Satelitní operátoři se snaží nalákat diváky, kterých se dotkne přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Používají přitom nefér argumenty.

Satelitní televize patří bezesporu k jedné z nejsilnějších alternativ pozemního digitálního televizního vysílání. Faktem ale je, že počet zákazníků této placené služby od roku 2012, kdy v České republice zažila největší boom, klesá. Diváci nemají šanci využít nepřebernou nabídku televizních programů, šest z deseti domácností se spokojí s bezplatnou nabídkou v pozemním vysílání DVB-T, která dne čítá již přes 30 televizních stanic a stále se rozšiřuje. Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 přinese prostor pro další programy, případně pro vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Za toto vysílání nemusí divák nic platit kromě počáteční investice do nového přijímače nebo úpravy společné televizní antény.

Bezplatná varianta příjmu televizního vysílání poskytovatelům placené satelitní televize samozřejmě vadí. O to více, že DVB-T2 umožní tuto bezplatnou nabídku ještě rozšířit a zkvalitnit. Proto se satelitní operátoři snaží, stejně jako při přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání před deseti lety, oslovit ty diváky, kteří se v blížících změnách příliš nevyznají a prodat jim svoji službu, která znamená pravidelné měsíční poplatky v řádu stokorun. Pozemní digitální televizi nové generace DVB-T2 líčí jako nekvalitní, poruchovou a snaží se navodit dojem, že její příjem bude v budoucnu zpoplatněn. Pojďme si rozebrat hlavní nesmysly šířené poskytovateli placené satelitní televize podrobněji:

1. Satelit také nabízí televize zdarma a je jich více než v DVB-T/-T2

To je pravda, ale satelitní poskytovatelé už nedodávají, že tyto televizní stanice zdarma mohou diváci přijímat i bez toho, aniž by si objednávali jejich služby. A že jde většinou o cizojazyčné programy, například několik regionálních mutací německých či rakouských televizí a nepřeberné množství teleshoppingových kanálů. Konkrétně satelitní služba Skylink nenabízí žádné programy zdarma, její základní omezená programová nabídka je zpoplatněna měsíčním servisním poplatkem ve výši 89 korun. Tento poplatek Skylink zavedl v roce 2012 poté, co mystifikoval své zákazníky, že jim bude poskytovat základní programový balíček zdarma (proto také původně nesl název „Gratis“). Poté, co nabral desítky tisíc nových zákazník, uvalil na nabídku Gratis měsíční poplatek 29 korun, který poté začal každoročně zvyšovat. Český telekomunikační úřad tento postup „odměnil“ pokutou ve výši několika milionů korun.

2. V DVB-T2 čekejte programy v nízké kvalitě

Odvážné a neustále opakované tvrzení Skylinku je spekulací, která není založena na žádných faktech. Finální sítě DVB-T2 dosud nevysílají, prostor v přechodových multiplexech nové generace je omezený. Přesto již dnes v DVB-T2 vysílá osm televizních stanic v HD kvalitě. Jednání o vstupu televizních stanic do finálních sítí DVB-T2 teprve probíhají. Prostoru pro HD vysílání bude v definitivních multiplexech nové generace dostatek, takže záleží čistě na samotných provozovatelích televizního vysílání, jakou kvalitu obrazu zvolí. Vzhledem k tomu, že Česká televize slaví u diváků úspěch s Full HD vysíláním všech šesti svých programů v DVB-T2 (a SD vysílání vypnutím DVB-T ukončí), byly by komerční televize samy proti sobě, kdyby alespoň své hlavní programy nenabídly v terestrickém vysílání v HD kvalitě.

3. Satelit nabízí díky chytrým aplikacím archivy pořadů a zpětné přehrání

Stejnou službu mohou diváci využívat i u terestrické televize. Stačí, když si při přechodu na nové vysílání ve standardu DVB-T2 pořídí chytrý televizor s funkcí HbbTV – hybridním vysíláním. Po připojení nového televizoru k internetu se jim otevře svět „červeného tlačítka“ na dálkovém ovladači a budou moci zdarma přehrávat vybrané pořady z televizních archivů, video bonusy a další výhody hybridního vysílání. Prostřednictvím HbbTV vysílají také specializované lineární kanály, které není možné klasickou cestou v terestrických sítích naladit. Funkcionality HbbTV se stále rozrůstají, s nástupem verze HbbTV 2.0 přibude možnost přímo přes televizní obrazovku objednávat a platit prémiové videoslužby. Divák tedy nepotřebuje satelitní talíř a přijímač k tomu, aby se dostal k oblíbeným pořadům v době, kdy má čas a chuť je sledovat.

4. Úprava společné televizní antény pro příjem DVB-T2 vyjde na 20 000 korun

Naprostý nesmysl, který se nezakládá na pravdě. Satelitní služba Skylink tvrdí, že většina bytových domů se společnou pozemní anténou bude muset investovat do zesilovače televizního signálu a že takový technický zásah přijde bytový dům na 15 000 – 20 000 Kč. Ve skutečnosti zesilovače nebudou nutné, a naopak by anténu zahltily signálem a znemožnili by přijímat signál sítí DVB-T2. Nové pozemní televizní vysílání totiž využívá rozsáhlé jednofrekvenční sítě, díky nimž se signál dostane i do míst, která bylo problematické pokrýt v končícím standardu DVB-T. Úprava společných televizních antén bude spočívat pouze v doplnění nových kanálových vložek, případně v jejich přeladění na nové vysílací kanály. Taková operace vyjde na jednotky tisíc korun a rozpočítává se na všechny domácnosti v domě, což v konečném důsledku může pro jednu domácnost znamenat náklad v řádu stokorun – stejný, jaký u Skylinku zaplatí každý měsíc za základní programovou nabídku.

Štítky