Karel Havlíček nahradí končící ministryni Martu Novákovou začátkem května. V tu dobu měla startovat státní informační kampaň naplánovaná bývalým šéfem odboru komunikace Milanem Řepkou.

Blesková rozhodování neminou v souvislosti s druhou televizní digitalizací nového ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Dosavadní předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR má do funkce nastoupit až za dva týdny, začátkem května. Tedy zhruba půl roku předtím, než se v Praze bude vypínat první televizní vysílač DVB-T a v době, kdy měla podle plánů bývalého vedoucího odboru komunikace ministerstva průmyslu a obchodu Milana Řepky startovat státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2. Zaměřit se měla právě na Prahu, kde se 27. listopadu bude vypínat vysílání České televize z hlavního vysílače na Žižkově (druhý pražský vysílač Cukrák bude veřejnoprávní multiplex 1 šířit do ledna 2020).

Řepka byl odvolán na konci února poté, co premiér Andrej Babiš zkritizoval ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou za její nešťastné výroky o cenách mobilních dat v České republice. V té době Řepka rozjížděl přípravu informační kampaně k přechodu na DVB-T2, jež se měla skládat ze 14 menších regionálních kampaní zaměřených na konkrétní regiony. Resort měl teprve vypisovat soutěže na dodavatele jednotlivých částí kampaně. Už v té době to bylo za pět minut dvanáct, Řepkovým odvoláním a následnou výměnou ministra se vše opět posouvá o několik měsíců a není jisté, zda se pražská část kampaně vůbec stihne. Česká televize, které se listopadové vypínání DVB-T týká, s tím ostatně už příliš nepočítá a v květnu odstartuje vlastní kampaň v rámci probíhajícího hokejového šampionátu.

Co nejvíc „hoří“? Úpravy společných antén

Vlastní kampaně připravují i operátoři přechodových sítí DVB-T2, konkrétně společnosti České Radiokomunikace (CRA) a Digital Broadcasting. Do určité míry spolu budou tito konkurenti dokonce spolupracovat (formou sdílení obsahu), protože bezproblémový přechod na nový vysílací standard je v zájmu obou společností. CRA svoji představu o kampani přednesou příští týden na tiskové konferenci v Praze, kde představí harmonogram spouštění finálních sítí DVB-T2. Diváky totiž nečeká pouze vypínání vysílačů DVB-T, ale také přelaďování přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy, které bude spojeno s výměnou kmitočtů. Přelaďovat tak budou muset naprosto všichni diváci – i ti, co již DVB-T2 přijímají. A ještě větší „cvičení“ čeká diváky v bytových domech, kteří využívají společné televizní antény (STA).

Právě na úpravy STA v souvislosti s druhou televizní digitalizací se měla (kromě jiného) zaměřit státní informační kampaň. Ministerstvo průmyslu a obchodu má navíc definovat sociální zařízení, kterým stát formou finanční pomoci přispěje na nákup přijímačů DVB-T2. Pro Prahu je opravdu nejvyšší čas sepsat seznam těchto zařízení i jejich požadavků a uvolnit z rozpočtu potřebné peníze. V řadě těchto zařízení bude nutné také upravovat STA, což se při současné vytíženosti pražských anténářů neobejde bez čekacích lhůt. Peníze má navíc uvolnit samo ministerstvo ze svého rozpočtu bez možnosti získat dodatečně nějakou částku ze státního rozpočtu. Je otázkou, zda nový ministr bude moci vůbec ještě ovlivnit rozpočet resortu na příští rok, kdy se odehraje valná část změn spojených s přechodem na DVB-T2.

Havlíčka čeká příprava další diginovely

Ministerstvo čeká také spousta legislativní práce. Připravit má zejména tzv. druhou diginovelu zákona o elektronických komunikacích, která bude řešit otázku vzniku rozvojových sítí DVB-T2. Podle vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice má jít o dva takřka celoplošné multiplexy DVB-T2, u nichž má novela určit způsob jejich přidělení konkrétním operátorům. Zájem o ně mají všichni tři provozovatelé celostátních sítí DVB-T, tedy České Radiokomunikace, Digital Broadcasting a Česká televize. Rozvojové sítě navýší kapacitu pro volně šířené televizní programy v terestrické vysílací platformě a umožní například i testování pozemního vysílání v Ultra HD rozlišení.

Jediné, co zatím v souvislosti s přechodem na DVB-T2 nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zmiňuje, je aukce kmitočtů v uvolňovaném pásmu 700 MHz a očekávaný vstup čtvrtého mobilního operátora na tuzemský trh. Je to logické: s čtvrtým mobilním operátorem si vláda spojuje možnost snížení cen mobilních dat na úroveň vyspělých evropských zemí a možná i zavedení neomezeného mobilního internetového připojení za paušál. Ze samotné druhé televizní digitalizace se zatím nestalo téma, které by stálo premiérovi Babišovi za řeč. Doufejme, že to je jen dočasná situace a stát se brzy vzpamatuje, protože bez jeho aktivní účasti se nemusí přechod na DVB-T2 povést, což by poškodilo terestrickou televizní platformu jako celek a významně narušilo podíl příjmu FTA (volně) šířených televizních stanic.