pouze v novém standardu DVB-T2. Komerční televize se přidají v dalších měsících.

K TÉMATU: Kdy u vás skončí vysílání DVB-T? Podívejte se na přehledné tabulky

Multiplex 2 s hlavními programy komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov ukončí vysílání v Ústeckém kraji 23. března 2020 a multiplex 3 s tematickými kanály Primy, Barrandova, Óčka, Šlágru a TV Seznam bude následovat 20. dubna 2020. Televizní stanice z obou těchto multiplexů lze ale již nyní na Ústecku a Chomutovsku naladit prostřednictvím DVB-T2 Přechodové sítě 12. Ještě před těmito multiplexy ukončí vysílání v DVB-T další celoplošný multiplex 4, který lze v Ústeckém kraji naladit z vysílačů Ústí nad Labem – Krušnohorská, Teplice – vodárna a Děčín – Chlum. Tato síť, která obsahuje tematické kanály Novy a stanice Rebel, Relax, Kinosvět, Joj family a Prima Comedy Central, se definitivně odmlčí v únoru 2020. Stejné programy ale již nyní šíří v DVB-T2 Přechodová síť 13.

Vhodný přijímač má nálepku „DVB-T2 ověřeno“

Diváci, kteří nechtějí nechat výměnu televizního přijímače na poslední chvíli, tedy mohou na DVB-T2 přejít již nyní. Nové vysílání využívá stejné vysílače jako současné sítě DVB-T. Celkem lze naladit tři přechodové sítě DVB-T2. Z ústecké Bukové hory a chomutovské Jedlové hory vysílají Přechodová síť 11 České televize na kanálu 50 a Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací na kanálu 31. Z ústeckého vysílače Krušnohorská, teplické vodárny a děčínského Chlumu je možné naladit Přechodovou síť 13 společnosti Digital Broadcasting na kanálu 28. Pokud se vám nechce rovnou kupovat nový televizor, stačí si pořídit set-top box DVB-T2/HEVC, který propojíte mezi anténou a stávajícím televizorem. Ceny takových set-top boxů začínají již na 600 korunách.

ČTĚTE TAKÉ: DVB-T2: Top 10 nejlepších set-top boxů roku 2018

Správný přijímač pro DVB-T2 musí obsahovat nejen tuner DVB-T2, ale také kodek HEVC označovaný také H.265. Na trhu se občas mohou vyskytnout i DVB-T2 přijímače s kodekem MPEG-4/H.264, které však neumí zpracovat obraz českých vysílacích sítí DVB-T2 a z nového vysílání reprodukují pouze zvuk. Takovýchto televizorů je na trhu minimum, ale pokud si chcete být naprosto jisti, že váš nový set-top box nebo televizor bude připraven pro příjem českého vysílání DVB-T2, hledejte přijímače se zlatou nálepkou „DVB-T2 ověřeno“. Tyto přístroje prošly certifikací Českých Radiokomunikací a jsou tedy pro bezproblémový příjem nového vysílání řádně otestovány. Jejich seznam, který už obsahuje více než 2 000 modelů televizorů a set top boxů, můžete najít na webu www.dvbt2overeno.cz. České Radiokomunikace jej pravidelně doplňují o nově certifikované modely.

Myslete včas na úpravu společné televizní antény!

Diváci, kteří přijímají televizní signál pomocí společné televizní antény (STA), musí kvůli příjmu DVB-T2 ještě vyjednat s majitelem nebo správcem domu úpravu STA. Profesionální anténářská firma doplní STA o kanálové vložky pro nové vysílací kanály, na kterých probíhá vysílání DVB-T2. Jeden zásah servisní firmy ale nebude stačit, protože nyní se v DVB-T2 vysílá na dočasných kanálech, některé se po vypnutí multiplexů 1, 2, 3 a 4 budou měnit na finální. Anténáři tedy poté budou muset ještě přeladit nové kanálové vložky na nové vysílací kanály finálních DVB-T2 sítí. Každá nahradí jeden vypínaný multiplex DVB-T. Místo multiplexu 1 tak bude finální síť 21, místo multiplexu 2 finální síť 22, místo multiplexu 3 finální síť 23 a místo multiplexu 4 finální síť 24.

NAPSALI JSME: Úpravy společných televizních antén pro příjem DVB-T2 – nebojte se přechodových sítí

Konkrétně v Ústeckém kraji ale nebude nutné přelaďovat příliš mnoho kanálových vložek v STA. Česká televize totiž bude provozovat svoji finální síť 21 na kanálu 33, na kterém dnes vysílá její multiplex 1 ve standardu DVB-T. Na příjem tohoto kanálu jsou tedy již STA nastaveny. Finální síť 23 zase využije stejný vysílací kanál jako dnešní Přechodová síť 12, tedy kanál 31. Úplně nové kanály budou mít finální sítě 22 a 24. První jmenovanou bude možné naladit na kanálu 38 a druhou na kanálu 21. A kdy dojde k tomuto finálnímu přelaďování? V případě České televize v noci z 6. na 7. února 2020, u multiplexu 2, resp. Přechodové sítě 12, v noci z 23. na 24. března 2020, u multiplexu 3 v noci z 20. na 21., resp. 22. dubna 2020 a u multiplexu 4, resp. Přechodové sítě 13, v únoru 2020.

Štítky