AKTUALIZOVÁNO: Máme tady špičku set-top boxové nabídky tohoto německého výrobce kombinovanou se zvukovou lištou. Ten se při jejím návrhu spojil s renomovanou firmou Elac, která dostala na starosti její audio část.

 AKTUALIZOVÁNO, 18. 2. 2019: Údaje o udávané spotřebě jsou následující:

  • 0,4 W – spotřeba v pohotovostním režimu po instalaci
  • 1,1 W – zobrazení hodin (navýšení spotřeby v pohotovostním režimu)
  • 9,7 W – pohotovostní režim s aktivovaným síťovým připojením a možností probuzení po síti (WOL)
  • 15,2 W – spotřeba v režimu DAB rádia

Výsledkem je výborný set-top box vážící nějakých 20 kg, ale také několik pochybení. Sonata 1 (25.990 Kč) není jen o příjmu televizního a rozhlasového vysílání, nahrávání třeba na server či nahrávání a sledování zcela jiného kanálu. Je samozřejmě i o zvuku a představuje tak skoro kompletní řešení domácího příjmu pro náročnějšího diváka (a posluchače) okořeněného trochou klasického domácího kina. Pochopitelně jen trochou, protože tu chybí typicky přehrávač disků Blu-ray. Ten však jde na „lištu“ napojit externě.

Technisat Sonatou 1 míří na ty, kteří mají doma kvalitní televizor, nicméně třeba nevybavený pro budoucí pozemní DVB-T2/HEVC, či na ty, kteří jen chtějí mít všechny tunery na jednom místě s jedním dálkovým ovladačem doplněným o televizor à la monitor. Nebo prostě momentálně nemají funkce, které požadují. Jako třeba zdvojené tunery, nahrávání na interní disk nebo server NAS, či současné nahrávání více kanálů. Ti pak mohou s výhodou využít i editaci záznamu, šikovného pojmenování nahrávky podle EPG či třeba možnosti nahrávat celé seriály. K dispozici mají také neskutečných 9999 míst pro naladěné stanice, příjem rozhlasových stanic přes internet nebo přes DAB/DAB+ a samozřejmě i přípravu na případný budoucí placený pozemní příjem. Pro ten je tu (a samozřejmě i pro příjem satelitní) zabudována dvojice mechanik PCMCIA (CI+). I když tuto možnost využije minimum diváků, mnohdy ji nenajdou ani u hodně drahých televizorů se zdvojenými tunery. Módou je totiž šetřit, takže nejčastěji je zabudován jen jeden slot CI+.

Vzhledem ke zdvojeným tunerům nechybí skutečný obraz v obraze (PiP), je tu ale také HbbTV, trojice (!) rozhraní USB 3.0, zabudované Wi-Fi (bohužel bez „ac“) a třeba i webový prohlížeč, podpora HTML 5 a několik aplikací, včetně propracovaného YouTube. Někteří budou potěšeni i u Technisatu obvyklým zjednodušeným režimem pro děti a seniory či nadstandardní rodičovskou kontrolou (systém TechniFamily – video u testu Technisat Digit Isio STC).

Originální příslušenství je bohaté. Zde vidíte tzv. univerzální stojan na stolek Sonata 1.

No a pokud vám nestačí základní výbava, můžete k Sonatě dokoupit i bezdrátový subwoofer (12.790 Kč), který lze připojit i kabelem, dvojici zadních reprosoustav (12.790 Kč) a mít můžete například i zjednodušený dálkový ovladač (749 Kč) nebo univerzální stojan či držák na stěnu (1560 Kč). K mání je ale třeba i nerezový podlahový stojan…

Test bude zaměřen především na příjem pozemního televizního signálu, digitálního a internetového rozhlasu, doplňkových funkcí a hlavně samotného provozu přijímače. Satelitní příjem byl pouze ověřen, více si o něm můžete přečíst v jiných článcích.

 

Instalace? Důkladná, ale i se zbytečnými chybami

Sonata má výborné balení a je příjemně těžká, takže máte pocit, že za své nemalé peníze „něco“ dostáváte už při vybalování. Připojení je dílem okamžiku – síťová šňůra i kabel HDMI jsou součástí dodávky, baterie do dálkového ovladače vám ovšem nadšení trochu utlumí (no name…) stejně, jako absence české, nebo alespoň anglické příručky (stále jen německá…). Česká příručka je pak v podobě PDF. Navíc vás možná zděsí, stejně jako mě, zdířka u anténních konektorů vypadající jako 3,5 mm jack označená DAB+. Teprve v příručce jsem se dozvěděl, že anténa pro DAB je tu dvojí – zmiňovaná aktivní (jack) a klasická, která je v podobě RF In sdružena s DVB-T/C/T2. Nápis ovšem chybí stejně, jako nějaké provizorní řešení třeba v podobě antény drátové.

Po zapnutí, přičemž už tady vidíte, že Sonatě chybí klasický síťový vypínač, naběhne instalační program, kde vyberete češtinu, najdete Česko, jako zemi instalace (Technisat není schopen obě volby provázat) a přejdete ke smlouvám začínajícím připojením na internet, kde vás už ale uvítá angličtina (naštěstí nikoli němčina…), která vás někde provází i nadále. Set-top box není zcela lokalizován, což je vidět i v menu nastavení, například v EPG ale čeština nechybí.

Jakmile odklepnete právní otázky, nabídne se vám obrazová optimalizace pro připojení HDMI. Já jsem Sonatu napojoval na 4K televizor Samsung QE55Q6FN a ve výsledku byla ve video rozlišení zvolena volba Auto (přestavení je jednoduché a rychlé). A ještě poznámka. Jsme u set-top boxu zvládajícím rozlišení Ultra HD (4K) na všech signálových cestách, takže pokud si nejste jisti, že ho váš kabel HDMI zvládne do televizoru přenést, použijte ten dodaný. A i když to zatím u nás není na pozemním vysílání aktuální, pokud budete ladit i satelitní příjem, aktuální to bude.

Tímto krokem se dostáváme k ladění tunerů, kterých má Sonata nad míru obvyklou. Jednak tu jsou tunery satelitní a pozemní, včetně DVB-T2/HEVC, jednak rozhlasový pro DAB/DAB+ a také DVB-IP, což je signál posílaný po síti prostřednictvím internetového protokolu. Ladit je můžete všechny, nebo jen ten, který si vyberete. Tedy podle instalace, což se ale posléze ukázalo trochu mylné.

Připojení k internetu můžete vyřešit buď ethernetovým kabelem nebo přes zabudované Wi-Fi. Jestliže sáhnete po druhé variantě, budete muset zadat heslo. I když se totiž Sonata tváří jakoby mohla vzít i tlačítko WPS, nepovedlo se ji tímto způsobem napojit.

Po připojení k internetu a kontrole spojení se dostanete do mrtvého bodu ze kterého není vidět východisko a chybí i nápověda na obrazovce. Je tak třeba zmáčknout tlačítko Zpět (Zuruck) a s jeho pomocí vystoupat zpět do instalačního procesu, kde můžete spustit ladění. Proč je to děláno takto nešikovně netuším.

Sonata ukládala nalezené stanice DVB-T/T2 do dvou seznamů – zvlášť rozhlasové a zvlášť televizní, přičemž vždy začínala od čísla 1. Před spuštěním ladění si dejte pozor na standardně povolené napájení antény.

Po naladění se, jak je u Technisatu zvykem, nahrají data pro SFI, tedy pro EPG (tento název se naštěstí už zobrazuje). A i když výrobce upozorňuje, že proces může trvat až 30 minut, je důležité ho dokončit, protože pak už máte data v paměti, takže se jen aktualizují a vyvolání EPG může být bleskurychlé. V mém případě to netrvalo ani polovinu času.

Fyzické setřídění kanálů uděláte v menu a je to velice snadné i když chybí možnost vybrat a přesunout více stanic najednou.

Výborné ovládání, ovšem stále německý ovladač

Dálkový ovladač i v detailu vidíte v úvodní fotogalerii a v podstatě jde o klasický Technisat, resp. mírně upravený. Ten představuje jednu možnost jak přístroj zvládnout. Využít ale můžete i mobilní aplikace, která má navíc umět na dálku i nahrávat. Třetí možností jsou tlačítka přímo na Sonatě, kde mj. najdete hlasitost a přepínání kanálů a vstupů.

Klasický univerzální dálkový ovladač Technisatu nabídne má výborné rozložení a také specifické funkce o kterých už byla několikrát řeč. Stručně řečeno SFI je EPG, pod ním se nachází tlačítko pro posun o obrazovku výše, které využijete nejen při pohybu v seznamu naladěných stanic, ale třeba i při jejich třídění. Ještě níže je Zpět (Zuruck) a pak je už myslím vše zřejmé, včetně správně bokem umístěného vstupu do nastavení.

Nabídky na tlačítku Menu jsou obsáhlé, výtečně ovladatelné (kolování) a systém OK, který v tuneru vyvolá seznam stanic, a Zpět funguje. Škoda, že posledně jmenované tlačítko nepracuje – s delším podržením – jako Exit. Odchod z velmi členitého menu by byl rychlejší. Rovněž bych se přimlouval za alespoň ikonu EPG na tlačítku SFI.

Výborné EPG (SFI), výtečná aplikace Youtube

Programová nabídka má několik náhledů a nabíhá okamžitě a bez přerušení zvuku, což se dnes vidí zřídka. Můžete se po ní volně pohybovat, na kanál se zpravidla přepnete přes OK. Jak vidíte ve fotogalerii výše, v nabídce je vyhledávání i řada filtrů. K dispozici jsou také časovače třeba pro nahrávání a upravit jim můžete i dobu před a po oficiálním času vysílání.

Nahrávání je otevřené a nekomprimované, včetně zvukových stop i DVB titulků. Na DVB-T/T2 šly nahrávat dva pořady a sledovat jste mohli libovolný z nich. Při stlačení OK se však žádný další pořad ke sledování nenabídl, a to ani tehdy, když jsem oba nahrával z jednoho multiplexu.

Z časových důvodů jsem vyzkoušel jen záznam na USB médium, kde se ukládá se všemi doprovodnými informacemi rovnou do kořenového adresáře například ve tvaru „4.000.Lidé z manéže.ts“ (HEVC). Video jde přehrát v počítači například VLC.

HbbTV není třeba nikde povolovat a pracovalo hned po instalaci, resp. po připojení k internetu. Vyzkoušel jsem ho na kanálech ČT a nesetkal se s jediným problémem, protože pracovalo jako na dobrém televizoru, což se u set-top boxu nevidí často. U FTV Prima pracovalo tak na 90, 95 %. Občas se totiž stávalo, že se zacyklilo na úvodní či průběžné reklamě, což ale může být klidně i chyba na straně Primy. S jejím HbbTV mám poslední dobou potíže nejen na set-top boxech, ale už i na televizorech.

Zrychleně jsem projel „červené tlačítko“ i na několika dalších stanicích, včetně Novy a Kinosvět, a narazil jsem pouze na jedinou potíž u Šlágr TV. Tady jsem se sice do nabídky na první úrovni dostal, ale na další už nikoli. Jakmile jsem přepojil na televizor Samsung, HbbTV zde pracovalo bez problémů.

Co se týče aplikací, vedle otevřeného webového prohlížeče, je tu výtečně provedené Youtube à la televizor (!) a je také dobře ovladatelné s jasně čitelnou nabídkou. Velmi se mi líbila aplikace PanoramaTV, kde jsou i kamery z českých luhů a hájů.

Sonata 1 se zdvojenými tunery také dovoluje regulérní obraz v obraze, PiP. Bohužel je zde poněkud omezený a zdlouhavěji ovladatelný. Se zmiňovaným Samsung QE55Q6FN, který má ovšem tuto funkci naprosto ukázkovou, soupeřit nemůže. To ale nemůže skoro žádná jiná značka televizorů na českém trhu. Technisat sice PiP zvládá docela dobře, ale tak říkajíc za tři. Zklamáním je funkčnost, protože jsou k dispozici pouze dva režimy – obraz v jednom z rohů a dva kanály na obrazovce půl na půl. Výběr mezi styly musíte bohužel provést přes menu nastavení a nikoli v duchu filozofie značky přes tlačítko OPT, což je taktéž zklamání. Navíc nejde měnit velikost obrazu, prohodit zvuk, atd., atd. Pouze se tak můžete přepínat mezi jedním a druhým náhledem, přičemž se občas stávalo, že po přepnutí nešel z vybraného kanálu zvuk.

Další zklamání mě potkalo u internetového rozhlasu, který je zatím zjevně nefunkční. Seznam byl naplněn nesmyslnými odkazy a vyhledávání stanic nepracovalo (alespoň pro ty české, pro které jsem je zkoušel). Co se týče DAB/DAB+ ten jsem s aktivní anténou nevyzkoušel, s anténou kombinovanou s DVB-T/C/T2 už ale ano. Bohužel jsem ladil později než DVB-T/T2 a i když jsem vybral pouze tuner DAB/DAB+, stejně se mi přeladilo i pozemní televizní vysílání.

DAB je implementováno jednoduše, ale funkčně i když žádné vychytávky známé ze specializovaných přístrojů nečekejte. Nabídku vidíte v galerii výše, na tlačítku Info se žádné informace o kanálu, a to jak technické, tak obsahové, bohužel neobjevily.

Stanice DAB se nasázely do seznamu rozhlasových kanálů DVB-T/T2 i když si je můžete nechat vypsat samostatně. Bohužel filtrování i výběr zdroje signálu rozhlasu je na můj vkus zbytečně složité a časově náročné, takže se dosti nacvakáte i přesto, že nabídka je na kontextovém tlačítku OPT.

Tohle šlo udělat podstatně operativněji!

Správce souborů je stejný jak pro USB, tak pro síťová média a dá se v něm i kolovat.Ovládání je vysloveně příjemné.

Přebohatá nastavení a výborná multimédia i když bez externích titulků

Než se dostanu k multimédiím, pár informací k možnostem úpravy nastavení přijímače. Na webu německého Technisatu můžete narazit na informaci o tom, že spotřeba v pohotovostním režimu může dosáhnout až 9,7 W! A mluví se o „aktivním připojení k LAN“ z čehož usuzuji, že jde i o připojení ethernetové (že by zapnutí WOL? – viz dále). V každém případě ve vší té spoustě voleb, kterými je Technisat proslulý, narazíte i na možnost povolit v pohotovostním režimu zobrazení hodin a přístroj vám v tomto okamžiku velmi správně oznámí, že si ke spotřebě ve „stand-by“ můžete přičíst watt. Je tu také možnost povolit „Network stand-by mode“, což udělá 8 W navíc, čímž se zdá, že jsme na 9 W. Je správné, že jsou tyto volby po instalaci zakázány, ale ocenil bych, kdyby bylo v parametrech uvedeno, kolik vlastně zařízení spotřebuje v pohotovostním režimu při standardním nastavení. Možná 0,7 W, ale kdo ví? Je možné, že oněch 8 W souvisí s WOL, tedy probuzením po síti a spouštěním této funkce (někdy i bez dotazu) je poslední dobou proslulé zejména Youtube, které si dělá pomalu co chce.

Voleb se kterými si u Sonaty můžete pohrát je více než dost. Například lze nastavit kanál, který se má spustit po zapnutí, je tu dotaz zda má naběhnout TV, rádio nebo internet a také můžete upravit volby pro tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC). Nastavit tak lze společné zapnutí a vypnutí, či ovládání hlasitosti. V mém případě, při spolupráci s televizorem Samsung QE55Q6FN, však nepracovalo, což je u HDMI (CEC) vcelku běžné a musí si sednout obě části řetězce. V menu nastavení najdete i zvláštní volbu pro hlasitost sluchátkového výstupu (včetně stereo váhy, basů a výšek), povolení spolupráce s hlasovým ovládáním Alexa či detailní volby pro UPnP.

Tolik ve stručnosti, nyní se podívejme na přehrávání multimédií přes USB 3.0 (Sonata jinou verzi nemá) a domácí server Synology DiskStation DS414j s využitím Wi-Fi směrovače (routeru) TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band). Ten sice pracuje s Wi-Fi ac, ale to tu zůstane nevyužito. Nicméně alespoň jsem přepnul na frekvenci 5 GHz…

Multimédiím u Technisatu vytýkám dvě věci: nepodporují externích titulky ve videu a při přerušení si nepamatují pozici. To bohužel platí i tady, ale nebýt těchto dlouhodobých výtek, byla by multimédia výtečná.

Správce souborů je stejný jak pro síť, tak pro USB médium, což je jen dobře. Dá se v něm kolovat, takže nemáte starosti u objemných médiích, a pohyb je svižný a jednoduchý. Výborná je ale i kompatibilita a kupříkladu ve fotografiích zvládá i BMP a TIFF, u muziky pracuje i FLAC HD a ve videu si poradí třeba s H.264, HEVC, DivX i Xvid, což dnes bohužel mnoho televizorů nezvládá. Narazil jsem zejména u „AVC/H.264“ (podle hlášení Sonaty), které někdy přehrát šlo, jindy nikoli a potíže vždy byly v okamžiku rozlišení 4K. Narazil jsem ale také u zvuku DTS-HD Master Audio, který by zařízení v této ceně mělo zvládnout stejně, jako Dolby Atmos. Naopak u H.265/HEVC potíže nebyly s jakýmkoli rozlišením, včetně 720p, a přehrávání ve 4K nelze označit jinak než za výtečné. Potíže například ale nebyly ani při přehrávání Full HD s tokem kolem 22 Mb/s, a to už je pořádný „nářez“!

U snímků s HDR Sonata bohužel nijak obsah neoznámí, přehraje je ale s mírným nadprůměrem v detailech, a to jak v přesvětlených, tak v zatmavených scénách. Vše se tak blíží ideálnímu podání, které v tomto případě definuje lidské oko, takže jde pochopitelně o vysoce subjektivní záležitost. V každém případě přístroji nedělal sebemenší potíže – v rozlišení Ultra HD (4K) – ani datový tok 60, 80 Mb/s.

Obraz v obraze (PiP) se neovládá tak jednoduše, jak by mohl a podivný překlad do češtiny tomu právě nenapomáhá. Právě zde přepínáte druh náhledu na dva obrazy (ze dvou kanálů) vedle sebe. Jedinou další možností je malý náhled v rohu.

Jaká je Sonata 1? Výborná, ale aktualizace by se hodila

I když produkty Technisatu pro DVB-T/T2 poměrně dobře znám, stejně mě Sonata překvapila svou citlivostí tuneru. se Set-top box se vypořádával s ne úplně dobrým signálem vysloveně výtečně. I při přepojení ze zmiňovaného a taktéž výborného televizoru Samsung Q6 bylo vidět, že Sonata špatný signál zvládne stejně dobře jako on.

Obrazové podání bylo s referenčním televizorem v podstatě srovnatelné, námitky nelze mít ani k resamplování, či k udržení pohybové ostrosti na horším signálu, resp. při přehrávání multimédií s nižším rozlišením a celkově horší kvalitou. U obrazu rozhodně za jedna a kvalita se tu nezapře.

Audio systém zvukové lišty standardně pracuje v režimu 3.0, tedy centr plus levý a pravý přední reproduktor (reprosoustava). Po připojení příslušenství si systém v menu rozšíříte až na klasických 5.1, obejít se však můžete i bez subwooferu a pak nastavíte 5.0. Zesilovač se chová solidně i když jeho výkon by mohl být vyšší a počítejte také s vyšším zkreslením od zhruba třetiny hlasitosti. Většinou však nastupuje někde mezi třetinou a čtvrtinou (jindy ale až u pětiny), což na druhou stranu vůbec není špatné.

Vedle běžného televizního vysílání zejména z DVB-T/T2 jsem vyzkoušel řadu ukázek a filmových snímků bez i s prostorovým zvukem, a to jak v Dolby Digital, tak v klasickém DTS. Překvapen jsem byl především tím, že lišta byla poněkud vybíravá. Často zněla výborně, jindy však jakoby utlumeně, bez energie a chuti do života. Pokud bych měl zvuk srovnat se zmiňovaným Samsung QE55Q6FN za 30.000 Kč (v současnosti), zlepšení bylo většinou znatelné a při přehrávání hudby „často znatelné“. Chtělo to ale pohrát si s nastavením audia a jejím doladěním. Některé věci se sice doladit nepodařilo, ale celkově vzato byl zvuk, a často i dialogy, důraznější a slyšitelnější i když bez fines a emocí. Technisat by ale asi měl znít poněkud technicistněji…

A celkový dojem? Rozhodně kladný i když tu chyby a chybky jsou. Sonata měla např. problémy s udržením nastavené hlasitosti, která často po zapnutí poklesla o více než polovinu, což se snad odstraní s novou verzí firmwaru. Horší to bude s podporou třeba DTS-HD Master Audio a Dolby Atmos, která by tu jednoduše být měla stejně, jako by už měly být odstraněny letité a zbytečné chyby. Jestliže máte doma kvalitní A/V systém (tím nemyslím domácí kino za sedm, osm tisíc), Sonata pro vás rozhodně nebude. Pokud ale přemýšlíte, že byste své stále ještě výtečné, ale žel nekompatibilní plazmě (to například) pořídili společníka s vynikajícím obrazem, vysoce citlivým tunerem a zároveň byste vše rozšířili o výrazně lepší zvuk bez jakýchkoli kabelů, pak tady budete doma. Návdavkem dostanete funkčně jednoduchý, ale dobře hrající digitální rozhlas, výbornou aplikaci Youtube či PanoramaTV a časem snad i internetové rozhlasové stanice, protože Technisat na aktualizace firmwaru dbá. Mimochodem velmi příjemné je, že se například po přepnutí do DAB rozhlasu obejdete zcela bez televizoru, který tak můžete vypnout. Název stanice, plus úvodní text, se totiž objeví na displeji Sonaty stejně, jako například u kanálů DVB-T/T2. Technisat však nešel tak daleko, že by třeba u DAB zobrazil všechny doprovodné informace, včetně například datového toku, a to je škoda. Zatím je tak Sonata 1 trochu omezena a nejen v této oblasti. Něco upraví nový firmware, něco ale asi upravit nepůjde. V každém případě ale Sonata 1 představuje počin hodný Technisatu!

Hodnocení

  • PRO: výtečný tuner pro DVB-T/T2, kvalitní obraz na úrovni drahého televizoru, snadno ovladatelné menu, tři (!!!) rozhraní USB 3.0 (kde to u TV najdete?), spousta funkcí a možností nastavení, včetně operativního spuštění šetřiče obrazovky, výtečná výbava, ale…
  • PROTI: … zatím bez funkčního rozhlasu přes internet, pouze jeden digitální audio vstup, chybí Wi-Fi ac a tlačítko úplného vypnutí, multimédia stále bez podpory externích titulků a zapamatování pozice, potíže s udržením nastavené hlasitosti, neumí DTS-HD Master Audio (hodil by se i Dolby Atmos)

Podrobnější parametry najdete zde.

Zapůjčilo Omko.