UVNITŘ TABULKA – Původně měly regionální multiplexy ve standardu DVB-T končit letos 30. června, toto omezení se ale bude týkat pouze tří vysílačů.

Regionální televizní sítě ve standardu DVB-T budou moci vysílat o několik měsíců déle, než se předpokládalo. Individuální oprávnění k využívání kmitočtů jim sice vyprší letošního 30. června, podle aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra (PVRS), který 1. dubna vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ), ale operátoři mohou žádat o jejich prodloužení. Většinu kmitočtů v pásmu 700 MHz (kanály 49 až 60) bude možné prodloužit do 5. ledna 2020, výjimkou však budou tři kmitočty, které budou muset operátoři vrátit v původním termínu 30. června 2019. Kmitočtů mimo pásmo 700 MHz se žádné omezení netýká a patrně je bude možné využívat i po roce 2020, pokud nebudou vyčleněny pro vysílání nové generace DVB-T2.

Bez omezení tak bude moci pokračovat například Regionální síť 4 v Praze, která využívá kanál 46. Podle Petra Formánka, jednatele společnosti Prague Digital TV, jež tuto síť provozuje, ČTÚ nestanovil povinnost, aby regionální multiplexy musely přejít na nový standard DVB-T2. „Je pouze na rozhodnutí každého operátora, zda přejde či nikoli. Vzhledem k tomu, že nové přijímače pro DVB-T2 jsou zpětně kompatibilní s DVB-T, došlo by z hlediska operátora pouze k navýšení volného prostoru v obsahu multiplexu. Diváci nijak poškozeni nebo omezeni nebudou,“ napsal Formánek v dopise adresovaném pražským servisním společnostem, který má Televizníweb.cz k dispozici.

Regionální síť 7 v Praze omezí výkon

Omezení ale pocítí pražští diváci u Regionální sítě 7, která bude muset již od 30. června snížit výkon na vysílačích Praha – Ládví a Praha – Novodvorská (v obou případech kanál 37) na polovinu. To samé se dotkne i jejího dalšího vysílače Jihlava – Jeníkov, kde vysílá na kanále 47. Zcela ukončit bude muset k tomuto datu vysílání z lokality Uherské Hradiště – Rovnina (kanál 41). 30. června 2019 ukončí vysílání také Regionální síť 17 z vysílače Plzeň – Sylván (kanál 37) a Regionální síť 13 z vysílače Hodonín – Kapánsko (kanál 45). Všechny další kmitočty pro regionální vysílání DVB-T bude možné prodloužit do 5. ledna 2020 s tím, že další prodlužování na období po tomto datu je otevřené. Pouze u kanálů 49 až 60 nebude možné jít za datum 30. června 2020, do kterého se Česká republika zavázala uvolnit pásmo 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů.

Prodloužení individuálních oprávnění do 5. ledna 2020 se zdá být velmi krátké, ale jde jen technikálii. „Tuto poměrně krátkou dobu ČTÚ zdůvodňuje potřebou dokončení kmitočtových koordinací pro nové sítě ve standardu DVB-T2. Na druhou stranu se ČTÚ zavázalo, že o dalším prodloužení oprávnění regionálních sítí k vysílání, budou mít představu nejpozději v září 2019,“ napsal Petr Formánek ze společnosti Prague Digital TV pražským anténářům. Jisté tak je pouze to, že vysílače využívající kanály 49 až 60 skončí k 30. červnu 2020. V Praze se to bude týkat například Regionální sítě 8 provozované Českými Radiokomunikacemi, která vysílá na kanálu 51, Regionální sítě 13 na kanálu 56 a Regionální sítě 20 na kanálu 57.

Příští rok skončí minimálně Regionální sítě 2, 9 a 14

Z celorepublikového hlediska se kvůli uvolňování pásma 700 MHz nebude moci po 30. červnu 2020 opakovaně prodloužit individuální oprávnění pro 31 kmitočtů regionálních sítí DVB-T. Nejvíc „bita“ bude Regionální síť 8, která přijde o 13 lokalit včetně Prahy, Ostravy, Olomouce, Hradce Králové, Ústí nad Labem, Liberce, Jihlavy, Zlína či Karlových Varů. Skončí tedy ve dvou třetinách krajských měst, pro které má vysílat a je pravděpodobné, že CRA s jejím provozem v DVB-T už nebudou pokračovat. Zcela skončit by měla i Regionální síť 2 v Klimkovicích, Hrabyni a Malé Morávce, které vyprší individuální oprávnění ke všem třem stávajícím kmitočtům. Regionální síť 20 provozovaná Českými Radiokomunikacemi bude muset skončit ve třech z osmi lokalit, a to včetně Prahy, kde vysílá ze strahovského vysílače. Úplný konec čeká Regionální síť 14 s jejími dvěma vysílači v Dačicích a Jindřichově Hradci.

Třetina kmitočtů skončí i Regionální síti 1, konkrétně pak v Chomutově a Českých Budějovicích. O oba kmitočty přijde Regionální síť 9 v Mostě a Teplicích. Jediný původní kmitočet bude muset vrátit Regionální síť 11 v Jihlavě. Regionální síť 13 přijde o kmitočet v Praze, takže jí z původních tří vysílačů zůstane jediný v Brně (kmitočet v Hodoníně bude muset vrátit již k letošnímu 30. červnu). Naopak o pouhé tři kmitočty přijde Regionální síť 7, Nejcitelnější bude ukončení vysílání v Olomouci. Naopak takřka beze ztráty diváků se obejde ukončení vysílání dokrývačů v Blansku a Holoubkově. Pro porovnání: všech 21 regionálních sítí DVB-T aktuálně využívá dohromady 82 individuálních oprávnění ke kmitočtům. Nejvíce jich mají Regionální síť 7 (celkem 29) a Regionální síť 8 (celkem 17).

Štítky