Malý přenosný přijímač je určen pro VKV/FM a DAB/DAB+. Za nízkou cenu dostanete zmiňované tunery s 20 místy pro uložení stanic, obvyklý budík a automatické vypnutí po předem nastavené době. Je tu ale i pár dalších fines…

AKTUALIZOVÁNO, 6. 3.: Čtenář s nickem „jis“ změřil přesnou spotřebu rádia za různých situací. Podívejte se do diskuse v aktualitě.

 

Vzhledem k ceně čekejte zcela plastový přijímač, absenci baterií (ty se musí dokoupit) a pochopitelně také jednoduché funkce. Nic z toho ale v této souvislosti nezarazí. Naopak překvapí některé vychytávky typu propracované nastavení LCD, či kvalitní design, který i při extrémním náklonu plně vysunuté antény přijímač nepřeváží. Tady zjevně někdo myslel hlavou…

SilverCrest Rádio DAB+, nebo také SilverCrest SDRF 10 A1 (na štítku je dokonce napsáno SilverCrest DAB+/FM Radio SDRF 10 A1), je vybaveno teleskopickou anténou, místem pro čtveřici tužkových baterií dovolujících nezávislý provoz a překvapivě rozměrným a barevným displejem schopným prezentace fotografií jdoucích s vysíláním (slideshow). Rozumný návrh doplňuje síťový vypínač na zadní straně a také kvalitní a rozměrné plastové nožičky na spodu, což je vzhledem k ceně nezvyklé. Takovéto provedení se totiž často nevidí ani u přístrojů podstatně dražších.

Jak bylo řečeno v naší úvodní zprávě, SDRF 10 A1 nahrazuje taktéž přenosný SilverCrest DAB+ 297490 vypadající jednodušeji. Liší se především vnějším designem (jiný tvar, jiná barva) a hlavně zcela jiným displejem. Porovnání je vidět na odkazu výše a rozdíl je znát na první pohled.

SilverCrest Rádio DAB+: ovládání je soustředěno na horní straně, tlačítka přímého přístupu k uloženým stanicím však chybí. Prev a Next nahrazují i šipkové klávesy pro pohyb v menu. Kolečko hlasitosti je vpravo a jinou funkci nemá.

Dobré ovládání a základní funkce, i když…

Uvedení do provozu se odehrávalo bez instalace a po zapnutí se automaticky proladilo DAB/DAB+, vytvořil se seznam nalezených kanálů a spustil ten první. Nastavení jazyka a případné další operace musíte provést manuálně. Češtinu v menu ovšem nečekejte i když rádio nevykazovalo žádné potíže se zobrazením doprovodného textu.

Menu nastavení vyvoláte společným tlačítkem Menu/Info, resp. jeho delším podržením, o úroveň výše se dostanete jeho opětným stlačením, což ale někdy nepracovalo a bylo zapotřebí Menu stisknout dlouze. Tlačítko Info zajistí u DAB klasický výpis typu frekvence, datový tok či třeba doplňkové textové informace.

Menu nastavení také nabídne speciální položky k oběma tunerů (viz dále), výpis systémových voleb jako návrat k továrním hodnotám či verzi firmwaru a je tu také možnost upravit funkci automatického vypnutí přijímače (Sleep) po určité době (15 až 90 min.). K budíku se však přes menu nedostanete a šlo to pouze přímo přes tlačítko Alarm, což je pochopitelně operativnější. K dispozici tu máte dva nezávislé časy, nastavit můžete obvyklé denní buzení, spuštění pouze jednou, v pracovní dny či o víkendu. Nechybí ani doba trvání, hlasitost a samozřejmě také druh buzení, což může být postupně zesilující tón, FM nebo DAB stanice, přičemž jde zvolit buď poslední poslouchaná nebo některá z uložených. Nastavený budík, který jde i odložit (o 10 min.), pak vidíte – v případě provozu přes 230 V – zobrazen ve spodní části displeje.

Při práci s přijímačem DAB je vždy uhelným kamenem uložení naladěných stanic do paměti. Jejich vyvolání už bývá jednoduché, někdy i přímou volbou přes tlačítka, která tu ovšem chybí. Zde je ukládání na FM i DAB nejen totožné, ale v podstatě ukázkové. Naladíte stanici, či ji vyvoláte ze seznamu těch digitálních, a déle přidržíte tlačítko Preset. Pak vyberete pozici na kterou ji chcete uložit (jde to i na přeskáčku) a zmáčknete Select. U DAB se ukládá i jméno stanice, u VKV klasicky pouze frekvence.

Další důležitou položkou je převzetí času z vysílání tak, abyste ho nemuseli zadávat sami. Nejrychlejší je to u DAB, pokud máte přepnuto na FM a rádio zapnete síťovým vypínačem objeví se výrazné hodiny bez času ve stylu 00:00 a trvá několik minut než si je přijímač na pozadí aktualizuje. Funkci ale můžete v menu také zakázat.

Rádio po vypnutí síťovým tlačítkem nastavení hodin neudrželo (pokud máte uvnitř baterie tak už ano), ale při uvedení pouze do pohotovostního režimu byl čas v pořádku. Ten se také – při napájení ze sítě – objeví na displeji, a to ve velmi výrazné podobě. Displej si po chvíli utlumí jas, ale v jaké míře, plně záleží na vás (foto výše). Úpravu najdete v menu a volby jsou nezvykle bohaté! Ve třech stupních nastavíte jas při zapnutí přijímače, jeho automatické utlumení od 10 do 180 s (může být ale stále osvětlen) a upravit můžete i stupeň ztlumení, a to opět ve třech stupních.

FM se základem, DAB výtečně

Přepnutí mezi tunery jsou jediné dvě funkce na tlačítku Mode. Menu nastavení, jak bylo řečeno, vyvoláte delším podržením Menu/Info a hned vidíte zobrazené možnosti k tomu kterému tuneru. U FM jde vedle zmiňovaných systémových položek pouze o výběr ladění všech vysílačů, nebo jen těch silných. U DAB je pak například možnost smazat neaktivní stanice ze seznamu (Prune Invalid), nastavení úplného vyhledávání či vyhledávání manuálního a také vypsání aktuálního seznamu nalezených stanic. K němu se ale kdykoli dostanete rovnou přes tlačítka Prev nebo Next

Přijímač se po zapnutí automaticky vrací k naposledy zvolenému tuneru i stanici. Pokud stanice není dostupná, začne hrát z té, která na daném tuneru dostupná je.

Uložené stanice vyvoláte přes tlačítko Preset s následným pohybem v seznamu prostřednictvím Prev a Next, což není příliš pohodlné. Bohužel je to také jediná možnost. Přímá volba chybí.

Jaké je? Výborné, některé vlastnosti jsou nad průměrem

Rádio mě hned v úvodu překvapilo solidním návrhem, provedením a výtečnými a rozměrnými nožičkami. Provozovat ho můžete buď v tradiční poloze, jde to ale i vysloveně na výšku na jedné či druhé straně, nebo si ho můžete položit „na záda“. V tomto stavu ale nepůjde anténa natočit zcela vzhůru a přijímač se bude opírat o konektor napájení, nebo – při provozu na baterie – o anténu a její úchyt. Protože je sluchátkový stereo výstup umístěn taktéž vzadu, je třeba dát pozor i na něj. Jak vidíte, jediné co tu není je držadlo, které ale – vzhledem k rozměrům a hmotnosti – není zapotřebí.

Škoda že u VKV/FM není možné proladit pásmo s automatickým uložením silných stanic do paměti a o všechno se musíte postarat sami, což je dnes bohužel obvyklé i u vyšších tříd. U DAB byla pro mě překvapením funkce Prune, která někdy chybí i u dražších strojů a celkově vzato za pozornost stojí zejména skvělá práce s displejem. Pokud stanice vysílá obrázkové slideshow, je to příjemné oživení i když LCD pochopitelně není příliš kvalitní a na jasném světle poměrně rychle vadne. Vzhledem k ceně je však více než odpovídající, a to včetně poměrně nízkých pohledových úhlů.

A verdikt? Značka SilverCrest podle mého s modelem Rádio DAB+ 2019 (nebo ať mu budeme říkat jakkoli) opět potvrdila, že umí připravit cenově hodně zajímavý přijímač DAB s výborným poměrem cena/výkon a někdy i s výjimečnými vlastnostmi. Pro ty, kteří vyžadují menu lokalizované do češtiny, ale nebude.

Hodnocení

PRO: cena/výkon, výborné provedení (mj. nepřepadává) i zpracování, rozměrný barevný displej, funkce Prune Invalid (DAB), bohatá úprava osvětlení LCD

PROTI: chybí tlačítka přímé volby stanic

Štítky