Levný a chytrý televizor s rozlišením Ultra HD (4K) může být pro řadu zájemců dobrou volbou. Vzhledem k nízké ceně je ale také dobré vědět o jeho omezeních.

Značka Strong je u nás známa především set-top boxy a několik jsme jich měli zapůjčených. Někdy byly lepší, jindy horší a minimálně jeden byl, i přes operační systém Android, výborně použitelný i pro DVB-T2/HEVC (Strong SRT 2401).

V segmentu televizorů je Strong nejvíce zastoupen rozlišením HD Ready, méně pak Full HD a Ultra HD (4K). V posledním případě je ke koupi jediná řada UA6203, avšak s nejrůznějšími úhlopříčkami. Jdou od 109 cm (43″), přes 124 cm (49″) a 140 cm (55″), až po 165 cm (65″), resp. plných 191 cm (75″). Testovaný model se 109 cm, který přijde na 8490 Kč, pak představuje úhlopříčku vstupní. Jeho klasicky lesklá obrazovka je doplněna kovovými nožičkami, solidní je ale i výbava a tak se na mysl nutně vkrádá otázka: „V čem je 4K televizor takovéhoto malého výrobce omezen?“

Televizor SRT 43UA6203 má osazenu kompletní tunerovou sadu a také kompletní podporu komprese H.265/HEVC, tedy jak na DVB-S2, tak na DVB-T2. Na webových stránkách se sice v době testu uváděl jen pozemní příjem, který je navíc ověřen certifikátem Českých Radiokomunikací, podle zastoupení to však platí i pro příjem satelitní. A protože o tom, zda HEVC funguje i na rozhraní USB, podpora síťového média tu bohužel není, se nikde nehovoří, prověříme i tuto funkci. V tomto případě však potěší už rozhraní USB 3.0 a také výtečné sdílení obrazovky z mobilu. Na druhou stranu je třeba oželet nahrávání, které je tu vypnuto záměrně, chybí rovněž klasický konektor SCART a na místo obvyklejšího digitálního optického audio výstupu je tu koaxiální.

Vzhledem k ceně 8490 Kč (124 cm přijde na 10.000 Kč) je toho myslím docela dost i když jak vidíte, omezení tu jsou. Patří mezi ně i to, že Wi-Fi je sice standardu „n“, avšak pracuje pouze na 2,4 GHz. A než se dostaneme k samotnému testu, podívejme se na kategorii 43 palců obecně. Konkurence je v této úhlopříčce značná, nahrávání tu často nabízeno je, osazení tunery je podobné i když nejsem schopen s určitostí říci, zda všude umí i HEVC, a jsou tu často síťová multimédia (uvádí se mj. u Hyundai ULV 43TS292 Smart). Někdy však chybí USB 3.0, jindy je podsvícení pouze v rámu, což ale v takto malé úhlopříčce nejspíše nebude hrát velkou roli. Nejméně nejen v ceně kolem 8000 Kč nemusí být podporován obsah s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), který tento Strong zvládá. Když jsem si na zkoušku na Alze, která má výborně udělanou filtraci, zadal 43 palců a 4K, objevilo se na 70 modelů TV. Jakmile jsem zaškrtl i HDR počet klesl na 50. Pokud tedy obsah s HDR chcete, což je dnes opravdu rozumný požadavek, dejte si na to pozor.

ČTĚTE TAKÉ:

Výborné zpracování i třídění kanálů

Proti zpracování a provedení televizoru, resp. zapůjčeného kusu, nelze mít námitek a kovové nožičky by mohly sloužit jako ukázka dobře provedené práce. Sestavení je rychlé a stačí je jen přišroubovat k panelu.

Na zadní straně televizoru vidíte výrazné žebrování pro chlazení, rozhraní jsou umístěna na obvyklých místech vzadu dole a na boku. Právě zde je šikovně umístěno USB 3.0, sluchátka a mechanika PCMCIA (CI+) pro případnou kartu placeného vysílání.

Po spuštění instalačního procesu vidíte mimo jiné volby jazyka a země (neprovázané), zvyknout si ale musíte na občasné dvojí posunutí nabídky (posouvá se položka i kurzor).

Prvním důležitým bodem je napojení na internet, které můžete i přeskočit a napojit se později přes menu nastavení. U Wi-Fi však vždy budete muset zadat heslo i když klávesnice je skutečně pohodová a i to se málo vidí.

Ladění probíhá zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály, které se ukládají do samostatných seznamů. Přepnutí se provádí přes výpis stanic stejně, jako přepnutí mezi jednotlivými tunery.

Třídění naladěných kanálů je jednoduché a provádí se přesunutím za pomoci šipkových tlačítek a OK. Přesouvá se vždy po jednotlivé stanici.

Na tlačítku Option je pár voleb, které se mohou hodit.

Dobré ovládání, výborný dálkový ovladač

Dálkový ovladač v plné velikosti má výrazná a dobře čitelná tlačítka a většinou výborné rozložení. Tlačítko EPG je tak hned po ruce u kurzorového kříže a najdete tu i Menu, Zpět a samostatné Exit, které zajistí například i odchod z HbbTV. V podstatě jedinou větší výhradu lze mít k umístění tlačítka pro vyvolání domovské nabídky (domeček), kde je například sdílení obrazovky z mobilu a aplikace Youtube a Netflix. Obě zmiňované služby ale mají na ovladači samostatná tlačítka.

Menu nastavení je provedeno trochu zvláštně, je průhledné, nicméně se v něm dá kolovat (to jde i na Home či v multimédiích). Na jeho ovládání si ovšem musíte zvyknout stejně, jako na zvláštní styl a neobvyklou pozici voleb na obrazovce.

Standardní menu nastavení doplňují nabídky na tlačítku Option (viz foto výše), kde je třeba přepnutí do sportovního režimu či spuštění sdílení obrazovky z mobilu.

Pod kurzorovým křížem pak jsou barevná teletextová tlačítka, zcela dole kompletní sada tlačítek pro ovládání multimédií. Lze ale využít i OK, které funguje jako Pause/Play a v tuneru zobrazí seznam naladěných stanic. Multimediální tlačítka jsou ještě dublována na softwarové klávesnici na obrazovce, kterou vyvoláte přes Info.

Okamžité EPG, výborné sdílení obrazovky z mobilu

Programová nabídka nabíhá okamžitě a bez zvukové prodlevy, a o tom se vám u drtivé většiny současných chytrých televizorů může jen zdát! Naopak zvyknout si musíte na to, že tu není možnost zadat upozornění na pořad. Zřejmě padla za oběť vypnutí nahrávání…

Po EPG se můžete volně pohybovat a jak vidíte z fotografie, k pořadu se ukazuje i část podrobnějšího popisu a časy začátku a konce. Další popis vyvoláte tlačítkem Info.

Hybridní televizní vysílání jsem vyzkoušel jak na kanálech České televize, tak u FTV Prima, kde ovšem občas zlobila reklama po níž přehrávání vypadlo nebo se zacyklilo. Tady ovšem nevím, zda za to může televizor nebo HbbTV Primy. Spíše bych si vsadil na to druhé. Po namátkovém projetí HbbTV u jiných kanálů, například Šlágr (aplikace Country), či Kinosvět, se zdálo být vše v pořádku.

Prověření sdílení obrazovky z mobilu s Androidem bylo snadné. Napojení totiž většinou probíhalo okamžitě, a kupříkladu Voyo, HBO GO či Lepší.TV fungovaly na televizoru bez problémů a navíc s kvalitou blížící se originálu. Pravdou ale je, že Wi-Fi pracující jen na 2,4 GHz u mě není zarušené a směrovač je vysloveně na dosah.

Testování sdílení obrazovky proběhlo na dvou mobilních telefonech LG Flex 2 (LG-H955) s Android 5.1 a Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0. V obou případech bylo vše bezproblémové, jedinou vadou na kráse byla u Xperie spodní lišta s ovládacími tlačítky telefonu, která nezajížděla. Na druhou stranu tu byla výhoda automatického vypnutí obrazovky, takže se šetřila energie.

Slušná multimédia, výborné 4K, solidní HDR

Správce souborů je dobře ovladatelný, dá se v něm kolovat a vstoupíte do něj například přes tlačítko USB nebo přes vstupy a výstupy. Jelikož není podporováno DLNA, dají se multimédia přehrát jen z rozhraní USB (FAT16, FAT32, NTFS), nebo formou sdílení obrazovky z mobilu o čemž už byla řeč.

Pokud nechcete aby byly, bez ladu a skladu, zobrazovány pouze jednotlivé druhy multimédií, používejte vždy volbu Můj prohlížeč. Ta nabídne klasický adresářový náhled v němž můžete přehrát vše, co televizor umožňuje.

Co se týče kompatibility, zajímavé je už jen zobrazení 3D snímků ve formátu MPO, jako 3D. Televizor ovšem 3D není, takže na obrazovce vidíte jen mazanice. Jinak se přehraje JPG, PNG a BMP, u muziky je vše výrazně jednodušší a Strong zvládl jen MP3 a WAV.

V případě videa je taktéž podporováno pouze něco. Potíže nedělalo například MKV s H.264, MPEG-4 AVC či HEVC, nebo čistý MPEG-4. Podpora XviD byla poněkud proměnlivá, DivX 5 nepracoval. Nahrávka z britské BBC (Full HD, DD 5.1, H.264, TS) s tokem kolem 8 Mb/s byla přehrána bez zaváhání. Zvuk může být v Dolby Digital, DTS už ale nepracuje.

Televizor si při přerušení jednou pozici zapamatoval, po druhé už nikoli a na důvod jsem nepřišel. Externí titulky ve videu jsou v češtině (nastavit jde znaková sada, barva a okraje nikoli), ale vždy je třeba je manuálně zapnout. Velikost je k dispozici jediná, ale pro televizor dané úhlopříčky (a o málo rozměrnější), byla dostatečná. Bohužel se jejich bílá barva občas změnila na hůře čitelnou žlutou.

Konektor USB 3.0 je na boku, rychlá flash paměť Kingston z něj přehrála videa v rozlišení Ultra HD (4K) bez potíží, a to včetně komprese H.264, která už dnes poměrně často dělá problémy. Zajímavé je, že si televizor bez potíží poradil i s velmi náročným snímkem v rozlišení 4096 x 1744p bodů, tedy o něco vyšším než je dnes běžně používané 4K.

V případě komprese H.265/HEVC si televizor bez ztráty kytičky poradil s rozlišením HD Ready, Full HD i Ultra HD (4K), a to je víc, než bych u takto levného přístroje čekal. Navíc tu ale ještě máme HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) ve standardu HDR10.

Podání obsahu s touto technologií bylo lehce podprůměrné, ale na mysli mám obecný průměr bez ohledu na kategorii a cenu televizoru. Obsah v zatmavených místech by mohl být podáván výrazněji a s vyšším důrazem na detail, obsah v přesvětlených místech scény mi přišel o kousek lepší a skoro akorát. A i když televizor obsah s HDR nijak neoznámí, zvládá ho, a to je rozhodně výborné.

Menu nastavení je atypické a je třeba si na jeho styl zvyknout.

Nejen cena/výkon, ale i pohledové úhly

U levného přístroje je třeba zdůraznit věci, které jsou u těch dražších prakticky automatické, nicméně se pochopitelně musí stále kontrolovat. Především je nutné říci, že se záběrem dálkového ovladače nebyl jediný problém a výborné byly i pohledové úhly, včetně problematického spodního. Pokud nepočítám Youtube, a to se opravdu počítat nedá, nejsou tu žádné lokální aplikace, včetně videotéky Voyo, která má jinak zastoupení prakticky všude. Nepotěší ale zejména vypuštění přístupu na multimédia na síti (DLNA), takže se nenašel ani server, ani počítač či mobil.

Pochválit naopak musím rozměrný a dobře čitelný dálkový ovladač, bezchybnou funkci sdílení obrazovky, která z větší části odstraňuje problém absence českých aplikací (kvalita byla více než slušná) a za pozornost stojí i spolehlivá a rychlá linuxová platforma. To se projevuje nejen v práci s menu, ale třeba i v HbbTV a v EPG bez zvukové prodlevy.

Zvuk je vzhledem ke kategorii lehce nadprůměrný a i přes 2x 8 wattů se někdy zdá, že je zesilovač silnější. Obrazově taktéž nelze mít námitek, spíše naopak! Vzhledem k ceně a kategorii je obraz nad průměrem třídy i co se týká resamplování na SD kanálech DVB-T2 (ČT T2 HD je výborné) a platí to i o multimédiích přes USB. Zde jsou dokonce podporovány titulky v češtině, byť je třeba je stále zapínat. Nevím jak vám, ale mě se Strong SRT 43UA6203 zdá jako velmi dobrá volba pro nenáročné a méně náročné diváky, kteří jednak chtějí ušetřit a jednak chtějí něco víc, než jen nejlevnější televizor základní třídy. Třeba slušné HDR.

Hodnocení

  • PRO: kombinace cena/výkon, solidní obraz i zvuk, rychlé EPG bez zvukové prodlevy, rozměrný a dobře čitelný dálkový ovladač s výborným rozložením (!), podpora HDR10, bezproblémové HbbTV i sdílení obrazovky z mobilu, externí titulky u videa přes USB v češtině, ale…
  • PROTI: …chybí podpora síťových multimédií (DLNA), v EPG chybí upozornění na pořad, žádné lokální aplikace, pro někoho možná i to, že televizor neumí nahrávat