Na konci minulého roku změnila Česká televize úvodní stránku svého stále ještě „zkušebního“ vysílání a zavedla i rubriku Počasí. Po asi dvou měsících provozu však k žádným dalším úpravám nedošlo. A že by byly zapotřebí…

Česká televize poskytuje služby HbbTV od roku 2012 a přesto v nich stále vidíme nápis „Zkušební vysílání“. Odkud pramení ta nechuť přejít na „ostrou“ verzi netuším, ale nová úvodní stránka se opravdu povedla a hodně mě navnadila. Jednak má šmrnc a jednak konečně vypadá jako z tohoto století. Je tu náhled na živé vysílání na zvoleném kanálu, aktuální pořad si můžete přehrát od začátku (často) a je tu i vstup do přepracovaného teletextu, na lištu ČT24 či povedenou aplikaci Panorama. Vše je na první pohled na úvodní, nebo chcete-li hlavní stránce, podáno přehledně a jasně.

V tiskové zprávě k uvedení nového rozcestníku ČT HbbTV, nebo také „ČT bodu“, se rovněž říká, že tu „budou dostupné i vybrané živé internetové přenosy nebo aktuální předpověď počasí.“ To druhé už tu je…

K TÉMATU: Česká televize inovovala část svého HbbTV

Na nové hlavní stránce ČT HbbTV najdete i okno s živým náhledem aktuálně vybrané stanice. A pořad by tu také měl jít přehrát od začátku. Jak vidíte, ani na stanici ČT24 to nefunguje vždy, a to jak minutu po začátku tak třeba pět minut před koncem… (zachyceno 7. 3. 2019, v 9:01 hod.).

Druhý pohled

Bližší pohled na úvodní rozcestník a jeho funkce odhalí nedotaženost a občas i nefunkčnost. Co ho zkouším na několika různých televizorech, celkový chod je vždy vysoce stabilní, což je nutno ocenit. Některé funkce už ale nikoli. Obávám se však, že řada potíží, které divák vidí, souvisí s nechutí ČT pokročit o stupínek dál. Například máte možnost pustit si aktuální pořad v náhledu od začátku, ale z neznámých důvodů to nejde pokaždé. A netýká se to jen filmu či seriálu ke kterému nemusí být zakoupena práva pro takovéto využití. Stává se to i při běžném zpravodajském vysílání na ČT24. Přitom možnost pustit si pořad od začátku, aniž bych musel využívat vlastní TimeShift – a hlavně na to musel myslet – by mohla být jedna z největších výhod takovéhoto HbbTV. Ostatně chování à la internetová televize (IPTV) či on-line videotéka (VoD) by přece mělo být cílem takto propracovaného hybridního vysílání.

Když se pro jednoduchost u této nově zavedené funkce soustředíme na ČT24 vidíme, že aktuální pořad většinou od začátku pustit jde. Není sice vždy rozdělen do bloků, což by urychlilo hledání, ale to je vcelku pochopitelné. Proč ale kupříkladu nejde v 9:55 hod. takto spustit blok zpráv začínajících v 9:00 nechápu. A nerozumím ani tomu, proč to někdy nejde dokonce i u vlastních pořadů České televize (viz třeba koprodukční Konfident z úvodní fotogalerie). Tohle ale možná nesouvisí s provedením, nýbrž spíše s koncepcí a vztahem ČT k tomuto způsobu šíření pořadů. Mám pocit, že když si řada lidí film třeba patnáct minut po začátku nemůže pustit od nuly, prostě přepne jinam, nebo na televizoru rovnou živé vysílání zlikvidují. Ostatně pro mě, který se na on-line prakticky nedívá mnoho a mnoho let je sledování takovéto koncepce vysloveným utrpením. A to ještě nemluvím o tom, že ČT aktivně nahání diváky do náruče placeného vysílání!

Volby rozcestníku ČT HbbTV

iVysílání – stále stejné i když pro mě osobně je tu i šikovný TV program, šikovnější než ten na samostatné položce. Výhrady mám také stále stejné – chybí lepší informovanost diváků o tom, který pořad je možné zhlédnout, od kdy a hlavně do kdy bude k dispozici. To se ale netýká provedení aplikace, které je stále kvalitní, jako obsahové stránky, resp. někdy poněkud zvláštního konceptu ČT.

Počasí – Zcela nové sedmidenní Počasí na které se dlouho čekalo, nabízí nejen základní přehled o celém Česku, ale také dovoluje přidat nové místo ze seznamu. Výběr se zahajuje volbou kraje a následně místo vidíte hned vedle úvodní záložky „Celá ČR“. Míst tu ale zatím mnoho není a ve vaší mobilní aplikace jich nejspíše máte podstatně více.

Teletext – hodně příjemná věcička s dobrým ovládáním. Škoda, že není trochu více propojena se zbytkem světa HbbTV.

iVysílání : D – klasické, a jak říká název, ve stylu iVysílání.

TV program – tato část mě osobně k srdci nepřirostla a přijde mi značně nepřehledná. Raději tudíž využívám program v části iVysílání.

Panorama – kvalitní aplikace i informace. Potěšující také je, že se vylepšují i kamery snímající situace v jednotlivých střediscích. I když chybí má polorodná Chotouň u Prahy.

Lišta ČT24 – pro uživatele prakticky neznámá část HbbTV České televize je tu stále pouze v primitivní podobě. Pokud na ikonu v rozcestníku kliknete, objeví se jediná zpráva se šipkou na konci. Teprve když tuto volbu odklepnete (šipka vpravo), objeví se výpis aktuálních zpráv kolujících na liště ve spodní části obrazovky zmiňovaného kanálu. Proč se ale výpis neobjeví hned po první volbě nechápu stejně, jako proč zprávy nejsou provázány s „teletextem“ HbbTV. V každém případě jde z dlouhodobého hlediska o nejméně funkční část celého řešení, což ostatně vidíte na fotografiích výše. Mimochodem včera dopoledne jsem při opětném zkoušení narazil na to, že se objevilo hlášení „Načítání zpráv…“ a trvalo snad dvě minuty než se nějaká objevila. A to ještě nemluvím o tom, že tu chybí návrat na titulní stránku a na televizoru Philips 32PFS5863 (model 2019, recenze v přípravě) na kterém jsem HbbTV zkoušel naposledy, jsem musel pro odchod použít červené tlačítko a zcela tak ukončit HbbTV.

DIV, aneb Poznej svět je šikovná aplikace s řadou nejrůznějších videí z oblasti přírody, vědy, techniky, atd. nejen pro děti, ale i pro dospělé. Viz např. část Legendární auta.

Britská IPTV služba Freeview Play už část HbbTV 2.0 nasadila na počátku roku 2016.

ČTĚTE TAKÉ:

Malá vsuvka: aplikace v HbbTV 2.0

Na počátku roku jsem pátral po domácích aplikacích v HbbTV 2.0, resp. po připravovaných změnách. V této souvislosti tisková mluvčí ČT, Karolína Blinková, sdělila Televiznímu webu, že… „v současné chvíli není naplánován přechod stávajícího vysílání HbbTV na parametry nové normy 2.0. Trendy a vývoj však sledujeme a testujeme funkce, které jsou podporované v novějších definicích této technologie. Průběžně také implementujeme do našich systémů i aplikací celou řadu nových prvků, naposledy třeba novou verzi ČT bodu“.

Obdobně je na tom, podle zaslaného e-mailu, i FTV Prima. V každém případě drtivá většina instalované české báze zařízení s HbbTV, pracuje s maximálně s verzí 1.5, takže se nelze divit.

Co nová verze HbbTV 2.0, resp. nyní už spíše HbbTV 2.1, přináší a jak jsou na ni připraveni výrobci zařízení, si můžete přečíst v samostatných článcích na odkazech výše.

ČT HbbTV – kontakty a pravidla užití jsou na tlačítku s číslem „9“.

Jaké je HbbTV ČT? Na dobré cestě, ale jde to hodně (!) pomalu

Podle mého je nový úvodní rozcestník vykročením správným směrem i když musím s lítostí konstatovat, že jsem čekal, že bude trochu dotaženější. Počasí není špatné i když více míst by se rozhodně hodilo, zklamala ale především nová funkce zpětného zhlédnutí aktuálního pořadu od začátku (TimeShift). Na ni totiž není spolehnutí, kdežto na většinu IPTV ano. Tam máte pořad pár dnů zpětně vždy, ať ČT práva pro internet zakoupí, či nikoli. A aktuální pořad jde také vždy pustit od začátku. Alespoň u dobrých IPTV…

Nepříjemným překvapením je občasná nefunkčnost výpisu lišty ČT24 a hlavně nemožnost vyvolat obsah snadněji a podat ho přehledněji. Současný stav v této oblasti je jednoduše vzato hrůza hrůzoucí, a to ještě nemluvím o tom, že by zde zveřejňované zprávy měly být přímo napojeny na zprávy v „teletextu“, který je povedený a příjemný pro oko. Pokud pochopitelně k danému tématu existují.

Polemizovat jde také se stylem odchodu z některých aplikací, např. z ČT :D, přes „0“ s označením „ČT bod“. Zdá se mi, že „ČT bod“ je spíše ono úvodní červené tlačítko HbbTV na obrazovce než jeho hlavní stránka. Sjednocení ovládání by bylo na místě i když to základní s možností v rozcestníku kolovat je takové, jaké má být!

Štítky