UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Regionálnítelevizi CZ mohou naladit diváci v celé České republice, regionální stanici TVS (dříve TV Slovácko) pouze na Moravě.

Televizní diváci, kteří již přešli na příjem pozemního digitálního vysílání nové generace DVB-T2, mohou od středy naladit dva nové programy. Oba se objevily v Přechodové síti 13 provozované společností Digital Broadcasting, přičemž jeden vysílá celoplošně a druhý lze zachytit pouze v moravských regionech. V prvním případě jde o Regionálnítelevizi CZ, jejíž program tvoří zpravodajské smyčky regionálních a lokálních infokanálů, v druhém o moravskou TVS (dříve TV Slovácko). Obě televize dosud pozemně vysílaly pouze ve standardu DVB-T. Regionálnítelevize CZ byla dostupná v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací, jež pokrývá všechna krajská města, TVS vysílala ve Zlínském kraji prostřednictvím celoplošného multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting a v Hodoníně v Regionální síti 13 provozované rovněž majitelem Digital Broadcasting.

Regionálnítelevize CZ zároveň mění operátora DVB-T. Ke konci června opustí Regionální síť 8 a již nyní ji lze naladit i v Regionální síti 7 provozované společností Progress Digital, již stejně jako Digital Broadcasting vlastní ostravský podnikatel Radim Pařízek. Operátor tuto změnu potvrdil ve středu na svém webu: „Dnešním dnem jsme zařadili nové TV programy do RS 7 a PS 13. TV program regionalnitelevize.cz do MUX7/RS7 a Přechodové sítě 13 (DVB-T2). TV program TVS do příslušných regionálních vysílačů Přechodové sítě 13,“ uvedla firma. Podle informací serveru Televizníweb.cz však TV Slovácko vysílá v DVB-T2 i mimo region, kde je dostupná v DVB-T. Děje se tak minimálně na Opavsku z vysílače Hlubočec – Hůrka. Obdobně Přechodová síť 13 šíří i další regionální televize.

Aktuální pokrytí Přechodové sítě 13 pro DVB-T2 vysílání (Zdroj: Digital Broadcasting)

Proč regionální televize vysílají v DVB-T2 i mimo své regiony?

Větší pokrytí regionálních stanic v DVB-T2 souvisí s omezeným počtem kmitočtů Přechodové sítě 13, jež neumožňuje odpojované vysílání po jednotlivých krajích, ale ve větších regionálních celcích. Vysílače této sítě v sousedních krajích využívají stejné vysílací kanály a musí tak vysílat ve větších jednofrekvenčních sítích, jež musí mít shodnou programovou nabídku. Proto mohou diváci v Praze nebo v jižních Čechách naladit v Přechodové síti 13 vysílání východočeské televize V1, nebo brněnští diváci vysílání ostravské TV Polar. Tyto anomálie by měly skončit změnou Přechodové sítě 13 na finální multiplex 24, který bude využívat jiné kmitočty (často po multiplexu 4, jehož pokračovatelem v DVB-T2 bude) a ty umožní regionální odpojování vysílání po jednotlivých krajích.

Přechodová síť 13 dosud šířila tři regionální televize. Kromě V1 a TV Polar šlo i o brněnskou bTV, která však kvůli finančním problémům ukončila vysílání. I tato televize byla v DVB-T2 dostupná mimo brněnský a jihomoravský region, například na Ostravsku, Zlínsku a Třebíčsku. Vstup do Přechodové sítě 13 čeká i další české regionální televize, protože tento přechodový multiplex DVB-T2 je jediný přizpůsobený pro regionální odpojování. Z finálních sítí DVB-T2 pak bude možné regionálně vysílat pouze v multiplexu 24, který bude pokračovatelem Přechodové sítě 13 a multiplexu 4. Regionální televize v DVB-T2 vysílají v různé kvalitě obrazu. Východočeská V1 a ostravská TV Polar jsou k dispozici v HD rozlišení, TV Slovácko v tzv. qHD, což je běžné rozlišení 960x540p.

Programové schéma Televize Slovácko (Zdroj: Televizetvs.cz)

České DVB-T2 nabízí už 32 televizních programů

Stejnou kvalitu obrazu – 960x540p – zvolila pro DVB-T2 i Regionálnítelevize.cz. Ve standardu DVB-T si přechodem z Regionální sítě 8 do Regionální sítě 7 sice vylepšila pokrytí (z dosavadních 52 na více než 80 procent populace), ale vysílat v tomto multiplexu bude moci jen několik měsíců. Všechny regionální sítě DVB-T totiž mohou využívat individuální oprávnění pro kmitočty pouze do 5. ledna 2020. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) podle informací serveru Televizníweb.cz ale přislíbil, že do letošního podzimu prověří možnost dalšího prodloužení některých individuálních oprávnění pro regionální sítě DVB-T i to, zda by je bylo možné zachovat i po přechodu na DVB-T2 (který se týká výhradně celoplošných multiplexů).

Z větších regionálních televizí, které vysílají v DVB-T, dosud v novém standardu DVB-T2 nejsou dostupné metropolitní Praha TV, plzeňská Zak TV, Jihočeská televize, olomoucká TV Morava, liberecká RTM+ a brněnské TV Brno 1 a Info TV Brno a Jižní Morava. Celkově lze v českém DVB-T2 naladit již 32 televizních stanic, z toho 26 komerčních. Osm celoplošných a dva regionální programy vysílají v HD rozlišení, většina televizí však dala přednost qHD kvalitě 960x540p. Nejvyšší rozlišení 1 920 x 1 080p mají programy České televize. Komerční stanice využívají rozlišení 1 440 x 1 080p (jde o celoplošné televize Prima Comedy Central a Joj family a regionální televize V1 a Polar).

Štítky