UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Speciální digitální program k hokejovému šampionátu spouští i Český rozhlas, naladit ho můžete v síti ČRo DAB+.

Za tři dny na Slovensku začne Mistrovství světa v hokeji, na kterém se česká reprezentace pokusí po letech neúspěchů získat cenný kov. Pokud se chystáte šampionát sledovat v televizi (kompletní seznam přenosů ČT naleznete zde), máte jedinečnou možnost užít si ho ve Full HD rozlišení, aniž byste za tuto kvalitu museli platit poskytovatelům satelitní, kabelové nebo IP televize. Stačí, když přejdete na pozemní digitální vysílání nové generace DVB-T2, v němž Česká televize šíří všechny své programy v nejvyšším rozlišení 1 920 x 1 080p. Co k tomu potřebujete? Jediné: set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, který připojíte mezi anténu a váš televizor.

Pokud nechcete řešit problémy s dvojím dálkovým ovládáním a externím přijímačem, můžete zvolit druhou, i když dražší variantu: koupi nového televizoru DVB-T2/HEVC. Tato změna vás v nejbližším roce čeká tak jako tak, protože dosavadní pozemní digitální vysílání DVB-T se bude v průběhu následujících 12 měsíců vypínat a plně jej nahradí nové sítě DVB-T2. Jejich vysílání nebude možné bez nových přijímačů naladit. Zvolíte-li tedy kvalitnější obraz u mistrovství světa v hokeji, získáte tím i náskok a vyhnete se shánění set-top boxu nebo televizoru na poslední chvíli před vypínáním starého vysílání. Navíc ušetříte za měsíční poplatky, které byste museli za příjem HD programů platit u operátorů jiného typu vysílání.

DVB-T2 pokrývá celé Česko

Jak naladit nové vysílání České televize? Po pořízení nového přijímače a připojení k anténě najděte v hlavním menu vyhledávání programů a spusťte automatické vyhledávání. Během krátké chvíle se vám do televizoru nebo set-top boxu načte programová nabídka dostupná v místě vašeho bydliště. Vzhledem k tomu, že přijímače DVB-T2 dokáží zpracovat rovněž signál DVB-T, načtou se vám do přijímače programy jak ze starých sítí DVB-T, tak i nastupujících sítí DVB-T2. Programy z nových sítí mají v identifikátoru přídomek „T2“. U programů České televize poznáte rozdíl na první pohled, programy šířené ve standardu DVB-T2 jsou v porovnání se stejnými programy v DVB-T nebývale ostré.

Pokrytí Přechodové sítě 11, v níž Česká televize vysílá v DVB-T2 (Zdroj: České Radiokomunikace)

Na většině území České republiky vysílá nová síť České televize na kanálu 26, výjimkou jsou pouze severní a jižní Čechy, kde jde o kanál 50 (dočasně, příští rok se bude měnit na kanál 33), a Jáchymovsko, kde ČT vysílá v novém standardu z tamního vysílače Klínovec na kanálu 39. Full HD kvalitu mají všechny programy veřejnoprávní televize, tedy i zpravodajská ČT 24, dětské Déčko či kulturní ČT art, které v minulosti nebylo možné v pozemním vysílání v této kvalitě naladit. Diváci, kteří přijímají signál prostřednictvím společné televizní antény (STA), se musí nejprve ujistit, zda správce domu nebo bytové družstvo nechalo upravit STA pro příjem nových sítí. Pokud ne, nepomůže ani nový přijímač – je nutné do STA doplnil kanálové vložky pro nové vysílací sítě.

Pokrytí sítě ČRo DAB+, v němž vysílá digitální stanice Radiožurnál Sport (Zdroj: České Radiokomunikace)

Pozor na pokojové antény!

Určité problémy by mohli mít diváci s individuálními pokojovými anténami nebo s venkovními anténami se zabudovaným zesilovačem či kombinovanými anténami s možností příjmu signálu LTE pro vysokorychlostní mobilní internetové připojení. Vzhledem k tomu, že veřejnoprávní síť DVB-T2 vysílá ve velké jednofrekvenční síti, signál je většinou silnější než u dosavadního vysílání DVB-T a zesilovače u antén mohou působit spíše jako „rušičky“, které anténu přebudí a znemožní příjem signálu. Pokud nemusíte, zesilovače proto nepoužívejte nebo si pozvěte anténáře, který proměří úroveň signálu a navrhne vám případnou úpravu nebo výměnu antény. Ve většině případů se ale individuální antény nebudou muset nijak upravovat.

Speciální vysílání k hokejovému mistrovství světa připravuje i Český rozhlas. Od minulého týdne lze v jeho digitální síti ČRo DAB+, která signálem pokrývá 60 procent území České republiky, naladit speciální digitální stanici Radiožurnál Sport. Ta od pátku 10. května nabídne sérii přímých přenosů nejen z hokejového šampionátu, ale také z fotbalových zápasů. Program bude vysílat dočasně, pouze po dobu mistrovství světa v hokeji, po němž se odmlčí. Podobným způsobem už Český rozhlas provozoval program Radiožurnál Olympijský speciál během loňských zimních olympijských her v Jižní Koreji. Radiožurnál Sport lze naladit prostřednictvím digitálních rozhlasových přijímačů DAB+ a po internetu na adrese https://radiozurnal.rozhlas.cz/.