Oba hlavní jihočeské vysílače musely vysílat se sníženým výkonem, aby nerušily signál veřejnoprávní sítě DVB-T v sousedním Bavorsku. Ta však byla minulý týden vypnuta.

Výrazné zlepšení signálu jednoho ze tří přechodových multiplexů pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 dnes zaznamenají diváci v Jihočeském kraji. Přechodová síť 12 s nejsledovanějšími českými komerčními televizemi, již provozují České Radiokomunikace, navýší výkon z vysílače České Budějovice – Kleť na kanálu 27 z dosavadních 10 kW na 100 kW ERP, a z vysílače Vimperk – Mařský vrch na stejném kanálu z 5 kW na 20 kW ERP. „Navýšení výkonu bude provedeno během pondělí 18. března Mařský vrch zvýší výkon dopoledne a Kleť odpoledne,“ sdělil pro Televizníweb.cz Marcel Procházka, ředitel regulace CRA. Přechodová síť 12 vysílala na jihu Čech se sníženým výkonem od loňského listopadu.

Rušení s bavorským Brotjacklriegelem už nehrozí

„Zvýšení výkonu těchto vysílačů bylo možné provést až po dokončení kmitočtových změn souvisejících s přechodem na DVB-T2 ve východní části Německa,“ vysvětlil Procházka. Minulý týden totiž Dolní Bavorsko dokončilo přechod na DVB-T2 a vypnulo stávající sítě DVB-T, včetně veřejnoprávního multiplexu na kanálu 27 z vysílače Brotjacklriegel. Právě s ním by se Kleť a Mařský vrch při plném výkonu Přechodové sítě 12 rušily. Navýšení výkonu uvítají zejména diváci v okrajových částech jižních Čech, kde byl problém Přechodovou síť 12 z jihočeských vysílačů naladit, aniž by se nemusel používat zesilovač. Nyní by se mohlo stát, že kvůli zvýšenému výkonu a zesilovači budou mít někteří diváci zahlcenou anténu a příjem Přechodové sítě 12 se jim přeruší.

Zesilovač pro kanál 27 nebude v místech, kde diváci bez problému přijímají z Mařského vrchu signál veřejnoprávní Přechodové sítě 11, nutný. Navíc se vyplatí pro tento kanál upravovat společné televizní antény již nyní, protože po Přechodové síti 12 jej začne od příštího roku používat finální multiplex 22, který v éteru nahradí vypínaný multiplex 2 s hlavními programy televizí Nova, Prima a Barrandov. V případě současného multiplexu 3 se kmitočet pro finální DVB-T2 síť 23 také nebude měnit, zůstane na kanálu 22. Vysílací kanál na jihu Čech naopak změní v DVB-T2 Česká televize, jejíž Přechodová síť 11 přejde z dnešního kanálu 50 na finální kanál 39. Tento kmitočet však dnes využívá DVB-T multiplex 2, takže na jihu Čech po červnu 2020 zůstanou v provozu všechny kmitočty CRA, na kterých se dnes vysílá.

Sníženým výkonem vysílá v DVB-T2 i Česká televize

Poněkud jiné to bude s multiplexem 4, který provozuje společnost Digital Broadcasting. Jakmile se dnešní Přechodová síť 13 změní na finální multiplex 24, který v éteru nahradí vypínaný multiplex 4, přejde na nové vysílací kanály 30 a 36 (nyní 25 a 56). Kvůli příjmu této sítě tak bude nutné upravovat společné televizní antény a doplnit je o nové kanálové vložky, případně ty stávající přeladit. Kdy k těmto změnám dojde? Multiplexy 2, 3 a 4 vysílající ve standardu DVB-T ukončí na jihu Čech vysílání v únoru 2020 (multiplex 2 konkrétně 13. února 2020, multiplex 3 pak 19. února 2020, u multiplexu 4 zatím přesný termín nebyl stanoven). Jako poslední vypne svoje DVB-T vysílání na jihu Čech veřejnoprávní televize. Její multiplex 1 ukončí vysílání 19. března 2020. Bezprostředně poté se změní i vysílací kanál ČT, na němž vysílá ve standardu DVB-T2.

Přechod ČT na finální kanál DVB-T2 je dalším milníkem, který zlepší příjmové podmínky divákům na jihu Čech. Rovněž ČT totiž vysílá svoji Přechodovou síť 11 z Kleti (nikoli z Mařského vrchu) se sníženým výkonem 10 kW a tato hodnota se nebude do změny vysílacího kanálu (finální veřejnoprávní síť 21 bude používat kanál 39) měnit. Ke změně má dojít zhruba za rok: přeladění DVB-T2 na jihu Čech plánuje ČT na 20. února 2020. Podobný problém se sníženým výkonem vysílače řeší ČT ještě u jáchymovského Klínovce, kde její Přechodová síť 11 vysílá výkonem 6,3 kW. Tamní kanál 39 ale Kavčí hory nebudou měnit ani po přechodu na finální síť 21.

Štítky