Podmínkou je zapojení komerčních rádií, která dosud proces digitalizace rozhlasového vysílání sabotují, řekl v rozhovoru pro server DigiZone.cz generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Český rozhlas by v budoucnu nemusel být součástí televizního multiplexu České televize v DVB-T2. Záleží však na tom, jak se v České republice rozjede rozhlasová digitalizace a zda se do ní zapojí komerční rádia. Serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Ve hře je více faktorů, kromě pokrytí hlavně penetrace přístrojů. Dokud si nebudeme jisti, že je jejich penetrace dostatečná, má pro nás smysl zůstat v DVB-T2,“ uvedl Zavoral. Český rozhlas v současné době pokrývá vlastní digitální sítí ČRo DAB+ zhruba 61 procent populace, letos by chtěl pokrytá zvýšit na 80 procent obyvatel Česka.

K TÉMATU: Český rozhlas se připravuje na odchod z televizního multiplexu ČT, spouští řádné vysílání DAB+

„V momentě dalšího rozvoje DAB+ platformy, dostatečné penetrace přijímačů a vytvoření odpovídající rozhlasové nabídky a zahájení spolupráce i s privátními stanicemi by začínalo dávat smysl z DVB-T2 vystoupit. V tuto chvíli to ale určitě není na pořadu dne,“ uvedl Zavoral v rozhovoru pro DigiZone.cz. Rozhlasu v tom brání i zákon, podle něhož Český rozhlas musí společně s Českou televizí tvořit obsah veřejnoprávního multiplexu v DVB-T či DVB-T2. Beze změny zákona tak ČRo nemůže samovolně toto vysílání opustit. Zároveň by tím mohl ohrozit příjmy z koncesionářských poplatků.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas počítá s vysíláním i v DVB-T2, dokud nebude mít jeho DAB celoplošné pokrytí

Zařazením rozhlasu do veřejnoprávního televizního multiplexu se totiž z televizních přijímačů DVB-T/-T2 staly zároveň rozhlasové přijímače. Za ně musí všechny domácnosti a právnické osoby platit koncesionářské poplatky. Vlastní-li tedy domácnost televizor a nikoli rádio, musí i tak platiti rozhlasový poplatek, protože prostřednictvím televize může naladit vysílání Českého rozhlasu. Vystoupením z televizního multiplexu by rozhlas o tyto příjmy přišel. Reálně poslouchá rozhlas přes televizi zhruba 10 tisíc lidí, zejména pak speciální digitální stanice, které nejsou dostupné v analogovém FM pásmu.

NAPSALI JSME: Digitální vysílání Českého rozhlasu v DAB+ už souvisle pokrývá dálnici D1, východní a severní Čechy

„Musím říci, že někteří představitelé politické scény už začínají chápat DAB+ jako platformu budoucnosti. Osobně budu chtít o tomto tématu jednat jak s vládním zmocněncem pro digitalizaci, tak se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. Primárně ale musíme přesvědčit naše partnery z privátního sektoru, aby rozhlasovou digitalizaci neblokovali a domluvili se s námi na společném postupu,“ dodal René Zavoral k budoucnosti digitálního rozhlasového vysílání DAB+ v České republice. Rozhlas počítá s účastí v DVB-T2 minimálně do doby, dokud nedosáhne alespoň osmdesátiprocentního pokrytí DAB+ dokud se výrazně nezvýší penetrace DAB+ přijímačů.