Na nedávné tiskové konferenci CRA jsme se dozvěděli, že každý den poslouchá rozhlasové vysílání přes DVB-T/T2 několik desítek tisíc posluchačů. Jaká TV je pro to vhodná? Máme pro vás i pár konkrétních tipů…

AKTUALIZOVÁNO, 29. srpna 2019: Test televizoru Hisense H43B7500 s tlačítkem Audio Only

Neberte to tak, že si myslíme, že si někdo půjde koupit televizor jen kvůli příjmu rozhlasu přes pozemní televizní vysílání. Ale když už si ho bude kupovat i za tímto účelem, může si najít takový, který mu to sám o sobě zjednoduší a který mu také přinese třeba i výrazné snížení spotřeby energie. A to se vždycky hodí.

Rozdíly v práci s rozhlasovými stanicemi jsou u jednotlivých značek televizorů poměrně značné a vidíte to už při ladění kanálů DVB-T/T2. U některých se nalezené stanice ukládají do dvou seznamů mezi kterými se můžete přepínat a v rámci nich položky i fyzicky třídit, u jiných do seznamu jednoho, přičemž si vše na závěr můžete uspořádat bez ohledu na typ stanice. Další varianta se kterou se můžete setkat je táž, ale stanice rozhlasové a televizní nejdou míchat dohromady. Televizní stanice z pozemního příjmu pak zpravidla začínají od čísla jedna, rozhlasové například od čísla 79, 500, atd. Někdy mohou nastat oba poslední případy dohromady, tj. stanice začínají od určitého čísla, ale následně jdou přesunout na jinou pozici.

Jako nejsnazší a nejoperativnější nám přijde ukládání do dvou oddělených seznamů s tlačítkem pro jejich přepínání na dálkovém ovladači, což bohužel nabízejí snad pouze levná a nejlevnější řešení. Nebo jeden seznam a možnost zatřídit oba druhy kanálů do sebe. Bohužel u některých televizorů jde ze společného seznamu naladěných kanálů rozhlasové stanice jen filtrovat a přepínání pak nemusí být operativní, spíše naopak. Jak vidíte, variant je dost, v drtivé většině případů se s tím však nějak poperete. Následné třídění naladěných stanic většinou provedete buď fyzickým přesouváním, nebo s využitím oblíbených položek, přičemž někdy jde – do jednoho seznamu – umístit jak TV, tak rozhlasové stanice. Jsou ale televizory, které nabízejí pouze jednu z variant, dnes často právě oblíbené položky.

U Loewe máte vstup do rozhlasu (DVB i internetového) rovnou v domovské nabídce na tlačítku Home. Navíc si sem můžete přidat i konkrétní stanice (Loewe Bild 5.55 OLED).

ČTĚTE TAKÉ:

Jaké vlastnosti jsou u televizoru žádoucí?

Obecně vzato je třeba říci, že TV s obrazovkami OLED nejsou pro poslech rozhlasu příliš vhodné. Často do nich totiž neprojde tzv. šetřič obrazovky, který je u OLED klíčový kvůli možnému vypalování při statickém obrazu, a stejně jako LCD někdy nenabízejí možnost vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Nicméně pokud se u OLED vypnout obrazovka dá, jako u nedávno testované Philips 55OLED803, je to pochopitelně bezproblémové. Právě po této vlastnosti byste se měli u vašeho nového LCD či OLED televizoru dívat nejvíce. A také po tom, aby byla tato funkce hned po ruce, tj. abyste ji mohli operativně využít na zmáčknutí vysloveně pár tlačítek, zkrátka aby nebyla až v klasickém menu nastavení. Některé televizory vedle toho nabízejí i speciální režim pro rozhlasové kanály. Ten si po přepnutí na některý z nich automatický spustí šetřič obrazovky.

Další důležitou věcí, kterou si ohlídejte, je způsob přepínání mezi televizními a rozhlasovými stanicemi. Některé značky to totiž mají děláno poměrně komplikovaně a navíc nemusí jít vaše oblíbená rozhlasová stanice zařadit do běžného seznamu plného televizních kanálů. Někdy dokonce u výrobce narazíte na informaci, že právě tuto funkci podporuje a informuje o ní jako o výhodě, což výhoda je, protože se to může dotknout i kanálů satelitních.

Přepínání mezi TV a rozhlasovými stanicemi mají často výborně řešené levné televizory s tlačítkem TV/Radio, ještě častěji to najdete u set-top boxů (např. Alma 2860), kterým se budeme věnovat z tohoto úhlu pohledu někdy příště.

Philips 55PUS7503 nabízí, stejně jako ostatní výrobky TP Vision, manuální vypnutí obrazovky a dalších částí televizoru, čímž se výrazně sníží spotřeba.

Při správném poslechu rozhlasu přes DVB-T2 šetříme energii

Pokud při poslechu rozhlasových kanálů přes pozemní televizní vysílání využijete šetřiče obrazovky, což nabízí řada přístrojů, spotřebu tím prakticky nesnížíte, protože obrazovka stále pracuje. Její vypnutí dovoluje až speciální funkce, která podle výrobce vypíná buď pouze obrazovku, nebo i další napojené systémy. Jako třeba u značky Philips osvětlení pozadí televizoru Ambilight a nejen to.

Společnost TP Vision (Philips TV) nám vyšla vstříc a změřila spotřebu u LCD televizoru Philips 55PUS7503 (21.990 Kč) ve dvou režimech. Za běžného provozu si televizor řekl o asi 85 W, v okamžiku kdy byla přes příslušnou volbu vypnuta obrazovka, tedy v tomto případě podsvícení LCD, Ambilight a některé další obvody displeje, což se zde dělá velmi jednoduše, klesla spotřeba na pouhých 30 W. Mimochodem u Philipsu můžete vypnout obrazovku třeba i v Youtube (záleží na aplikaci, zda tomu nezabraňuje) a vypnutí obrazovky jako takové je funkce, kterou najdete u všech přístrojů tohoto výrobce, včetně těch „hloupých“.

Levný Finlux 32-FFC-5760 nabídne pro poslech rozhlasu velmi operativní vypnutí obrazovky.

Pár konkrétních možností

Probral jsem se testy aktuálních televizorů a tady je několik modelů vybraných podle výše uvedených kritérií. Ne vždy je vše ideální a někdy jsou vlastnosti i trochu protichůdné. V praxi je podle mého ale tím skutečně nejdůležitějším kritériem možnost manuálně vypnout obrazovku a v chodu nechat pouze zvuk. Proč poslouchat rozhlas přes DVB-T2 a mít stejně vysokou spotřebu, jako při příjmu běžné televizní stanice?

Finlux 32-FFC-5760 (81 cm, 6990 Kč), nabízí volbu pro vypnutí obrazovky (a ponechání pouze zvuku) pěkně po ruce, na tlačítku kontextové volby Q.Menu s malým zeleným lístečkem. Ten tu je proto, že tu najdete i řízení spotřeby energie.

Čínský Hisense měl u loňských modelů H55NU8700 i u H55U7A (14.990 Kč) vypnutí obrazovky na snadno dostupném kontextovém menu. Volba „Jen zvuk“ je myslím každému zcela jasná a tak nějak by to mělo vypadat! Tuto položku byste podle výrobce měli najít v každém současném televizoru Hisense a chybět by neměla ani v nastupující kolekci 2019/2020.

Také Loewe Bild 3.43 (50.000 Kč) nabízí možnost operativně vypnout obraz a nechat puštěný jen zvuk. A tady se to opravdu hodí, protože výrobce po přepnutí na rozhlasovou stanici nespouštěl v době testu žádný šetřící režim, a to ani u internetového rozhlasu. Ten značka nabízí snad jako jediný z výrobců TV a umí to skvěle! Jinak zmiňovaná volba funguje u všech televizorů Loewe s šasi SL3xx/4xx a nově i SL5xx, a to ve všech dostupných režimech. Tedy v tunerech, při poslechu internetového rádia, či v multimediálním přehrávači. Volba je k dispozici přes Menu a Vypnutý obraz. Deaktivace režimu pak proběhne obvyklým způsobem, tedy prostřednictvím jakéhokoli tlačítka dálkového ovladače s výjimkou ovládání zvuku.

U Philips 55OLED803 (29.990 Kč) často na rozhlasové stanici nepracoval šetřič obrazovky i když se tvářila jako zcela černá. Můžete ale obrazovku vypnout manuálně a docela operativně a prakticky zcela. A jde to například i na běžné TV stanice nebo v aplikaci pro Youtube i když tady podle výrobce záleží na konkrétním provedení aplikace. Pak funguje pouze zvuk a vypnut je například i Ambilight.

Na zajímavé chování jsem narazil u televizoru Samsung QE55Q7FNAT, který je ale zcela opačným příkladem. Jakmile jsem totiž přepnul na některý rozhlasový kanál na DVB-T/T2, automaticky se nespustilo ani klasické šetření obrazovky, ani speciální režim Ambient, což je hodně velká škoda, a obrazovku dokonce nešlo ani manuálně vypnout a ponechat tak v běhu pouze zvuk. Takto jsou ale podle výrobce televizory Samsung nastaveny a s volbami tohoto typu se zatím nepočítá. Nicméně před koupí bude dobré si to ještě ověřit, protože se situace může změnit s modelovým rokem či dokonce řadou.

Vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku bylo díky loňskému kontextovému menu u Sony KD-55AF9BAEP dílem okamžiku. Rozhlas, či třeba televizní stanici, pak posloucháte s výrazně sníženou spotřebou.

Sony KD-55XF8505 (19.990 Kč) sice s Android TV 7.0 právě nezazářil, ale verze 8 nejspíše vše změní. Proto se ocitl v tomto přehledu. Televizní stanice z DVB-T/T2 umísťuje do seznamu od jedničky, stanice rozhlasové od 500 výše. Díky kontextovému tlačítku Action Menu pak snadno a operativně vypnete obrazovku, takže jede pouze zvuk, u letošních modelů TV už ale bohužel chybí.

Stejně to má uděláno i Sony KD-55AF9BAEP (OLED, 59.990 Kč), který jsme zkoušeli už s Android TV 8, což bylo hodně znát! Televizor má navíc výtečný zvuk.

Výborný čínský Hisense H55NU8700 nabízí na kontextovém menu v televizním tuneru jasně nazvanou volbu pro operativní vypnutí obrazovky. A nejinak by tomu mělo být i u letošní kolekce televizorů.

Shrnuto: co je tedy třeba u nové TV hledat?

  • Co nejsnáze přístupnou funkci vypnutí obrazovky a ponechání v chodu pouze zvuku (mj. významně šetří energii).
  • Snadné přepínání mezi televizí a rozhlasem či alespoň možnost zařadit rozhlasovou stanici do seznamu mezi stanice televizní (pohodlnější práce).
  • Potěší i automatické spuštění šetřiče obrazovky kdykoli, kdy přepnete na rozhlasový kanál (alespoň se o to zpočátku nebudete muset starat).

Pokud budete mít chuť, můžete se podívat i po práci s oblíbenými kanály. Ty někdy dovolují to, co fyzické třídění stanic nenabízí, setřídit všechny kanály ze všech zdrojů dohromady, což se může v případě rozhlasu hodit.