Firma AIM varuje diváky, že k přechodu na DVB-T2 dojde již letos 30. června. Jde přitom o datum, k němuž měly skončit pouze regionální sítě DVB-T, a ty nakonec budou moci vysílat až do ledna 2020.

Naprostý zmatek v termínech vypínání současných televizních vysílačů DVB-T a přechodu na pozemní televizní vysílání nové generace DVB-T2 musí mít ti diváci, kteří pročítají reklamní nabídky poskytovatelů placených televizních nabídek IPTV. Například společnost AIM vypustila tento týden do světa PR text, v němž varuje diváky, že k přechodu na DVB-T2 dojde již 30. června letošního roku, tedy za pouhý měsíc (!). V samotném článku ale diváky uklidňuje, že jde o termín vypínání regionálních televizních stanic. To však už několik měsíců neplatí. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž prostřednictvím aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra umožnil provozovatelům regionálních sítí DVB-T vysílat až do začátku ledna 2020.

DVB-T nekončí 30. června 2019 ani v roce 2021

30. června letošního roku tedy neskončí vysílání žádné regionální televize v DVB-T, vyjma vypnutí či přeladění tří vysílačů, které kvůli koordinaci kmitočtů pro DVB-T2 nebudou moci pokračovat (Regionální síť 7 v Uherském Hradišti, Regionální síť 13 v Hodoníně a Regionální síť 17 v Plzni). Operátor plzeňské Regionální sítě 17 již oznámil, že pouze změní vysílací kanál a bude pokračovat ve vysílání minimálně do 5. ledna 2020. Mezitím má ČTÚ letos na podzim přijít s návrhem řešení dalšího pokračování regionálních sítí DVB-T, takže ani leden 2020 nemusí být termínem pro jejich definitivní vypnutí. Jisté je, že pokračovat nebudou moci na těch vysílacích kanálech, které jsou určeny pro finální celoplošné sítě DVB-T2, které se začnou spouštět právě v lednu příštího roku.

Společnost AIM ve svém PR článku na podporu vlastního placeného IPTV operuje ještě s dalším nepřesným termínem. „Na závěr však máme ještě jednu pozitivní zprávu. ČR má na DVB-T2 plně přejít až v roce 2021, takže odstávka regionálních televizí 30. června letošního roku vás ještě nemusí tolik děsit,“ píše v úplném závěru svého komerčního textu. Bohužel, ani to není pravda. V poslední větě AIM zmiňuje dva termíny a ani jeden není přesný. Termíny vypínání regionálních sítí DVB-T jsme již vysvětlili, chyba je ale i v roce 2021 coby datu definitivního přechodu na DVB-T2. Ve skutečnosti Česká republika plně přejde na DVB-T2 již k 30. červnu 2020. Vypínání vysílačů DVB-T ale začne již letos v listopadu a poté bude probíhat od ledna 2020 kontinuálně až do června 2020.

Praha vypíná už letos, ale pouze programy ČT

Například v Praze se diváci pozemního televizního vysílání neobejdou bez nových přijímačů DVB-T2 již od konce letošního listopadu, jinak nenaladí programy České televize. Ta totiž k 27. listopadu 2019 vypne vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 z obou hlavních pražských vysílačů na Žižkově a Cukráku. To je důležitá informace zejména pro ty diváky, kteří bydlí v bytových domech a využívají společnou televizní anténu. Těm totiž nebude stačit před Vánoci koupit novou televizi nebo set-top box, ale musí zajistit úpravu společné antény pro příjem kanálů, na kterých vysílají sítě DVB-T2. Úprava antén zabere specializované firmě i několik dní – zvláště pak, pokud anténáři daný dům neznají a musí nejprve provést revizi kabelových rozvodů a samotné antény.

Správci bytových domů, jejich majitelé nebo bytová družstva tak mají nejvyšší čas objednat si úpravu společné televizní antény, protože krátce před vypínáním DVB-T budou všechny servisní firmy zahlcené zakázkami. Lehce se tak může stát, že ten, kdo si vzpomene na poslední chvíli, nestihne anténu upravit včas a obyvatelé bytového domu budou několik dní bez televizního signálu. Naopak diváci s individuálními venkovními nebo vnitřními anténami, jimž stačí koupit nový přijímač DVB-T2/HEVC, mohou čekat do posledního dne před vypnutím DVB-T. Individuální anténu nebude třeba ve většině případů upravovat, spíše se vyskytnou případy, kdy bude nutné vypnout zesilovač signálu, který by mohl působit spíše jako „rušička“.

Vypínání DVB-T2 za tři roky? Nesmysl!

AIM není jediným poskytovatelem IPTV, který se snaží získat nové zákazníky prostřednictvím kampaně k přechodu na DVB-T2. Minulý týden podobnou kampaň spustil Nordic Telecom, který provozuje vlastní Nordic TV. V komerčním textu „10 výhod, které přináší IPTV“ varuje, že diváci DVB-T2 „nemají nikde garanci, že například za tři roky nebudou řešit stejný problém, případně že jim část kanálů bude zpoplatněna“. Pravdou ovšem je, že finální celoplošné sítě DVB-T2 budou mít garantované kmitočty do roku 2030 a do stejného data má televizní vysílání vyčleněno pásma 500 a 600 MHz výhradně pro svou potřebu. Minimálně příštích deset let se tak nic měnit nebude. Průměrná životnost televizoru v české domácnosti je přitom okolo osmi let, takže k žádnému vynucenému kupování dalších nových televizorů dojít nemůže.

„IPTV je závislá pouze na internetovém připojení. Tím pádem nemusíte řešit rostoucí strom před vaší anténou, špatné počasí nebo stavbu, která ruší signál. Neřešíte ani nákup nové TV, která musí podporovat standard DVB-T2 nebo případně přikoupení set-top boxu ke staré televizi s podporou HEVC, pokud nechcete do nové televize investovat,“ píše v reklamním textu Nordic Telecom. Jenže i při přechodu na IPTV divák potřebuje speciální set-top box, který nedostane zadarmo – buď si jej od operátora koupí, nebo pronajme – a musí jej také nainstalovat. Špatné počasí může narušit nejen pozemní nebo satelitní televizní vysílání, ale i IPTV, která je závislá na kvalitním internetovém připojení. To je právě Achillovou patou IPTV: při stále se zvětšujících nárocích domácností a počtu připojených zařízení se prostě na IPTV nemusí dostat potřebný datový tok.

Štítky