Záleží však na tom, zda stávající mobilní operátoři nezvolí obstrukční kroky, prohlásil předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák v Otázkách Václava Moravce.

Proces vzniku čtvrtého mobilního operátora v České republice, který je vázaný na uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz, by mohl začít letos v listopadu, kdy chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zahájit dražbu kmitočtů v pásmu 700 MHz. V nedělních Otázkách Václava Moravce na zpravodajském kanálu ČT 24 to řekl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. „Zatím plánujeme, že bychom zahájili aukční proces někdy v listopadu. Bude to záležet také na dalších externích vlivech, jako je komunikace s EU, možnost dalších obstrukčních kroků ze strany stávajících hráčů,“ uvedl.

K TÉMATU: Co se bude dít s pásmem 700 MHz, až na něm přestane televizní vysílání?

Podmínky aukce se chystá ČTÚ zveřejnit v průběhu jara. Dopředu počítá s tím, že zvýhodní nové zájemce, kteří by chtěli v České republice založit čtvrtého mobilního operátora. Podmínky pro jeho vstup na trh má upravit chystaná novela zákona o elektronických komunikacích, která by měla být účinná od letošního léta nebo začátku podzimu (ještě před zahájením samotné aukce). Pásmo 700 MHz nyní využívají provozovatelé sítí pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Česká republika se zavázala toto pásmo uvolnit k 30. červnu 2020. Do té doby také dojde k přechodu na nový standard terestrického televizního vysílání DVB-T2.

Štítky