Novinka představuje spojení přijímače FM/DAB s přehrávačem disků CD a hudby z USB a Bluetooth. Vše koření reprosoustavy značky Elac.

Za 5899 Kč dostanete vše výše uvedené plus dvouřádkový displej OLED zasazený do velmi lesklé, až zrcadlové plochy doplněný hliníkovým panelem. K dispozici jsou čtyři tlačítka přímé volby stanic, infračervený dálkový ovladač, linkový vstup pro napojení externího audio zařízení a mimo jiné také možnost dobíjet – třeba mobil – přes USB. V ceně je i odnímatelná teleskopická anténa, kterou můžete zašroubovat do konektoru určeného pro připojení antény venkovní.

Zesilovač má výkon 2x 10 W (RMS) a napájí dvojici reprosoustav, které jsou pevnou součástí přijímače a mají nesnímatelné kryty s tmavou tkaninou, což je nepochybně škoda. Na zadní straně ještě najdete dvojici výdechů bassreflexu a také rozhraní USB. Připojení stereo sluchátek je už na straně přední. Celek působí dojmem kvality, bytelnosti a je také výborně zpracovaný. O něčem už ostatně vypovídá sama hmotnost – 3,6 kg.

DigitRadio 3 používá štěrbinovou CD mechaniku kompatibilní jak s běžnými CD audio, tak s datovými disky a přehrávány jsou formáty MP3, WMA a AAC (M4A). Přes USB se pak přehraje muzika v MP3, WMA, WAV, AAC a OGG, v příručce se dočtete, že jsou podporovány pouze souborové formáty FAT a FAT32 s maximální kapacitou 2 TB. NTFS opravdu načteno nebylo, naopak se bez potíží přehrával i FLAC.

Co se týče obdobně vybavené konkurence, nebude jí ani tak klasický mikrosystém s externí reprosoustavou, který v této ceně už také zakoupíte, půjde spíše o stylovky typu vše v jednom, jako Panasonic SC-HC402EG (5600 Kč), klasiku à la Sharp XL-BB20BR (5700 Kč) a také levnější modely jako Sharp XL-B715BK (4800 Kč). Celkově vzato však DigitRadio 3 bude těžit i z toho, že kvalitních systémů jeho typu na trhu mnoho není.

Jak vidíte z detailu dálkového ovladače, k dispozici je mj. přepnutí mezi dvěma režimy ekvalizéru, přístup do nastavení budíků a do funkce Sleep. Povšimněte si rovněž tlačítek „F-“ a „F+“ pro změnu adresáře s hudbou na USB médiu.

Většinou vyspělé funkce a pohodlné ovládání

Instalace je jednoduchá a hned po zapnutí se ohlásí nová instalační rutina Technisatu, která ovšem stále ještě není součástí všech nových modelů rádií. Zvolíte si tak jazyk (včetně češtiny a slovenštiny) a pak se automaticky projede pásmo DAB/DAB+, vytvoří se seznam stanic a stáhne se datum a čas. V případě FM si musíte vše udělat sami, čas už je naštěstí k dispozici z DAB.

Ovládání přijímače je dvojí. Buď využijete dálkový ovladač nebo si vystačíte s tlačítky na rádiu. Ta zajistí základní funkce, jako zapnutí/vypnutí (stlačení levého kolečka regulujícího hlasitost), uložení stanic do paměti a jejich vyvolání (tlačítka přímé volby nebo FAV), přehrání muziky z disku CD nebo přepnutí mezi jednotlivými vstupy (Mode). Na přijímači ale najdete i Back (zpět) a vstup do menu nastavení a doplňkových funkcí ve kterém se pohybujete – a volby také potvrzujete – pravým otočným voličem s OK uprostřed. Mimochodem i při vypnutém přijímači (hlubší spánek) stačí zasunout CD do mechaniky a bez čehokoli dalšího se spustí. I to bylo znakem výjimečných přístrojů…

Dálkový ovladač má kolem kurzorového kříže s OK využitého i pro přepínání stanic a hlasitost, čtyři tlačítka: Menu, Mode, Back (zpět) a Info. Vedle toho na ovladači najdete i u číselných tlačítek umístněné FAV, dále přepnutí ekvalizéru (pro nastavení musíte do menu, ale ovlivníte jen výšky a basy) a nechybí přímý přístup ke dvěma budíkům a funkci Sleep (spánek), což je automatické vypnutí po předem nastaveném čase (5 do 90 minut). Tyto funkce rovněž naleznete v menu a budit se můžete nechat buď tónem, nebo FM či DAB stanici. Třeba jednou z uložených nebo tou poslední poslouchanou.

Krátké zmáčknutí tlačítka dálkového ovladače (nebo levého otočného voliče) uvede přijímač do běžného pohotovostního režimu ve kterém jsou na displeji zobrazeny hodiny a datum. Delší přidržení vyvolá hlubší spánkový režim, ale rozdíl ve spotřebě není příliš velký (viz tabulka s parametry), takže se v podstatě ani nevyplatí používat. Tlačítko úplného vypnutí tu není. Pokud vás teď napadlo, zda bude zařízení přes USB dobíjeno i po uvedení přijímače do pohotovostního režimu je to velmi správná otázka. Technisat to naštěstí má uděláno dobře, takže opravdu dobíjí, což bohužel není samozřejmé, navíc dobíjí i v hlubším spánku s o něco nižší spotřebou, kdy si hlídá i mechaniku CD. Na druhou stranu DigitRadiu chybí zálohování hodin, takže i velmi krátký výpadek proudu způsobil, že na displeji začaly blikat čtyři nuly s doprovodným hlášením. Přes DAB byl čas obnoven prakticky okamžitě, v případě FM se ale nenačetl ani za půl hodiny, takže jsem to přestal sledovat. Nakonec se přece jen za více než hodinu objevil.

DAB část nabízí i odstranění neaktivních stanic ze seznamu naladěných (Prune).

Slabší FM, výborné DAB, vždy ale svižné přepínání stanic

V případě digitálního rozhlasového příjmu je seznam dostupných kanálů vytvořen v rámci instalace a vy si pak vybrané stanice můžete uložit do paměti. Na přijímači jsou čtyři tlačítka přímé volby, takže stačí naladit vybranou stanici a tlačítko déle přidržet. Pokud chcete ukládat od pozice 5 dále, je třeba déle přidržet tlačítko FAV, kterým se při krátkém stisku uložené stanice vyvolávají, a pravým otočným kolečkem vybrat příslušnou pozici. Tu potvrdíte OK a stanice je uložena. Se stanicemi se pracuje stejně u DAB i u FM, kde ale bohužel chybí funkce AMS (proladění pásma s automatickým uložením stanic do paměti), kterou disponuje například Technisat Techniradio RDR. DigitRadio 3 navíc u FM ukládá jen frekvence a nikoli jméno stanice. To se naštěstí na displeji objevuje velice rychle (při zapnutí i při přepnutí kanálu) a s RDS zacházel přijímač opravdu výborně! Tedy až na datum a čas, který bohužel nebyl schopen přijímači předat ani po půl hodině. A když jsem u toho: automatické nastavení datumu a času můžete i vypnout, nebo zvolit pouze DAB či pouze FM. Nebo ho zadat ručně.

U DAB se na paměťovou pozici ukládá i jméno kanálu, neaktivní stanice můžete ze seznamu snadno vymazat a zvolit jde i styl ladění. Provedení digitálního příjmu je tak nadstandardní, provedení FM slabší, což je ovšem v dnešní době zvykem. Pokud jde o podporu češtiny na obou tunerech, přijímač byl plně lokalizován, v případě hudby přes USB už ale jména souborů správně nezobrazoval.

Po propojení přes Bluetooth nabídlo rádio u telefonů Samsung i Sony jediný režim – zvuk médií. Případný příchozí hovor tak do přijímače neprojde.

Muzika z CD, USB i Bluetooth

U CD (klasického i datového CD-R/RW) stačí, jak je dobrým zvykem, zasunout disk do štěrbiny třeba i v okamžiku, kdy hraje rádio a přijímač se okamžitě přepne do příslušného režimu a cédéčko spustí. I když si při přehrávání můžete tlačítkem Info (nebo OK na pravém otočném voliči) přepínat mezi doplňkovými údaji, jako jsou album, interpret apod., nefungovalo to příliš často. Co pracovalo naopak spolehlivě, byla funkce Resume pamatující si pozici v přehrávání. Disk po zapnutí přijímače spouštěla od ní.

Po přepnutí Bluetooth se DigitRadio bez potíží spárovalo s mobilem Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a k dispozici v tomto okamžiku byla pouze jediná volba – „zvuk médií“, což odpovídá jedinému v praxi pro tento účel použitému profilu. Nejinak tomu bylo s druhým zkoušeným telefonem, Samsung Galaxy A9 s operačním systémem Android 9. Kvalita audia byla v obou případech výborná a v podstatě odpovídala zdroji. Technisat však dovolil připojení pouze jednoho z nich.

K přehrávání hudby přes USB stačí, když skladby nahrajete do kořenového adresáře (root). USB flash paměť s podporovaným souborovým formátem FAT32 nedělala žádné potíže, zobrazení češtiny z ID3 tagů už ano a znaky vypadávaly. Možnost vybrat si konkrétní skladbu tu není a je redukována jen na skok vpřed (další) nebo zpět (předchozí). Neukazují se také jména souborů, pouze jsou označeny T001, T002 apod.

Na rozdíl od jiných výrobků, je tu navíc ještě možnost přehrávání skladeb z dalších adresářů. Slouží k tomu tlačítka dálkového ovladače „F-“ a „F+“. Přijímači bylo jedno, jak byl adresář nazván, načetl ho a na displeji zobrazil třeba „F03“. Jestliže v adresáři žádná skladba nebyla, skočil na další a tohle má tento Technisat uděláno výborně, protože některým přijímačům vadí už sama existence nějakého adresáře na flash médiu a vyžadují jen skladby v rootu.

Přehrávání z originálního CD disku.

Jaké je? Velice dobré a občas i překvapí

Technisat DigitRadio 3 je v podstatě mikrověž s CD jen v trochu jiném, kompaktnějším provedení u kterého se nestaráte o umístění externích, drátově připojených reprosoustav. Nabídne výborný příjem digitálního rozhlasu s řadou voleb, neméně dobře čitelný displej OLED, a to i na současném přímém slunci, a také schopnost regulovat jas v několika stupních, včetně automatického ztlumení. Zde ovšem vidíte, že překlad voleb do češtiny není vždy ideální, což je pouhý eufemismus, a navíc se označení položek menu výrazně liší od příručky. Jakmile jsem přijímač přepnul do angličtiny, objevila se konečně jména, která slibuje manuál. Totiž možnost ovlivnit jas pro provozní i pohotovostní režim, a to bylo v češtině zcela skryto. Kvalitu překladu by si měl Technisat více hlídat, což platí i o lokalizaci mimo oba rozhlasové tunery.

Jinak je ovládání výborné s jednoduchým a svižným ukládáním stanic do paměti a jejich vyvoláváním. V tomto ohledu potěší i rozumně navržený dálkový ovladač s dobrým rozložením a výtečné ovládání přímo na přístroji. Škoda absence kdysi obvyklých věcí, jako zálohování hodin a automatické proladění pásma spojené s ukládáním kanálů u FM. Také výkon zesilovače není nijak vysoký, a to ani subjektivně vzato, a zhruba v horní třetině, čtvrtině hlasitosti je už často znát vyšší zkreslení. V tomto okamžiku však hodně záleží na zdroji hudby, resp. její kvalitě. Do nějakých 60, 70 % je však podání muziky většinou velice dobré i když se slabší basovou složkou. Na druhou stranu i když výrobce nemluví o přehrávání souborů FLAC, nebyl s nimi problém a platilo to i o FLAC HD. Přijímač si tak poradil například i se 192 kHz a i v tomto okamžiku se potvrdilo, že s kvalitním zdrojem úroveň podání audia výrazně roste, se slabším a slabým hodně rychle padá.

DigitRadio 3 pochopitelně není určeno pro nějaké audiofily, ale vlastnosti ceně a výbavě myslím odpovídají. Je příjemně kompaktní a některé funkce skutečně stojí za to. Třeba operace s CD diskem za které by se pomalu nemusel stydět ani komponentový přístroj. Potěší i svižnost chodu, což platí i o vysouvání a zasouvání CD a přepínání stanic.

Hodnocení

  • PRO: výborné DAB, jednoduché ukládání voleb do paměti (FM i DAB), svižné operace, možnost připojení externí antény, dobře čitelný displej, většinou výborné ovládání i funkce, přehrávání CD nevyžaduje přepínání do režimu a disk lze zasunout i při vypnutém přístroji, přehrávání z USB, včetně adresářů
  • PROTI: nízký výkon zesilovače, u FM chybí funkce AMS a ukládají se pouze frekvence stanic, chybí zálohování hodin, někdy zcela špatný překlad voleb v menu do češtiny, nedůsledná lokalizace

Štítky