Interaktivní a doprovodné služby u programů Novy šlo dosud naladit v Přechodové síti 13 a také v celoplošných multiplexech 2 a 4. České Radiokomunikace je doplnily i do Přechodové sítě 12.

Archiv pořadů Novy a interaktivní doplňkové služby skupiny Nova už je možné přehrát ze všech sítí pro pozemní digitální televizní vysílání, v nichž jsou zařazeny programy Nova a Nova Cinema. Po celoplošných multiplexech 2 a 4 provozovaných ve standardu DVB-T a Přechodové síti 13 ve standardu DVB-T2 se nyní objevily také v Přechodové síti 12 provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA). „V přechodové DVB-T2 síti jsme do lineárního vysílání programů Nova a Nova Cinema zařadili HbbTV. Nyní tak již fungují všechny interaktivní a doprovodné služby, které TV Nova nabízí i v DVB-T,“ informoval prostřednictvím svého účtu na Twitteru Marcel Procházka, ředitel regulace CRA.

Spor o nasazení HbbTV Managera

Nova pro HbbTV v terestrickém vysílání používá dvě řešení: jedno od společnosti Mautilus, které nasadila do sítí společnosti Digital Broadcasting (multiplex 4, Přechodová síť 13) a druhé od CRA (multiplex 2, Přechodová síť 12). CRA ve svých sítích používají vlastní řešení HbbTV Manager, na které nakonec přešla i Nova. Jeho prostřednictvím mohou televize kompletně řídit své hybridní vysílání, včetně přidávání HbbTV aplikací, nastavování vzhledu rozcestníku, ale i řízení zobrazování „červeného tlačítka“ na televizní obrazovce.

Zcela unikátní je pak možnost přesné časové synchronizace zobrazování červeného tlačítka s televizním vysíláním v řádu milisekund, a to pro veškeré distribuční sítě (tedy kromě pozemního vysílání i na satelitu, v kabelu, apod.). Loňská aktualizovaná verze HbbTV Managera nabídla přívětivější uživatelské prostředí a nové funkce, které mají za cíl zjednodušit a zrychlit práci s HbbTV prostorem pro jednotlivé televizní stanice. Velký důraz CRA kladly na bezpečnost celého řešení. Kromě Novy využívá HbbTV Managera od CRA také skupina Prima, Óčko, Seznam TV, Šlágr TV a Retro TV.

Programy skupiny Nova, na kterých lze spustit hybridní vysílání (Zdroj: TV Nova)

Co nabízí HbbTV od Novy?

V nabídce HbbTV skupiny Nova je aktuálně k dispozici zpravodajství tn.cz a sportovní zpravodajství s videy a fotogaleriemi včetně sportovních výsledků. Samostatnou službou je i aktuální předpověď počasí. „Pro fanoušky motorismu tu máme také pod zprávami zařazeny novinky a zajímavá videa v sekci Auto. Celé online zpravodajství je speciálně přizpůsobeno pro televizor a dálkové ovládání. Navíc v nabídce najdete články, zajímavosti, novinky a krátká videa k aktuálním nejoblíbenějším pořadům jako například Tvoje tvář má známý hlas nebo seriály Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2,“ popisuje Nova na speciální webové stránce www.nova.cz/hbbtv, kterou věnuje výhradně svému hybridnímu vysílání.

Do multiplexu 2 se HbbTV Novy dostala po měsících vyjednávání v dubnu 2018, na aplikaci do Přechodové sítě 12 si muselo počkat další rok. S nástupem nové verze HbbTV 2.0 se očekává rozšíření možností hybridního vysílání o platební aplikace, a tak bude možné prostřednictvím obrazovky rovnou platit za zboží a služby. To by mělo otevřít cestu i placeným videotékám, jako je Voyo od Novy. Zatraktivní to také televizní reklamu, protože zadavatelé budou moci díky HbbTV napřímo nabízet zboží, které propagují v televizních spotech a prodat jej ještě v průběhu vysílání těchto spotů. HbbTV nabízí Nova u všech svých kanálů, tedy kromě Novy a Novy Cinema také u Novy 2, Novy Action, Novy Gold, Novy International, Novy Sport 1 a Novy Sport 2.

Štítky