UVNITŘ TABULKA A VIDEO – Dnešní přehled věnujeme opomíjené kategorii jejíž čas už ale pomalu přichází. Totiž autorádiím s příjmem digitálně vysílaného rozhlasu. Podíváme se ale také na to, jak si stojí český trh s doplňky rozšiřujícími stávající přijímače o DAB/DAB+.

V přehledu půjde pouze o autorádia volně dostupná a tudíž vyměnitelná, nikoli o integrované přijímače do vozu. Jde nám o možnou v podstatě uživatelskou výměnu za stávající přijímač analogového rozhlasu, resp. o jeho případné rozšíření o příjem rozhlasu digitálního (DAB). Nezapomeneme proto ani na doplňky typu Technisat DigitRadio Car napájené přes autozapalovač a propojené se stávajícím autorádiem přes FM frekvenci, případně audio kabelem.

ČTĚTE TAKÉ:

Ani u autorádií s DAB není situace u prodejců taková, že byste si v klidu a z tepla domova vstoupili na váš oblíbený e-shop, našli si rozhlasové přijímače a přes filtr si nechali vypsat ty s digitálním příjmem. I u autorádií tak platí to, co je obvyklé u ostatních přijímačích digitálního rozhlasu. Navíc je tu opět řada vysoce specializovaných prodejců a spíše je jich ještě více. Jimi prodávané přístroje pak často nikde jinde na českém trhu nenajdete.

Co se týče velkých obchodů, ty většinou zatím nemají kategorii autorádií, resp. autorádií s DAB/DAB+, pregnantně vyřešenu. Někdy ji ale dokonce nenajdete ani u specializovaných obchodů. U Alzy jsem na to musel jít přes vyhledávání stejně, jako například u Datartu či Euronicsu. Zatrhnutím DAB si můžete filtrovat autorádia například na stránkách CZC, Electroworldu nebo Mallu. Právě Mall to má podle mého uděláno zatím nejpřehledněji.

Technisat DigitRadio Car 1 (2100 Kč) určené k rozšíření stávajícího analogového autorádia o digitální DAB nabízí jednak možné připevnění jednotky s LCD rovnou do zdířky autozapalovače, což vidíte na snímku, nebo její upevnění na palubní desku do výdechu větrání. Držák dostanete v ceně.

Nabídka na českém trhu

U kdysi u nás hojně zastoupené značky Blaupunkt jsem našel zpočátku pouze jediné rádio s DAB, SantaCruz 370, 2DIN, ale nakonec se ukázalo, že je pouze tzv. DAB+ ready, tedy připraveno na DAB. I když má tento výrobce celou řadu produktů, na českém trhu jsem následně našel v prodeji jen několik analogových přístrojů a teprve později narazil ještě na Blaupunkt Stockholm 370DAB+, takže je i v tabulce.

Na DAB (DAB+ ready) je připraveno i zajímavé autorádio Wodasound s Android 7.1, které ho podle webových stránek řeší formou přídavného modulu. Na webu digitalradiodab.cz jsem našel i Dual DAB Car1 a Pure Highway 240Di, avšak nikoli ke koupi. I tak se ale – jak vidíte z tabulky – podařilo sehnat skoro 50 autorádií a rozšiřujících doplňků pro DAB/DAB+.

Český trh je v případě autorádií s DAB/DAB+ tvořen zejména značkami Alpine, Kenwood a Pioneer, které jsou tak v tabulce ke stažení v závěru článku zastoupeny nejčastěji.

Co se týče rozšíření stávajících analogových autorádií o DAB k mému překvapení jsem zjistil, že jich je na domácím trhu k dispozici celá řada i když je ale často vyhledávač vůbec nenajdete. A to ještě zcela opomíjím řešení sloužící jen pro například streamování audia přes Bluetooth, jako například Energy Sistem Car Transmitter Music Bluetooth (549 Kč). Vraťme se ale k rozšíření o DAB. Takováto řešení zpravidla komunikují s vaším autorádiem přes zabudovaný FM vysílač, takže je signál vysílán bezdrátově na VKV/FM frekvenci, kterou si naladíte na autorádiu. Někdy jsem ale našel i možnost propojení obou zařízení přes klasicky 3,5 mm audio výstup typu jack (Hama CDR70BT).

Co jsem si také všiml (klidně mě opravte, nemám v tomto ohledu žádné zkušenosti), některá řešení nabízejí oddělenou jednotku s LCD a tunerem DAB, kterou můžete buď přímo připevnit na část pro autozapalovač (přes magnetický držák), nebo ji můžete umístit samostatně na palubku nebo do mřížek větrání. Takto je koncipován Technisat DigitRadio Car 1 (recenze v přípravě) a také například – soudím jen z fotografií – Pure Highway 400 V2. Ne vždy ale byl systém připojení a upevnění patrný.

Už od pohledu luxusní Kenwood DPX-7000DAB s NFC (6590 Kč) vyžaduje ve vašem voze rozměr 2DIN, tzn. výrazně větší než běžné autorádio.

Jak číst tabulku

Položka „funkce (výběr)“ je sice zřejmá, pouze je třeba si uvědomit, že tam, kde je uvedeno hands-free má zařízení mikrofon minimálně buď zabudovaný, nebo externí. Pokud byl u produktu zmiňován právě externí mikrofon, je z prostorových důvodů uveden v poznámce.

Sloupec „tunery a předvolby“ je bohužel poněkud chudší, prodejci autorádií se uváděním počtu paměťových pozic pro ten který tuner příliš nezabývají, takže byl k dispozici málokde. A to i na webu výrobce…

Volby „displej“ a „zesilovač“ (zde jde nakonec jen o výkon zesilovače) jsou myslím jasné, takže pojďme k zásadnímu bodu „vstupy/výstupy (výběr)“. U autorádií pro DAB je poměrně často uváděna věta na kterou jsem narazil u Pioneer DEH-S400DAB: „DAB, DAB+ – vyžadována volitelná anténa CA-AN-DAB.001.“ Ta se buď se nabízí k dokoupení, nebo je součástí dodávky přijímače. Co se týče audio vstupu, resp. audio výstupu, snad bez výjimky ho představuje konektor typu jack, 3,5 mm. Proto ho, z úsporných důvodů, uvádím jen jako například „audio vstup“.

Pokud jde o výstup na subwoofer, spolehlivost údajů v tomto bodě hodně kolísala, takže pokud vám na tom záleží a počítáte tedy se samostatným subwooferem, ověřte si to při nákupu. Anténní konektor a případné připojení mikrofonu neuvádím.

Největší problém pak představuje Bluetooth (BT). Pokud u něj byly uvedeny profily, najdete je právě zde. Ty jsou uhelným kamenem technologie. Obecně vzato pokud stejný profil nepoužívají obě zařízení, nenapojí se na sebe. Vždy je tak nejlepší vzít napojované zařízení (typicky mobil) sebou a vše si v praxi vyzkoušet, nebo si profily dobře prověřit před koupí. Bohužel velmi často nejsou vůbec udávány. Čím více profilů přístroj s BT umí, tím je pravděpodobnost propojení vyšší. Základem je obecně používaný A2DP (Advanced Audio Distribution Profile).

V bodu „velikost“ je známé rozdělení autorádií podle rozměru 1DIN (klasické přijímače) či 2DIN. Těch druhých je však v přehledu jen několik.

V „poznámce“ najdete některé další údaje, včetně pro řadu lidí důležité barvy osvícení tlačítek a podsvětlení displeje. Údaj uvádím tak, jak byl k dispozici na webových stránkách prodejce, resp. výrobce. V poznámce také najdete, pro přehrávání audio přes USB či Bluetooth, udanou formátovou kompatibilitu. I ta se někdy lišila a pokud jsem narazil na různé údaje, omezil jsem množinu na shodné minimum. U kvalitnějších autorádií s Bluetooth také můžete vidět možnost spárování, nebo dokonce připojení, více mobilních telefonů najednou. I tento údaj je tu uveden. A ještě jedna věc. U přístrojů určených k rozšíření klasického analogového rádia o DAB často není jasné napájení. Snad vždy se ale odehrává přes autozapalovač, někdy je možný i provoz na baterie či akumulátor s následným dobitím opět typicky přes autozapalovač.

Sencor SCT 6011DBMR (1430 Kč) je bez CD, ale nabídne hands-free, audio přes USB i Bluetooth a také střední rozhlasové pásmo.

Pomoc s výběrem?

Při cestování po desítkách obchodů jsem u 2din.cz narazil na šikovné video, které vám možná pomůže s výběrem. Bohužel i když je u tohoto specializovaného obchodu dělána filtrace dosti podrobně, a najdete tu i autorádia s Androidem, volba pro DAB/DAB+ opět chybí.

 

Tabulka s přehledem ke stažení (PDF)

Poslední aktualizace tabulky a článku proběhla ve čtvrtek 14. 3. Přehled si nedělá ambice na úplnost, avšak pokud narazíte na přístroj vyhovující našim parametrům, dejte nám prosím vědět v diskusi. Zpracování tohoto přehledu se také ukázalo být mimořádně náročné. Předem se omlouvám za chyby které v něm nepochybně mou vinou vznikly a budu vděčný za upozornění.

 

KE STAŽENÍ: tabulka – autorádia s DAB do 10000 Kč, v2

 

U nás neprodávaný Blaupunkt Dubai 324 DAB BT s výrazným jednořádkovým displejem najdete v zahraničí za asi 190 €, tedy pod pět tisíc korun.

Štítky