UVNITŘ TABULKA A MAPA POKRYTÍ – Digitální síť ČRo DAB+ získala kmitočty pro pět nových vysílačů včetně Klínovce, Kojálu, Kleti a Tlusté hory.

Pět nových digitálních vysílačů plánuje spustit veřejnoprávní Český rozhlas. Jeho síť ČRo DAB+ se tak rozšíří do jižních Čech, na Karlovarsko, střední Moravu a Zlínsko. Zlepší také pokrytí Plzně, kde zprovozní již druhý vysílač DAB+. Vyplývá to z databáze přidělených kmitočtů na webu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Na změnu jako první upozornil web www.dab-plus.cz, který provozuje plzeňská společnost RTI cz, jeden ze tří operátorů sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+ v České republice. Veřejnoprávní rozhlas již dříve avizoval rozšíření pokrytí digitálního vysílání na červen letošního roku, kdy měla jeho síť ČRo DAB+ zvýšit dosah ze 60 na 75 procent populace.

Aktuální pokrytí digitální sítě ČRo DAB+ (Zdroj: Český rozhlas)

Pokrytí sítě ČRo DAB+, které Český rozhlas plánoval na letošní červen – bez vysílačů Jáchymov – Klínovec a Zlín – Tlustá hora. (Zdroj: Český rozhlas)

ČRo DAB+ dokryje prakticky celé Čechy

Oproti plánovanému rozšíření ale rozhlas získal „navíc“ kmitočty i pro vysílač Klínovec u Jáchymova, který mu umožní pokrýt prakticky celý Karlovarský kraj, a pro zlínskou Tlustou horu. Původně ČRo počítal s tím, že v červnu spustí vysílače České Budějovice – Kleť a Brno – Kojál. Mezi přidělenými kmitočty je kromě těchto lokalit také druhý plzeňský vysílač na Sylvánu, který doplní již zprovozněný vysílač Radeč. Celkové pokrytí sítě ČRo DAB+ by se tak po spuštění pěti nových vysílačů mohlo blížit 80 procentům obyvatel České republiky. Že nejde o žádné dokrývače, naznačuje maximální povolený vyzářený výkon, který se u nových vysílačů pohybuje od 1 do 20 kW. „Klínovec, Kojál a Kleť, to všechno bude mít neskutečný dosah,“ upozornil na facebookové skupině zaměřené na digitální rozhlas anténář a spolupracovník serveru Televizníweb.cz Jakub Melín.

Z Klínovce se podle Jakuba Melína nikdy nevysílalo v nižších pásmech s velkými výkony. „10 kW v DABu půjde až na Šumavu. Nejen západní Čechy tak budou solidně vykryté, ještě něco na Klatovsku a lze říct, že DAB už půjde v celých Čechách,“ dodal. Bez možnosti naladit síť ČRo DAB+ tak zatím zůstane jen jižní část středních Čech okolo Votic, severní a jižní Vysočina, Jeseníky, Jablunkov a Hodonínsko s Břeclavskem. Digitální multiplex se tak přiblíží svým pokrytím dosahu celoplošných stanic rozhlasu v analogovém FM pásmu. Půjde již o čtvrtou celoplošnou pozemní vysílací síť, v níž ČRo šíří své programy souběžně. Kromě analogového FM pásma a digitálního DAB+ jde také o televizní sítě DVB-T (multiplex 1) a DVB-T2 (Přechodová síť 11).

Termín spuštění? Rozhlas ho zatím nechce upřesnit

Multiplex 1 však do konce května příštího roku postupně ukončí vysílání a budoucnost stanic ČRo ve veřejnoprávní síti DVB-T2 České televize je nejistá, protože generální ředitel ČRo René Zavoral zvažuje iniciovat návrh legislativní změny, jež by ČRo umožnila z DVB-T2 odejít (což by ale rozhlas připravilo o koncesionářské poplatky za domácnosti s televizními přijímači). Podle webu www.drmplus.cz bude Český rozhlas usilovat pro síť ČRo DAB+ také o kmitočty v lokalitách Plzeň – Doubrava a Olomouc – Radíkov, které by měly být spuštěny ještě do konce letošního roku. Rozhlas to však zatím nechce potvrdit. „Do podepsání smlouvy zatím nechceme tuto věc detailně komentovat,“ uvedl pro Televizníweb.cz mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Více by měla napovědět blížící se pražská konference DIGIMEDIA 2019, na které za Český rozhlas vystoupí technický ředitel Karel Zýka. Digitálnímu rozhlasu bude věnovaný celý jeden blok konference, jehož se zúčastní i zástupci komerčních rádií: generální ředitel nejposlouchanějšího českého Rádia Impuls Jiří Hrabák a šéf společnosti Radio United Martin Hroch. Chybět nebudou ani zástupci všech tří operátorů sítí DAB+ na českém trhu, tedy Českých Radiokomunikací a společností Teleko digital a RTI cz. Český telekomunikační úřad by měl na akci představit svoje plány s přidělováním kmitočtů pro digitální rozhlas ve III. pásmu, a to nejen pro celoplošné, ale i regionální sítě.

Štítky