UVNITŘ TABULKA – Na českém trhu není přístrojů s funkčním „červeným tlačítkem“ mnoho a v nejvyhledávanějších cenových relacích je jich doslova jako šafránu. Pokud se ale na ně podíváme bez ohledu na peněženku, objeví se jich přece jen víc…

Hybridní televizní vysílání HbbTV, tedy u nás velmi populární červené tlačítko, nabízejí v Česku prakticky všechny nejsledovanější televizní stanice; jedinou výjimkou je TV Barrandov. Nabízejí ho v různé míře, různý je i obsah a provedení a FTV Prima, průkopník placeného hybridního televizního vysílání u nás, v něm dokonce před nedávnem uvedla v podstatě regulérní videotéku. Videotéku zvanou Filmpopular však přes HbbTV nabízí i Československá filmová společnost známá stanicemi Kinosvět či CS film.

Jedničkou v domácím HbbTV je Česká televize, která bohužel není schopna – možná spíše ochotna – přejít z mnohaletého zkušebního vysílání na vysílání ostré. Jedničkou, možná dvojkou (záleží na úhlu pohledu) je ale také FTV Prima, která stávající HbbTV 1.5 využívá až za hranice možností a vytváří v něm snad až nemožné aplikace, které dělají řadě takto vybavených set-top boxů potíže. A někdy s nimi už dokonce mají problémy i televizory.

Abyste mohli hybridní televizní vysílání HbbTV na svém set-top boxu provozovat, musí ho nejen zvládat, ale musí být i připojen k internetu. To ale často znamená, mít k televizoru přiveden ethernetový kabel. Pokud ho u něj nemáte a nechcete to řešit, orientujte se na přístroje rozšiřitelné o bezdrátové Wi-Fi (Wi-Fi Ready). I takové v tabulce, která je ke stažení na konci článku, naleznete. Jsou v ní ale i přístroje, které mají Wi-Fi už zabudované.

K TÉMATU:

Pozor na doprodávané přístroje typu Technisat TechniCorder Isio STC, které tuner DVB-T2 vůbec nemají a jsou dnes určeny typicky jen pro satelitní příjem (zabudováno je pouze DVB-T).

Certifikace příjmu DVB-T2 stále stejná, někdy ale výrazné změny cen

Jedinými u CRA certifikovanými set-top boxy s HbbTV nadále zůstávají GoSAT GS7075 COMBOi (2990 Kč) a Zircon Air T2, jehož cena klesla z 1890 Kč na současných asi 1490 Kč. O 300 Kč zlevnila, z 1590 Kč, i Alma iHD a výrazně poklesla i cena linuxového modelu Octagon SF4008 UHD 4K. Ten jsme také měli v přehledu set-top boxů pro DVB-T2 nad 5000 a nyní přijde na asi 5249 Kč (6890 Kč). Velmi výrazně se změnila i cena produktů VU+ Solo 4K a VU+ Ultimo 4K. Ta klesla z 9900 Kč, resp. 14 990 Kč na 7950 Kč, resp. 11.780 Kč. Naopak ukončen byl prodej TechniSat Digit UHD+ (9500 Kč) pro volné i placené vysílání, nadále se však prodávají i přístroje jako Technisat TechniCorder Isio STC, které tuner DVB-T2 vůbec nemají. Na Videotech.cz byl navíc zařazen do kategorie mezi přijímače DVB–T2 s nálepkou „Doporučujeme…“

Jak vidíte, je třeba při nákupu dávat neustálý pozor nebo nakupovat tam, kde vám přístroj dovolí bez udání důvodu vrátit.

Parametrově hodně zajímavý linuxový Octagon SF8008 UHD Combo nabízí, za 3190 Kč, mj. i tunery DVB-T2/HEVC, Wi-Fi a podporu obsahu s HDR10 a HLG.

Nabídka na domácím trhu

V tabulce, která je ke stažení na konci článku najdete přes 20 set-top boxů, které buď přímo mohou využívat HbbTV, nebo jsou na něj připraveny a vše je jen otázkou dohrání softwaru.

V přehledu jsou přístroje zcela hotové a tudíž určené pro běžného zákazníka (Alma, Humax, Technisat), ale také přístroje tak říkajíc modulární určené pro zákazníka, který si s nimi dokáže poradit a třeba i vyhrát a tzv. si je dotáhnout podle svého. Takovéto linuxové přístroje (nejčastěji Enigma 2) nabízejí alternativní firmware, různé uživatelské rozhraní či možnost dohrát softwarové moduly rozšiřující funkce (třeba o HbbTV). Řada prodejců vám je ale na požádání a zdarma upraví i sama.

Linuxové přístroje často nabízejí řadu variant zabudovaných tunerů, do přehledu jsou proto zařazeny jen některé, a to ty, které se podařilo najít s výbavou složenou přímo z DVB-T2/HEVC. Druhým problémem je to, že ne vždy prodejci uvádějí typicky podporu HEVC na tomto tuneru a také podporu HbbTV. Například u VU+ Duo 4K, které HbbTV nejspíše vzhledem k vysoké ceně má, se ji nepodařilo dohledat ani na webu výrobce. Proto také není v přehledu uveden.

Linuxový Qviart Lunix 4K Combo vyniká výbornou cenou (3990 Kč) i podporou řady tunerů, včetně moderního DVB-SX2.

Jak číst tabulku

O certifikaci „DVB-T2 ověřeno“ jsem se už zmiňoval, takže pojďme k základnímu bodu „tunery“. U něj si dejte pozor zejména na to, zda je u kombinovaných přístrojů zvládán kodek HEVC i na DVB-S2. Tedy pokud to potřebujete.

Položka „příjem (rozlišení)“ je myslím zřejmá, lehce převažují STB s příjmem v rozlišení Full HD. Jediná věc, která mě v této souvislosti napadá je to, že by některý z přístrojů mohl umět přijímat 4K jen na některém z tunerů, což se občas stává.

Bod „čtečka karet“ se vztahuje jednak na mechaniku PCMCIA (CI+) sloužící pro případné zasunutí adaptéru s přístupovou kartou, a jednak na čtečku určenou rovnou pro zasunutí přístupové karty jako takové a někdy označované jako Smart Card. Takovýto přístroj pak umí přijmout volné i placené kanály, vždy ale záleží na typu čtečky. Například Technisat DigiPal Isio HD ji má sice zabudovanou, avšak je speciálně určena jen pro německou freenet TV. Přijímač je tedy v našich podmínkách určen pro volný příjem.

U položky „některé funkce“ je občas napsáno, že EPG nebylo v parametrech uvedeno. Je to proto, že se ho nepodařilo s určitostí dohledat, ale nejspíše k dispozici bude. HbbTV mají všechny uvedené přístroje, někdy ale může být zapotřebí dohrát potřebný modul (linuxové stroje). Jinou otázkou je kompatibilita s domácími aplikacemi HbbTV. To je ale na praktické vyzkoušení.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ jsou myslím zřejmé, konektor RJ-45 označuje ethernetové připojení k domácímu směrovači, resp. k internetu (Ethernet LAN). Vedle zde uvedených propojení nabízejí některé přístroje třeba i A/V výstup v podobě konektorů cinch.

V posledním bodu, v poznámce, najdete doplňkové údaje, které byly uvedeny na webu prodejců či u výrobce. Například je tu někdy zmíněno, že u linuxových set-top boxů jde dohrát alternativní software s rozšířenými možnostmi, stylem ovládání či českou lokalizací. Pokud se to podařilo zjistit, je zde uvedeno i možné rozšíření přístroje o Wi-Fi, což v praxi typicky znamená USB Wi-Fi adaptér.

Humax Nano T2 (1990 Kč) představuje výborně zpracovaný set-top box pro DVB-T2/HEVC vyšší třídy.

Tabulka ke stažení (PDF)

Poslední aktualizace tabulky a článku proběhla v neděli 3. 3. Přehled si nedělá ambice na úplnost, avšak pokud narazíte na přístroj vyhovující našim parametrům, dejte nám prosím vědět v diskusi.

set-top boxy DVB-T2 s HbbTV, březen 2019

 

Seznam testovaných DVB-T2 set-top boxů s HbbTV

Štítky