Po seznámení s předprodukční verzí tohoto tuneru, která ovšem bezproblémově spolupracovala se zařízením s Windows, se podívejme na finální produkt, resp. finální ovládací software.

O Windows se dozvíte v prvním článku, kde také najdete bližší popis tohoto USB tuneru, který se dá – díky dodané redukci a jinému druhu obslužného softwaru – použít i pro zařízení s Androidem a tudíž pro mobilní telefon či tablet. Než se ale k tomuto způsobu použití dostaneme, připomeňme si, co to vlastně Alma mini TV je.

Koncepce USB tuneru za 890 Kč je klasická, což znamená, že jde o malé, méně než 30gramové zařízení na jehož jednom konci je běžný anténní konektor, na druhém pak USB 2.0. V balení vedle prutové antény najdete i dva adaptérové kabely: jeden USB – microUSB a druhý USB – USB-C. Ten je určen pro modernější a také dražší mobilní telefony a jak jsem už zdůraznil u úvodního seznámení, takováto výbava rozhodně není v této kategorii obvyklá.

Program SMiT Pay TV Player při instalaci na plně aktualizované Windows 10 sice vypsal chybové hlášení, ale nainstaloval se a pracoval bez problémů. Bohužel mu chybí zejména EPG, takže ukazuje jen aktuální a další pořad.

V tomto článku se zaměříme na spolupráci s mobilním telefonem se dvěma verzemi Androidu. Chování SMiT Pay TV Player na počítači s aktualizovanými Windows 10 bylo totiž obdobné, jako při zkoušení předprodukční verze (bohužel včetně absence programové nabídky EPG a nahrávání, které ale bylo vypnuto záměrně), takže vás odkáži na předchozí článek.

ČTĚTE TAKÉ:

Požadavky na zařízení s Androidem

Jak už bylo naznačeno, Alma mini TV používá dva různé druhy softwaru: SMiT Pay TV Player pro Windows (a něco podobného pro MacOS) a iCast pro Android, který se ale při instalaci tvářil jakoby také pocházel od SMiT. V jeho případě jsou udávané požadavky na zařízení následující: minimálně Android 4.4, čtyřjádrový procesor s frekvencí alespoň 1 GHz a 512 MB RAM. Jak ale uvidíme dále, problém může být i s podstatně vyspělejším strojem.

Další podmínkou je to, aby zařízení s Androidem podporovalo funkci USB OTG (On-The-Go). Musí tedy mít možnost připojení dalších zařízení a tohle každý přístroj neumí.

Co se týče aplikace iCast pro Android, ta byla i nyní ke stažení pouze ze stránek Inter-satu a na Google Store se neukázala. A stejná situace byla i v tom, že se aplikace po instalaci objevila pod jménem TV Cast, jindy ale zase jako iCast. Původní verze 2.0.4.6.1 byla ovšem o jedničku na konci vyšší, než při zkoušení předprodukční varianty. A ještě drobnost – klasický instalační set-top boxový proces s volbou tuneru, země a jazyka tu i nyní chyběl, takže se po instalaci softwaru ke které se dostanu záhy rovnou automaticky ladilo, což jde i ručně. Naladěné stanice si pak setřídíte za pomoci oblíbených položek. Zde jsou kanály přesně v tomto pořadí v jakém je sem ukládáte a dále s nimi pracovat nejde stejně, jako řadit fyzicky. Naladěné stanice tak jdou v oblíbených položkách jen smazat, což se děje bez jakéhokoli upozornění.

Software iCast byl ve třech jazycích, čeština, slovenština a angličtina, a předpokládám, že parametry jsou automaticky nastaveny pro Česko, resp. Slovensko, protože výběr země provést nemůžete.

Funkční, ale…

Chování tuneru a aplikace jsem zkoušel na dvou mobilních telefonech. Jednak na Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a jednak na novém Samsung Galaxy A9, který byl z verze 8 aktualizován na Android 9.0.

O instalaci aplikace poslední verze 2.0.4.6.2 ale vždy platí výše uvedená slova. V obou případech na Google Store aplikace vyhledána nebyla a bylo zapotřebí ji stáhnout z webu výrobce zařízení a instalovat jako „iCast.apk“. A také nejprve na telefonech povolit instalaci z tzv. neznámých zdrojů, což může být pro někoho problém. Zvláště když ještě má své zařízení v záruce. Upozornění je ostatně vidět i při instalaci.

Aplikace na obou telefonech pracovala bez velkých potíží, narazil jsem ale na jednu zvláštnost. V okamžiku kdy jsem všechny spuštěné aplikace ukončil přes funkci Androidu, TV Cast se zase samovolně spustila. Vyzkoušel jsem to na obou přístrojích několikrát a vždy tomu tak bylo. Vyhnout se tomu šlo jediným způsobem. Aplikaci TV Cast bylo třeba ukončit tlačítkem Zpět a poté ji manuálně vymazat ze seznamu naposledy spouštěných aplikací. Pak už se samovolně nerestartovala. Vše podle výrobce tuneru souvisí s tím, že si po instalaci softwaru můžete zatrhnout funkci „spustit automaticky aplikaci po připojení USB tuneru“. Podle mého to ale nevysvětluje nic, protože se samovolně spouštěla v okamžiku, kdy tuner připojen vůbec nebyl.

V případě Sony Xperia XZ bylo vyhledávání kanálů velmi, ale opravdu velmi pomalé jak s prutovou anténou, tak s anténou klasickou (venkovní) a chtělo si to odskočit na nějakých 20, 25 minut. Bohužel ani případě použití klasické venkovní antény, přes kterou běžně zkouším set-top boxy a televizory, software žádný kanál nenašel.

Jak vše vypadalo, vidíte ve fotogalerii výše a je zajímavé, že i přes parametry, které u Sony Xperia XZ s Android 6.0.1 výrazně převyšují minimální (má čtyřjádrový procesor na frekvenci 2,2 GHz a 3 GB RAM), se opakovaně nenaladilo vůbec nic!

Jakmile jsem připojil výkonnější a také novější Samsung Galaxy A9 s osmijádrovým procesorem (2,2 GHz) a 6 GB RAM bylo ladění nejen nesrovnatelně rychlejší (minuty) a na externí anténě se už našel u mě vcelku obvyklý počet stanic (cca…).

Ovládání aplikace TV Cast je pohodlné, jakmile na něj přijdete. Zleva gestem vytáhnete seznam kanálů (je tu i záložka s oblíbenými), klepnutím prstem na vcelku libovolné místo na obrazovce vyvoláte nabídku v níž je nastavení, které vidíte ve fotogalerii, včetně volby jazyka. S ním se zároveň ve spodní části obrazovky ukáže i informace o kanálu a aktuálním a následujícím pořadu. Je to ovšem jen nepatrný výběr z klasického EPG, které tu není. V seznamu stanic pak vidíte jméno aktuálně vysílaného pořadu, do oblíbených kanálů už ale neprošlo.

Posunem prstu po obrazovce ještě vyvoláte ovládání jasu a hlasitosti, což je příjemně pohotové a při používání venku se to určitě hodí. Jen kdyby byla gesta trochu sofistikovaněji navržená. Ne vždy se to totiž podařilo napoprvé.

Samsung Galaxy A9 ohlásil ukončený TV Cast jedoucí na pozadí, jako aplikaci s vysokou spotřebou. USB tuner pochopitelně připojen nebyl.

Spotřeba při práci s mobilem Samsung Galaxy A9

Pokud jde o výdrž, už se nestalo to, co při práci s předprodukční verzí, totiž že během asi 20minut jeden z mobilů ztratil polovinu energie plně dobitého akumulátoru. Při zkoušení doby provozu se Samsung A9 se spotřeba ustálila na nějakých 10 % energie na asi 25, 30 minut vysílání (v závislosti na stupni vybití). Při zapnuté obrazovce a asi 50 % jasu. V této souvislosti jsem si uvědomil, že je škoda, že aplikace neumožňuje vypnout obraz a ponechat v chodu pouze zvuk. Jakmile jsem totiž mobil uvedl do pohotovostního režimu, vysílání k mému překvapení sice nadále pokračovalo jen se zvukem, ten ale byl neustále přerušován kraťounkým a pravidelným výpadkem. V této podobě se tak Alma mini TV používat nedala.

A celková doba provozu při plně dobitém mobilu? Asi 260 minut, tedy necelé 4,5 hodiny, což je myslím odpovídající čas. Jakmile ale jsem po odpojení tuneru zcela neukončil aplikaci, měl jsem pravidelné problémy s energií. Telefon totiž hlásil, že jí TV Cast běžící na pozadí spotřebovává příliš mnoho, což bylo ve výsledku také znát.

Jaká je Alma mini TV?

Po připojení na tradiční anténní systém se přijímač zdál v podstatě stejně citlivý jako běžný set-top box. Při napojení na dodanou prutovou anténu se však naladilo o dost méně stanic, což ale nepřekvapí. Navíc musím říci, že jsem v oblasti s nepříliš kvalitním signálem a je tu i rušení od 4G/LTE, takže jsem byl nucen pořídit si filtr. Nicméně tohle předurčuje Alma mini TV zejména do míst s dobrým signálem. Pokud tedy hodláte používat jen prutovou anténu. Druhým omezením jsou samotné vlastnosti, tedy absence EPG, nahrávání a TimeShiftu. Alma mini TV se tak uplatní zejména u těch, kteří preferují klasický USB tuner typicky pro notebook s občasným použitím na nějakém výkonném mobilu s Androidem. Funkčnost ale bude hodně záviset na použitém anténním systému, dodávané prutové řešení berte spíše jako nouzový doplněk.

I když chování a možnosti aplikací nejsou ani v jednom případě ideální, z mého úhlu pohledu Windows fungují dobře a spolupráci s Androidem beru jako něco navíc. Pro něj jsou přece jen určena specializovanější a kompaktnější zařízení jako například Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV.

O to více v souvislosti s Windows a „dospělým PC“, či prostým notebookem, zamrzí absence programové nabídky EPG. Pouhý výpis aktuálního pořadu, resp. pořadu následujícího, situaci opravdu nezachrání a tohle je jasná nevýhoda. Dejte si také pozor na ukončování aplikace, protože na pozadí spotřebovávala tolik energie, že to mobilu natolik vadilo, že na to neváhal upozornit.

Co se týče provozu jen na jednom ze dvou telefonů netroufám si říci v čem je problém. Zdá se, že ve výkonnosti hardwaru i když ten by měl bohatě dostačovat. Druhou a důležitější otázkou v této souvislosti tak je, zda udávané minimální parametry skutečně sedí. To po vyzkoušení se dvěma mobilními telefony, ale posoudit nedokážu.

Hodnocení

  • PRO: všestrannost a dobrá cena, výtečná výbava, lokalizace do češtiny i slovenštiny
  • PROTI: na obou platformách chybí minimálně EPG, komplikace s ukončením aplikace na Androidu, v případě Androidu nutno instalovat z tzv. „neznámého zdroje“, což činíte na vlastní nebezpečí

Štítky