Podle představ šéfa největší satelitní služby v České republice se měl satelit stát nejpoužívanějším typem příjmu televizního vysílání. Terestrickou televizi ale neporazil.

Satelitní televize se stane v době vypnutí posledního analogového televizního vysílače v červnu 2012 nejčastějším způsobem příjmu televizního vysílání v České republice, předvídal v lednu 2009 šéf největší tuzemské satelitní služby Skylink Jaromír Glisník. Satelit podle něj mělo používat 43 procent českých domácností, zatímco podíl těch, kteří zůstanou u bezplatného pozemního příjmu televize, měl klesnout na 35 procent. Realita byla ale poněkud jiná. Poskytovatelům satelitní televize, zejména tedy Skylinku a dnes již zaniklého CS Linku, se podařilo díky dočasnému zavedení bezplatné základní programové nabídky navýšit podíl domácností se satelitním příjmem na 25 až 30 procent, po zavedení tzv. servisního poplatku ale tento podíl začal klesat až na současných necelých 20 procent.

Pozemní televizní vysílání sice také přišlo o část domácností, jeho podíl po ukončení analogového terestrického vysílání v Česku klesl z 80 na 60 procent, ale nadále zůstává hlavní vysílací platformou. Podle všeho na tom nic nezmění ani nadcházející přechod z pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Operátoři vysílacích sítí sice očekávají mírný odliv diváků k neterestrickým platformám, především k IPTV, ale podíl domácností, které si zachovají bezplatný příjem televize prostřednictvím pozemních vysílačů, zůstane vysoko nad podíly satelitní, kabelové a IP televize, jejichž příjem je pro koncové diváky zpoplatněn.

Jaromír Glisník ze Skylinku je velkým kritikem přechodu na DVB-T2 (Foto: Václav Udatný)

Terestrická televize má velkou výhodu: je zadarmo

„DVB-T2 zůstane jediným bezplatným způsobem příjmu televizního vysílání, které má u českých diváků silnou podporu,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací, jež provozují největší tuzemské televizní vysílače. Česká republika se řadí mezi evropské země s nejvyšším podílem příjmu terestrické televize. Podobně je na tom například Velká Británie a Francie, ještě vyšší podíl terestriky je v v Itálii a Španělsku. Satelitní příjem televize převažuje v Německu, zatímco Rakousko zaznamenává největší zájem o kabelovou televizi a IPTV. „Oblíbenost terestrické televize v České republice souvisí s bohatou programovou nabídkou v DVB-T a DVB-T2, mimořádně velkým pokrytím celoplošných sítí pro terestrické televizní vysílání a snadným používáním,“ míní Procházka.

Naopak satelitní vysílání o podporu českých diváků přichází, protože se zbavilo největší výhody, kterou nabízelo v době první televizní digitalizace v Česku: bezplatné základní programové nabídky. Tu inzeroval Skylink a tehdejší CS Link v době ukončování analogového pozemního televizního vysílání a nabízel zdarma za jednorázový aktivační poplatek výrazně více programů než pozemní vysílání. Dokonce si prosadil i propagaci v rámci státní informační kampaně o přechodu na DVB-T jakožto alternativy k pozemnímu příjmu televize. Jaromír Glisník tehdy argumentoval bezplatným základním programovým balíčkem Skylinku. „Digikampaň ignoruje satelitní vysílání, neříká například, že existují služby bez měsíčních poplatků,“ prohlásil šéf Skylinku na konferenci Milníky digitální televize, kterou na Kavčích horách v Praze v lednu 2009 pořádalo vydavatelství Sdělovací technika.

Takto lákal Skylink během první televizní digitalizace na základní televizní programy ze satelitu zdarma. Poté na ně uvalil servisní poplatek, který pravidelně zvyšuje.

Satelit přišel od roku 2012 o třetinu zákazníků

Glisník se v roce 2009 netajil velkými ambicemi satelitu. „Setkal jsem se i s vyššími prognózami, které satelitu předpovídají přes 50 procent domácností. Satelit se každopádně stane nejsilnější vysílací platformou,“ věřil šéf Skylinku. „Velká města budou mít větší podíl kabelu a IPTV, v menších městech bude mít satelit i 60 až 80 procent domácností.“ Ve skutečnosti však jedinou neterestrickou televizní platformou, jejíž zastoupení v českých domácnostech vytrvale stoupá, je IPTV. Její využití ale úzce souvisí s kvalitním připojením k internetu, které řada českých domácností, zejména mimo velká města, stále ještě nemá k dispozici. Někteří poskytovatelé IPTV sází na kombinaci bezplatného pozemního příjmu lineárního televizního vysílání a placeného IPTV. Dokonce kvůli němu začali nabízet hybridní set-top boxy s možností příjmu DVB-T2/HEVC/IPTV.

Zájem o placené televizní služby v Česku od konce první televizní digitalizace klesá. Největší problémy mají poskytovatelé satelitní televize, kteří od roku 2012, kdy došlo k vypnutí posledních analogových televizních vysílačů, přišli dokonce o třetinu zákazníků. Vyplývá to ze Zprávy o vývoji trhu elektronických komunikací za období let 2012 až 2017, kterou loni v říjnu zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Celkově se počet zákazníků placených televizních platforem, tedy satelitu, kabelové televize a IPTV, za posledních pět let snížil o 11,4 procenta, přičemž kabelová televize v podstatě stagnovala a jedinou placenou službou, která zaznamenala růst, bylo výše zmiňované IPTV.

Štítky