UVNITŘ TABULKA – Po pěti měsících aktualizujeme přehled přístrojů v ceně mezi 2000 a 5000 Kč. Našli jsme jich přes dvacet a asi třetina nabízí i hybridní televizní vysílání.

Od našeho posledního přehledu na toto téma uplynul už nějaký čas (vyšel 10. září 2018) a i když nabídka stále není nijak široká a certifikovaný přístroj s logem „DVB-T2 ověřeno“ je tu opět jediný, rozmanitost střední třídě rozhodně nechybí. Najdete tu jak „hotové“ set-top boxy (STB) pro každého, tak linuxové stroje s upravitelným prostředím a s možností dohrát nejrůznější moduly s dalšími funkcemi (plug-in). Jeden přístroj, Maxxo mini TV HD-T2 HEVC (2499 Kč), nabízí dokonce kombinaci set-top boxu a přenosné LCD televize à la tablet. Nechybí ale ani známý Technisat DigiPal DAB+ představující unikátní kombinaci příjmu digitálního pozemního televizního vysílání a vysílání rozhlasového (včetně nahrávání). Jeho cena totiž klesla na kulantních 4990 Kč.

Na jednu věc je ale třeba si dát velký pozor, a to zejména tehdy, když chcete jít do exotičtějších značek. Totiž na to, aby si tuner DVB-T2 rozuměl s kompresí, kodekem, H.265/HEVC. Ještě poměrně často totiž můžete vidět, že se prodávají přístroje u nichž buď kodek u tuneru DVB-T2 uveden vůbec není, nebo naopak je – drobným písmem – uvedeno H.264. Zvolit si solidního a komunikujícího prodejce je v tomto případě naprostý základ. A i když se poslední vysílač DVB-T v Česku vypne až 29. června 2020, čas se pomalu ale jistě nachyluje.

Další články a testy na Televizním webu (výběr, bez ohledu na cenu)

Jestliže toužíte po nějakém set-top boxu s operačním systémem Linux Enigma s možností dohrát alternativní obslužný software pamatujte, že takovýto přístroj není pro každého. V podstatě dostáváte něco, na čem je ještě třeba chvíli popracovat (Vu+ Zero 4K C/T2).

Jak vypadá nabídka ve střední třídě?

Hned úvodem si řekněme, že z přehledu byl vyřazen Amiko Viper DVB-T2/C, jehož cena klesla na nějakých 1850 Kč. V tabulce už také nenajdete Formuler F1 Triple Combo (DVB-T/C, DVB-T2/HEVC, 2x DVB-S/S2), jehož prodej byl ukončen stejně, jako Technisat DigiPal T2 HD. V druhém případě je však v nabídce nástupnický model DigiPal T2 HD ex+ (1999 Kč).

Velmi výrazné zlevnění prodělal balíček Formuler S Turbo (4K/S2) + USB TV Tuner T2, který ze 4460 Kč klesl na asi 3400 Kč. Zlevnil ale i Technisat DigiPal T2 DVR s nahráváním a editací nahrávky a jeho cena je nyní na 2340 Kč (z 3149 Kč).

Zajímavou alternativou k běžným set-top boxům je pak streamer signálu DVB-T/T2, V@Box XTi-3452, který jsem i vyzkoušel. Nabízí převod živého vysílání dvou různých kanálů DVB-T/T2/HEVC do domácí sítě LAN a dále pak jeho distribuci, přes konektor RJ-45 (Ethernet) či Wi-Fi, do televizorů, počítačů, tabletů, mobilů a dalších připojených zařízení. Pokud se ptáte po set-top boxech s HbbTV, napočítal jsem jich šest a jeden se o tuto funkci dá rozšířit.

Jak vidíte, nabídka se ani po půl roce příliš neproměnila. Některé modely jsou tu nové, jiné jsou už pryč, ale pořád jsme někde kolem 20 přístrojů, byť v tabulce nejsou uvedeny některé jejich varianty.

Televizor pro DVB-T2/HEVC kombinovaný se set-top boxem, Maxxo mini TV HD-T2 HEVC.

Jak číst tabulku

Jelikož se certifikace u CRA v této cenové relaci moc nenosí, přejděme rovnou na položku „tunery“. Tady vidíme, že všechny přístroje v přehledu jsou minimálně vybaveny pro příjem DVB-T a DVB-T2/H.265/HEVC. Některá ale zvládají i DVB-T2/H.264 a DVB-C, řada z nich je pak tzv. kombinovaných, tzn. že nabízejí i dvojici satelitních tunerů DVB-S/S2. U druhého z nich se ne vždy podařilo zjistit, zda podporuje kodek HEVC. Pokud to bylo uvedeno, najdete to jako „DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC)“, pokud nikoli, je HEVC uveden pouze u DVB-T2. Nenašel jsem jediný klasický přístroj se zdvojenými tunery (V@Box XTi-3442 je přece jen trochu jiný), u linuxových strojů však můžete narazit i na takovéto varianty. Ty se však často dostávají mimo námi uvažovanou cenovou relaci.

Vedle streamovacího V@Box XTi-3442 se od běžné produkce odlišují i dva další výrobky – Formuler S Turbo (4K/S2) + USB TV Tuner T2 (3400 Kč), který má DVB-T2 externí přes rozhraní USB a Technisat DigiPal DAB+ (4990 Kč). Ten je navíc vybaven i tunerem pro příjem digitálního rozhlasu DAB/DAB+.

Neméně důležitým, a zároveň také problematickým bodem, je „příjem (rozlišení)“. Zde mějte na paměti, že se u set-top boxů s podporou 4K často vůbec nepodařilo dohledat, zda jde o rozlišení, které set-top box skutečně zvládá na všech signálových cestách. Minimálně Full HD tu však najdete vždy. Například Amiko A4 Combo S2/T2/C Hybrid (2290 Kč) má pak jasně uvedeno že 4K zvládá jen na DVB-S2.

Sloupec „PCMCIA (CI+), nebo čtečka“ může představovat jak klasickou mechaniku PCMCIA v „televizním“ světě označovanou jako „CI/CI+“, tak pouhou štěrbinu do které zasunete přístupovou kartu. Pokud bylo možné zjistit o jaký druh jde, je to v tabulce uvedeno v poznámce, je ale docela dobře možné, že u kombinovaných přístrojů je karta určena pouze pro satelitní část. Údaje se ověřují špatně a tak pokud trváte na její funkčnosti i pro případný pozemní příjem, zeptejte se při nákupu. Výjimkou je německý Technisat, kde je situace jasná. Jeho výrobky sice mají zabudované Irdeto, avšak speciálně pro službu freenet TV. U nás jsou tedy použitelné jen pro volné pozemní kanály.

U položky „některé funkce“ jsou někdy uvedena multimédia, jindy nikoli, ale nejčastěji tu ale bylo kráceno z prostorových důvodů. Snad všechny set-top boxy nějaká multimédia přehrát zvládnou, někdy to ovšem v popisu uvedeno nebylo. V případě programové nabídky EPG pak pro jistotu zmiňuji, pokud jsem ji v popisu přístroje nenašel, „EPG neuvedeno“.

Jelikož je doplňkový bod „poznámka“ zřejmý, podívejme se na „vstupy/výstupy (výběr)“. Tady jsou většinou uvedena všechna zabudovaná rozhraní, někdy se však popis liší a pokud nebyla k dispozici fotografie zadní strany, nebylo jak to ověřit.

Jestliže potřebujete set-top box k televizoru připojit přes klasický SCART, mnoho výrobků v této kategorii nenajdete (v podstatě jen Technisat). Co se týče bezdrátového připojení přes Wi-Fi, to snad vždy pracuje jen na frekvenci 2,4 GHz. K některým STB je pak možné Wi-Fi dokoupit jako adaptér do rozhraní USB. I zde platí, že jde maximálně o standard „n“ pracující na 2,4 GHz.

A ještě něco málo k operačnímu systému Android. Pokud byla uvedena jeho verze, najdete ji v poznámce. Nicméně mohla se od doby uvedení zařízení změnit, na druhou stranu je však také docela dobře možné, že některé modely na vyšší verzi aktualizovat nepůjdou. Nejde ale jen o ně, nýbrž i o aplikace, které na nich chcete případně provozovat. Tady je třeba nakupovat tam, kde vám bez udání důvodu dovolí zařízení vrátit.

Přehled set-top boxů pro DVB-T2/HEVC, 2000 až 5000 Kč – únor 2019

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 6. února 2019. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějakém přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2, 2000-5000 Kč – tabulka, 2-2019