Spolu se svým stájovým kolegou SRT 8211 představuje nejlevnější set-top box s konektorem RJ-45 (Ethernet LAN) na českém trhu. Za 649 Kč dostanete jednoduché provedení i velmi jednoduché funkce.

Oba set-top boxy mají stejnou cenu a i parametry jsou si podobné. Podle údajů ze stránek www.strong.tv se liší mj. velikostí paměti pro kanály (400 oproti 700 u SRT 8211), počtem časovačů (SRT 8209 kupodivu 30 a SRT 8211 pouze 10) a rozlišením přijímaného video signálu (od 480i, resp. od 576i u SRT 8211). Asi nejdůležitějším rozdílem, který jsem našel, je spotřeba (provedení nejsem schopen podle webu posoudit). Zatímco testovaný model má udávány typické 4 W (max. 8 W) a pohotovostní režim < 0,5 W, u Strong SRT 8211 najdete 7 W (max. 12 W) a pro pohotovostní režim < 1 W. To možná souvisí s tím, že výrobce u SRT 8209 mluví o „nové technologii tuneru pro lepší příjem“.

Českými Radiokomunikacemi certifikovaný set-top box (firmware je v seznamu označen jako „1.2.3“) s logem „DVB-T2 ověřeno“, má zabudován jak konektor HDMI, tak SCART, takže ho propojíte v podstatě s jakýmkoli televizorem. Po připojení k domácí síti, resp. k internetu, můžete využít dvou aplikací: čtečky RSS a předpovědi počasí. Jsou velmi jednoduché a set-top box se kvůli nim v podstatě ani nevyplatí napojovat. Nemluvě o tom, že k tomu potřebujete ethernetový kabel.

Kvalitní provedení, jednoduché třídění kanálů

Strong má interní napájecí zdroj (kupodivu se ani po čtyřech, pěti hodinách nijak výrazně nehřál), pevně připojenou, asi metrovou šňůru a je bez tlačítka úplného vypnutí. Zpracování je solidní, provedení vzhledem k ceně celoplastové, včetně spodní strany, a pochválit je třeba kvalitní a výrazné nožičky, jaké někdy nenajdete ani u dražších přístrojů.

Úvodní instalační obrazovka nabízí volbu jazyka a země, vyhledávání stanic, napájení antény (standardně vypnuto) a „scan mode“ (volné kanály nebo všechny), což zde příliš smysl nedává. Jak také už při instalaci vidíte, lokalizace není zcela stoprocentní.

Naladěné stanice se ukládají od čísla jedna do dvou seznamů, zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály. Setřídíte je přes menu nastavení a využít můžete buď velmi jednoduchého fyzického přesunutí stanice nebo jednoho ze čtyř seznamů oblíbených položek. Ten je zde dělán jinak než bývá zvykem. Kanály si totiž řadíte do skupin označených jako Film, Zprávy, Sport nebo Hudba. Stanici však můžete přes menu a tlačítko FAV také zcela zakázat.

Strong SRT 8209 si po napojení na 4K televizor Samsung QE55Q6FN zvolil u konektoru HDMI režim 1080i, úprava na 1080p, 50 Hz pak byla dílem okamžiku.

Strong SRT 8209 – menu nastavení.

Většinou pohodlné ovládání s kolováním v menu

Dálkový ovladač je kompaktní, samostatná tlačítka pro postupnou volbu kanálů a řízení hlasitosti zastupují šipkové klávesy s OK uprostřed. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných stanic, v multimédiích však žádnou funkci nemá. Přes seznam se také můžete jednoduše přepnout na stanice rozhlasové, využít jde však i speciální tlačítko TV/R.

Ovladač má solidní záběr a netřeba tak přímo mířit na infračervené očíčko na set-top boxu. Jak vidíte z úvodní fotogalerie, snadno jsou na něm dostupná tlačítka pro změnu audia a titulků ve vysílání DVB, solidně je ale dostupné i EPG i když není vysloveně u kurzorového kříže. Tam najdete Menu, Exit, FAV a Goto, které však v tuneru žádnou funkci nemá a uplatní se až v multimédiích pro skok na čas.

Potěší kompletní a nesdružená tlačítka pro multimédia, barevná teletextová jsou zcela na spodu, což asi není nic proti ničemu i když je potřebujete – při přehrávání videa přes USB – ke zvětšení náhledu na celou obrazovku. Zbytek ovládání multimédií obstarávají, pokud nepočítáme kurzorové šipky, speciální tlačítka.

EPG je vysloveně jednoduché, až primitivní. To druhé platí pro listování mezi jednotlivými dny programové nabídky.

Jednoduché EPG i nahrávání, nezajímavé aplikace

Programový průvodce je proveden jako výpis pořadů pro jednu stanici a pro vybraný pořad se zároveň ukazuje i část podrobnějšího popisku.

Po EPG se můžete volně pohybovat v rámci dané stanice, jakmile ji změníte (šipky vlevo či vpravo), jste na ni okamžitě přepnuti.

Programová nabídka je sedmidenní, nepřišel jsem však na to, jak se mezi dny smysluplně přepnout a chybělo to i v příručce ke stažení na stránkách strong.tv a také v nápovědě na obrazovce. Bohužel tak musíte listovat denním výpisem dolů a dolů a tak se postupně dostávat na další a další dny. Tím bych rozhodně čas netrávil.

EPG nabízí až 30 pozic pro časovače (neměl jsem sílu to zkontrolovat), pokud si zadáte nahrávání, můžete čas manuálně upravit. Nahrávání je ovšem v tomto případě v podstatě iluzorní. S výjimkou pořadů na aktuální den a možná na den další…

Jakmile je nahrávání spuštěno, narazíte na potíže s přepnutím na jiný kanál. Seznam totiž zobrazuje všechny naladěné. Pokud si vyberete přepnutí na stanici na jiném multiplexu než ze kterého nahráváte, zobrazí se vám upozornění, jestliže si nepamatujete, kde se co vysílá, strávíte s tím opět spoustu času.

Nahrávat jde pouze pořad z jednoho kanálu a záznamy s kompresí HEVC se hromadně ukládají do adresáře HBPVR. Jsou označeny například „Nova___T2-20190208170131-.mts“ a přehratelné jsou i v počítači třeba přes VLC. Daleko užitečnější je zde funkce Timeshift, kterou nemusíte nikde povolovat a spustíte ji prostým zmáčknutím tlačítka Pause.

Multimédia přes USB se přehrávají podle skupin. Aplikace pro přehrávání z domácí sítě však chybí stejně, jako aplikace pro Youtube. Ty by mohly ze set-top boxu udělat trochu užitečnější zařízení.

Slabá formátová kompatibilita, solidní titulky v češtině

Stejně jako v menu i ve správci souborů se dá s výhodou kolovat. Kompatibilita však není nijak vysoká, což je ovšem čirý eufemismus. U fotografií se přehrálo pouze JPG a BMP, u muziky MP3 a set-top box tak nezvládá ani WAV.

Vedle těchto druhů multimédií nabídne souborový manager i přehrání zaznamenaných pořadů (PVR) a videa, které představuje volba Film. Bohužel i zde je kompatibilita velmi nízká, což je škoda, protože externím titulkům v češtině šla nastavit velikost, pozadí i barva. Jediné co ale set-top box zvládl, byl čistý MPEG-4 (MP4), H.264 (MP4, TS) a HEVC (MP4), velmi ale záleží na koncovce. Některé soubory se tak vůbec neukáží (MKV, AVI), jiné – přesto, že se zobrazily – přehrát nešly. Například AVCHD (MTS) či BDAV (M2TS).

Seznam naladěných stanic vyvoláte OK, v multimédiích však žádnou funkci nemá.

Bez tlačítek na přístroji

Tohle pro někoho opravdu může představovat problém. Ztráta ovladače nebo jeho porucha vám znemožní set-top box zcela používat a přitom by byl k užitku třeba na chatě. Strong také mluví o „nové technologii tuneru pro lepší příjem“. Přiznám se, že jsem to nepozoroval a i když udávaná spotřeba je opravdu nižší, citlivost tuneru byla tak nějak v průměru (subjektivně vzato).

Obrazová kvalita, pohybová ostrost či úroveň resamplování se s připojeným televizorem Samsung QE55Q6FN pochopitelně porovnávat nedala. Na HD kanálech České televize (DVB-T2) si ale Strong SRT 8209 vedl zdatně, výrazně slabší, včetně udržení pohybové ostrosti, pak byl obraz na SD stanicích DVB-T2. S nimi si však často neporadí ani hodně drahý televizor, takže to přístroji za 650 Kč rozhodně nevyčítám. Obrazová kvalita tak vynaloženým nákladům odpovídá. Nicméně set-top box je podle mého určen pouze pro ty, kteří jdou po ceně zařízení a v podstatě nebudou využívat nahrávání a aplikace kvůli kterým navíc nestojí ani za to připojovat internet. Takovýto zákazník, ale také nesmí moc chtít po EPG, které je vysloveně prosté, a díky absenci smysluplného přepínání mezi jednotlivými dny fakticky brání programování nahrávání na více dnů dopředu. Za danou cenu si sice své zákazníky najde, je však třeba říci, že Strong to umí o dost lépe!

Hodnocení

  • PRO: levný, solidní rozložení a záběr dálkového ovladače, dobré zpracování, kvalitní a výrazné nožičky
  • PROTI: EPG neumožňuje smysluplně listovat mezi dny, horší obsluha při nahrávání, absence tlačítek na přístroji, slabá multimediální kompatibilita

Štítky