Přijímač prošel testováním u Českých Radiokomunikací a je tak držitelem loga „DVB-T2 ověřeno. Je určen pro příjem volně šířených pozemních kanálů a po připojení k internetu nabídne i aplikace. Moc si od nich ale neslibujte.

Jednoduchý plastový přijímač s interním zdrojem je vybaven základní tunerovou sadou pro pozemní příjem, tedy DVB-T/T2 a také kompletní sadou rozhraní. Připojíte tak i starší televizor mající pouze SCART. Prodávat se bude za 779 Kč pouze přes obchodní řetězec Okay, v jiných sítích ho zastoupí sesterský model Strong SRT 8209, který jsme už také vyzkoušeli, takže s podrobnějšími informacemi odkazuji na něj.

I když jinak vypadají, oba výrobky mají stejný dálkový ovladač, obdobné rozměry a podobný styl ovládání. K dispozici je obvyklé nahrávání, přehrávání multimédií a živého TV vysílání s časovým posunem (TimeShift) a také například až 30 časovačů událostí k čemuž se ještě dostaneme. Po připojení k internetu máte k dispozici dvě aplikace: čtečku kanálů RSS a předpověď počasí s možností přidat místo. Pro řadu zákazníků potřebnější Youtube tu bohužel chybí.

K TÉMATU: Levný set-top box Strong SRT 8209 svou práci na DVB-T2 odvede. Nic navíc ale nečekejte

Plastové provedení, výborná instalace i třídění kanálů

Jak bylo řečeno, napájecí zdroj je součástí přístroje, šňůra je připojená pevně, tlačítko úplného vypnutí chybí. Softwarovou instalaci provedete na jediné obrazovce, kde se nastaví „čeština“ a v případě země, vinou firmwarové chybky, taktéž „čeština“. Zde si také můžete rovnou zapnout napájení antény a spustit ladění kanálů. Tak nějak by to mělo u jednoduchého set-top boxu vypadat!

Ladění odhalí, že se stanice ukládají od čísla jedna do dvou seznamů mezi kterými se přepínáte tlačítkem TV/R (televize, rozhlas). Třídění kanálů je velmi jednoduché a dělá se vždy po jedné stanici, kterou vyberete červeným tlačítkem a následně ji dopravíte na požadovanou pozici v seznamu šipkami.

Set-top box si při napojení na Full HD televizor přes HDMI zvolil režim 1080i, přestavení na 1080p je dílem okamžiku. A když jsme u toho: u HDMI se jako základní objevil režim 576i, výrobce hovoří ještě o 480i (zřejmě pro SCART).

Dálkový ovladač dokázal řídit Thomson i odrazem od protější stěny. To vidíte u televizorů, ale u set-top boxů?

Dálkový ovladač s nezvykle širokým záběrem

Protože je dálkový ovladač hodně kompaktní (hlasitost a postupná změna kanálů se dělá přes šipkové klávesy), tlačítka jsou drobná a drobný je i jejich popis. Tohle vám buď vyhovuje nebo nevyhovuje a pak byste se měli poohlédnout po set-top boxu se standardním ovladačem a rozměrnějšími tlačítky.

OK vyvolá seznam naladěných stanic, v multimédiích žádnou funkci nemá, což je škoda i přesto, že k dispozici je kompletní sada speciálních tlačítek. Do nastavení přístroje se dostanete přes Menu a jakmile si zvyknete na styl, do menu první úrovně se z položek na druhé úrovni vracíte přes Exit, bude to snadné, a to i díky možnosti kolovat.

Zajímavé je tlačítko Recall díky němuž vyvoláte seznam naposledy navštívených stanic, což je hodně šikovné. Musíte mít však v menu zapnutou položku „Seznam zpětné volby“, protože jinak tlačítko pracuje tradičně, tj. vrátí vás rovnou na předposlední sledovaný kanál.

Za povšimnutí stojí ještě PG+ a PG-. Ty totiž dovolí – v seznamu kanálů – poskočit o celý jeden výpis s devíti stanicemi dolů či nahoru a i to se dnes na DVB-T/T2 také hodí.

EPG je velmi jednoduché s náhledem na pořady pro jednu stanici. Bohužel pokud chcete přejít na další den (dny), musíte listovat mezi pořady a listovat a listovat.

EPG tak na jeden den…

EPG je sedmidenní a jednoduché s výpisem pořadů pro jednu stanici, což by vůbec nevadilo kdyby…. Kdyby se dalo smysluplně přepínat mezi dny, Třeba i kvůli naprogramování nahrávání. Bohužel to nejde takže na další den přejedete jen listováním ve výpisu pořadů dále a dále až se dostanete přes půlnoc. Po pravdě myslel jsem si, že už bude tato chyba opravena, ale bohužel není. Tím se z EPG stává jen náhled typu „co dnes dávají večer ve televizi“ a nahrávání nemá vůbec smysl řešit, protože ho přes EPG nenaprogramujete a bylo by třeba časovač zadávat ručně, což postrádá smysl. Oněch inzerovaných třicet časovačů událostí je tak hodně iluzorních.

Menu nastavení se vstupem do multimédií a síťových aplikací. V nich najdete jen počasí a čtečku kanálů RSS.

Výborný správce souborů, avšak nízká formátová kompatibilita

Problém není ani tak s externími titulky (tři druhy velikostí, pozadí, barva), což bývá u set-top boxů obvyklé, ale spíše s formátovou kompatibilitou. Fotografie přehrajete pouze v JPG a BMP, muziku jen v MP3 a vlastně nejlépe je na tom video. Tedy relativně, protože cokoli s koncovkou MKV se vůbec neobjeví ve správci souborů stejně, jako například AVI. Thomson tak přehraje zejména videa s koncovkou MP4 (včetně HEVC) a ve velmi slušné kvalitě jsem také přehrál záznam v H.264 z britské BBC s tokem kolem 8 Mb/s (koncovka TS). To je ale zhruba vše.

Seznam naladěných kanálů. Obdobný vyvoláte i pro už navštívené stanice, což je hodně šikovné a hlavně to šetří čas.

Jaký je? Slušný i když aplikace…

Pokud si odmyslíme dvě jednoduché aplikace kvůli kterým se set-top box ani nevyplatí připojovat k internetu (užitečnější by bylo Youtube), patří Thomson THT709 vzhledem k pohodlnému ovládání a širokému záběru infrapaprsku k těm lepším set-top boxům pro DVB-T2. Samozřejmě musíte na dálkový ovladač vidět, což u řady lidí bude díky opravdu hodně kompaktnímu provedení asi problém. Díky integrovanému zdroji se také uplatní ve stísněných prostorách českých chatiček či malých dětských pokojů, kde se stejně nějaké EPG řeší ze dne na den a nahrávání se neřeší vůbec. Displej sice není nijak rozměrný, ale na vzdálenost nějakých tří metrů je stále dobře čitelný a za vypnutého stavu ukazuje čas, což může být také výhodou.

Hodně se mi líbil „Seznam zpětné volby“, což je funkce, která byla spuštěna hned po instalaci a která vám skutečně ukáže výpis naposledy navštívených stanic, což je při jejich současném počtu na DVB-T/T2 rozhodně šikovné.

Co se týče obrazové stránky, na HD kanálech České televize si Thomson vedl výborně, s horší vstupní kvalitou televizního vysílání však rychle vadne a neudrží třeba ani pohybovou ostrost. Vzhledem k ceně však – stejně jako u Strong SRT 8209 – za své peníze odpovídající hodnotu dostanete. Přepínání stanic sice může klidně trvat dvě, tři sekundy (do plného náběhu, ale tady také záleží na signálu), ovšem při postupné volbě kanálů jednoduše přejedete přes dva, tři a nemusíte na fyzické zobrazení stanice čekat. Někdy jsem rovněž pozoroval mírné zpoždění v reakci na stlačení dálkového ovladače a patrné to bylo zejména při zapnutí set-top boxu. Ani tohle však není v základní třídě nic neobvyklého. Na závěr mohu jen potvrdit, že Thomson THT709 a Strong SRT 8209 jsou až na pár drobností totožné. V některých ohledech podrobnější popis pak najdete právě u testu Strong SRT 8209, který má taktéž integrovaný napájecí zdroj a který se, stejně jako tento Thomson, po delším provozu nijak výrazně nehřál.

Hodnocení

  • PRO: výborná instalace, jednoduché třídění kanálů, dobré zpracování, funkce „Seznam zpětné volby“, solidní rozložení a hlavně překvapivý záběr infrapaprsku dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …některým nebudou vyhovovat miniaturní tlačítka, EPG neumožňuje smysluplně listovat mezi dny, nízká multimediální kompatibilita, pro některé i to, že je bez aplikace pro vstup na Youtube a nemá tlačítka na přístroji

Štítky