Jedna z našich nejvyšších staveb, vysílač Kojál nedaleko Brna, oslaví v neděli 3. března plných 60 let od uvedení do provozu, resp. spuštění pravidelného vysílání.

Je jen o dva metry nižší než Eiffelova věž a stále patří k důležitým součástem infrastruktury CRA. Navíc je jedním z těch vysílačů, které mají skvělý dosah a svého času ho mělo naladěno asi 2,5 milionu obyvatel Československa. Pokrývá totiž jižní a střední Moravu a část východních Čech.

Spuštění vysílače Kojál dne 3. března v roce 1959 bylo velkou slávou. A nejen proto, že Josef Wanke navrhl konstrukci svařenou z ocelových trubek téměř stejně vysokou jako Eiffelovu věž. Původně vysílač vyrostl do výšky 322,4 metru (ve své době byl naší nejvyšší stavbou), avšak v roce 1984 byl při generální přestavbě zvýšen na 340 m. Nyní je tak třetí nejvyšší stavbou v Česku.

Historie vysílače Kojál je historií českého televizního vysílání. Původně začínal s vysíláním jednoho černobílého kanálu, postupně ale přicházely stanice další a navíc šířené v barvě. Modernizace se Kojál dočkal při přechodu z analogového na digitální vysílání DVB-T, další prochází nyní v rámci druhé digitalizace, tedy přechodu na standard DVB-T2, který divákům nabídne další interaktivní služby a propojení televizního vysílání s internetem.

Štítky