Křesťanská televize zvolí rozlišení 960 x 540p, tedy stejné jako programy skupiny Nova, Óčko nebo Šlágr.

Nikoli v HD kvalitě, ale ve standardním rozlišení jako nyní v Přechodové síti 12 bude vysílat křesťanská televize Noe ve finální síti 23 pro pozemní digitální vysílání nové generace DVB-T2. Pro Televizníweb.cz to potvrdil operátor sítě, společnost České Radiokomunikace (CRA). TV Noe si pro finální multiplex DVB-T2 zvolila rozlišení 960 x 540p, tedy stejné, v němž bude v totožném multiplexu vysílat i televize Nova, Nova Cinema nebo tematické kanály skupiny Barrandov a oba programy hudebního kanálu Šlágr. Finální síť 23 bude pokračovatelkou dnešního multiplexu 3, ale využije více základních vysílačů. Stejně jako multiplex 2 a Přechodová síť 12 jich bude mít 26.

Kmitočtové příděly pro základní vysílače, z nichž multiplex 3 oproti multiplexu 2 dosud nevysílal, již ve velké většině CRA, respektive jejich dceřiná firma Czech Digital Group (CDG), získala. Čeká pouze na koordinaci kmitočtů pro západočeské vysílače Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec. Multiplex 3 z těchto vysílačů dosud nevysílal, v Karlovarském kraji jej lze zachytit pouze z dokrývače Tři kříže nad Karlovými Vary nebo dálkově ze sušického Svatoboru či plzeňského Krašova. Pro TV Noe bude vstup do finální sítě 23 vlastně návratem do multiplexu 3, v němž vysílala v letech 2006 až 2008. Nyní ji lze v DVB-T naladit v Regionální síti 8 a v DVB-T2 v Přechodové síti 12.

HD verze v terestrice na Slovensku

Začátkem tohoto měsíce TV Noe zahájila vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) na satelitu. Pro šíření HD verze zvolila pozici 23,5 stupně východně, kterou využívá největší tuzemská satelitní platforma Skylink. Ředitel křesťanské stanice Leoš Ryška v této souvislosti pro Český rozhlas Digitální rádio uvedl, že TV Noe HD se následně objeví i v nabídkách kabelových a IPTV operátorů a že by ráda takto vysílala i v některé z finálních sítí DVB-T2. „Záviset to bude pochopitelně na ceně. Delší dobu již dodáváme náš signál do Prahy v digitální podobě, takže přechod na vysílání ve vysokém rozlišení byl další logickou fází,“ uvedl Ryška. TV Noe má ale také první zkušenosti s HD vysíláním v terestrických sítích, i když ne v České republice.

Po spuštění HD vysílání na satelitu začala TV Noe HD vysílat v regionálních terestrických multiplexech společnosti AVIS na Slovensku. Tyto sítě pokrývají signálem města Galanta, Dunajská Streda, Piešťany, Hlohovec, Nitra, Levice, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Čadca, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Trenčín, Považská Bystrica, Banská Bystrica, Zvolen, Podbrezová, Brezno, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Lučenec, Prešov, Tatranská Lomnica – Poprad, Košice a Michalovce. Multiplexy vysílají ve standardu DVB-T a šíří i další český program Šlágr TV a dále slovenskou TV Osem a několik regionálních televizí. Většinovým vlastníkem společnosti AVIS je firma Towercom, provozovatel všech celoplošných sítí DVB-T a DVB-T2 na Slovensku.

Nový web s HD streamem a archivem pořadů

TV Noe vysílá ve slovenské terestrice HD verzi volně, stejně jako na satelitu. Poplatky spojené s distribucí signálu pokrývá z darů a sponzorských příspěvků svých diváků. Proslulé jsou zejména její přímé přenosy z bohoslužeb a křesťanských akcí, během nichž na obrazovce naskakuje číslo vybraného obnosu a televize vysílá i písemné vzkazy od diváků – dárců. Podobným způsobem je financované i sesterské Rádio Proglas, které lze rovněž naladit v terestrickém vysílání, a to jak v rozhlasovém FM pásmu, tak v digitálních rozhlasových sítích DAB+, ale o televizních multiplexech DVB-T (multiplex 3) a DVB-T2 (Přechodová síť 12). TV Noe dokonce vlastní dva přenosové vozy – jeden velký HD a druhý menší, díky nimž může realizovat přímé přenosy z akcí.

Křesťanská televize je hodně aktivní také na internetu. Koncem minulého týdne spustila novou verzi svého webu na adrese www.tvnoe.cz, na které je nově dostupný i živý stream vysílání TV Noe v HD kvalitě a rovněž archiv pořadů ve vysokém rozlišení obrazu. Stará verze webu je dočasně umístěna na adrese old.tvnoe.cz.

Štítky