O druhé televizní digitalizaci slyšelo osm z deseti Čechů, citelně ale chybí informační kampaň s konkrétními termíny, zaznělo na včerejší konferenci DIGIMEDIA 2019.

Více než polovina domácností v České republice netuší, kdy se jich dotkne vypínání pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T a přechod na nový vysílací standard DVB-T2. Na odborné konferenci DIGIMEDIA 2019 to ve středu uvedla Hana Friedlaenderová z agentury Nielsen Admosphere. „63 % respondentů neví, kdy v jejich regionu dojde nebo došlo k přechodu na DVB-T2. Obecné povědomí o přechodu na DVB-T2 je ale vysoké. Deklaruje jej 83 % diváků,“ dodala analytička Nielsenu. Jako první začne televizní vysílání ve standardu DVB-T vypínat Česká televize, a to již letos v listopadu v Praze, kdy se odmlčí vysílače Žižkov a Cukrák.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák na úvod konference DIGIMEDIA 2019 potvrdil připravenost veřejnoprávní televize na hladký přechod k DVB-T2. Diváci v Praze a ve středních Čechách budou na blížící se termín ukončení vysílání veřejnoprávního multiplexu upozorněni informační lištou přímo v obrazu jednotlivých programů ČT. Komerční televize začnou vypínat DVB-T začátkem ledna 2020. „Pro nás bude přechod na DVB-T2 komplikovanější, protože se budeme muset stěhovat z přechodové do finální sítě nové generace, s čímž bude souviset přelaďování televizorů v domácnostech,“ upozornil Štěpán Peichl, vedoucí právní sekce skupiny TV Nova.

Konferenci DIGIMEDIA 2019 hostila Česká televize a tradičně ji zahájil generální ředitel Petr Dvořák (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

MPO urychlí přípravu informační kampaně

Komerční televize jsou podle Peichla i Martina Cepka, Business Development Directora skupiny FTV Prima, připraveny jednat se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu na participaci na státní informační kampani k přechodu na DVB-T2. „Dosud nás však nikdo z ministerstva nekontaktoval,“ konstatovali. Náměstek ministra Petr Očko přislíbil iniciování koordinační schůzky na toto téma. „Přechod na DVB-T2 je pro nás otázkou přežití,“ komentoval druhou televizní digitalizaci generální ředitel skupiny Óčko Štěpán Wolde. Upozornil, že v terestrickém vysílání Óčko zachová pouze dva programy – Óčko a Óčko Star – zatímco další dvě stanice Óčko Expres a Óčko Black zůstanou dostupné v placených službách. Óčko Expres tak terestrické vysílání opustí.

Provozovatelé televizních vysílačů jsou na přechod k DVB-T2 připraveni. České Radiokomunikace podle ředitele regulace Marcela Procházky uskutečnily několik informačních kampaní, od seminářů pro servisní firmy o úpravách společných televizních antén přes certifikace přijímačů vhodných pro DVB-T2 po plánovaný speciální program v DVB-T, který bude obsahovat základní informace o druhé televizní digitalizaci. Takřka totožné plány má podle Martina Roztočila i společnost Digital Broadcasting, provozovatel celoplošného multiplexu 4. Náměstek ministra průmyslu a obchodu odpovědný za sekci digitalizace Petr Očko přislíbil direct mailingovou kampaň směřovanou na všechny domácnosti v České republice a regionální kampaně v jednotlivých krajských městech.

Pohled do sálu konference DIGIMEDIA 2019 (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Čtvrtého mobilního operátora vyhlíží většina Čechů

Přechod na DVB-T2 úzce souvisí s uvolňováním kmitočtového pásma 700 MHz, které se stát chystá vydražit v tendru s mobilními operátory. „K dispozici bude celkem velká kapacita, dva bloky po 10 MHz a dva bloky po 5 MHz,“ upřesnil Jiří Duchač, vedoucí oddělení správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu. Na přesných podmínkách aukce úřad intenzivně pracuje s ministerstvem průmyslu a obchodu. Zájem o účast v aukci na konferenci DIGIMEDIA 2019 opět potvrdil Nordic Telecom, který se chce stát čtvrtým plnohodnotným mobilním operátorem na českém trhu. „Záleží však na podmínkách tendru,“ upozornil ředitel pro vnější vztahy David Voska. Jednání o vzniku čtvrtého mobilního operátora zaznamenalo podle agentury Nielsen Admosphere 65 % populace, 76 % respondentů pak míní, že vstup dalšího operátora by měl pozitivní dopad na trh.

Na rizika spojená s mobilními sítěmi nové generace a chytrými zařízeními upozornil Michal Salát, Threat Intelligence Director společnosti Avast. „Největší hrozbou současnosti je adware, nevyžádaná reklama,“ uvedl. „S nástupem chytrých zařízení v domácnostech se zvyšuje pravděpodobnost kyberútoku. Například 85 % routerů v českých domácnostech není zabezpečeno,“ varoval Salát. V souvislosti s konkrétními značkami chytrých zařízení na uživatele neplatí varování spojená s jejich možným zneužíváním ke špionáži. Například chytré mobilní telefony Huawei podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere využívá čtvrtina Čechů. „70 % by si v současnosti koupilo telefon této značky,“ dodal Tomáš Hynčica, analytik Nielsen Admosphere.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko odpovědný za informační kampaň k přechodu na DVB-T2 (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Digitální rozhlas potřebuje legislativní změny

Jestliže v oblasti digitální televize a nástupu mobilních sítí nové generace 5G panuje poměrně jasná představa o dalším postupu, u digitálního rozhlasu nadále přetrvává řada neznámých. Na to na konferenci DIGIMEDIA 2019 upozornili zástupci soukromých rádií. „Nikde není řečeno, že by se muselo opouštět analogové FM pásmo ani to, že standard DAB+ je jediným řešením digitálního vysílání,“ prohlásil generální ředitel nejposlouchanějšího českého Rádia Impuls Jiří Hrabák. Podle Martina Hrocha ze společnosti Radio United musí stát vyřešit otázku tzv. transformačních licencí, které umožňují soukromým rádiím vysílat do roku 2025 a počítají s tím, že vysílatelé vstoupí do digitálních sítí.

Český rozhlas podle technického ředitele Karla Zýky plánuje do konce letošního roku rozšířit pokrytí svojí digitální sítě ČRo DAB+ na 80 % obyvatel České republiky. „Naše pilotní vysílání má však kmitočty pouze do roku 2021, takže poměrně brzy bude třeba řešit otázku, co s ním bude dále. Zda v něm budeme pokračovat na stávajících kmitočtech, nebo se přestěhujeme na jiné,“ dodal Zýka. Digitální síť pro Český rozhlas provozují České Radiokomunikace, které podle Marcela Procházky, ředitele regulace, nedávno požádaly Český telekomunikační úřad o přidělení dalších individuálních oprávnění pro digitální sítě určené soukromým stanicím. Žádosti si podali i další dva operátoři sítí DAB+, společnosti Teleko a RTIcz.

„Dnes jsme získali oprávnění pro vysílání v Liberci. Do jednoho až tří měsíců tam spustíme vysílání ve III. pásmu,“ uvedl Tomáš Řapek ze společnosti Teleko. Plzeňský operátor RTIcz zažádal podle ředitele Romana Kropáčka o kmitočty v západních a jižních Čechách. O vlastním digitálním rozhlasovém vysílání uvažuje i společnost Digital Broadcasting, do jejíž skupiny patří i speciální dopravní Rádio Dálnice. „Chceme využívat mix distribučních kanálů, už nyní je Rádio Dálnice dostupné v rámci digitálního televizního vysílání DVB-T,“ upozornil ředitel pro vnější vztahy Martin Roztočil. Záznam celé konference DIGIMEDIA 2019 si můžete přehrát na webu České televize.

Ředitelé televizí Seznam a Óčko Jakub Inger a Štěpán Wolde během prvního bloku konference (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)