Italské ministerstvo hospodářského rozvoje počítá pro každého žadatele s částkou 50 euro. Celkově půjde o 151 milionů eur, z nichž bude možné čerpat od 15. listopadu 2019 do konce roku 2022.

Změnu strategie přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 a příspěvky sociálně slabým na nákup přijímačů DVB-T2 schválilo italské ministerstvo hospodářského rozvoje. Země dosud počítala s tím, že z důvodu časového tlaku nebude přecházet ihned na DVB-T2, ale nejprve přetransformuje stávající vysílací sítě DVB-T, které využívaly kodek MPEG-2, na sítě DVB-T/MPEG-4. Nakonec ale tuto strategii opustila a v souvislosti s uvolňováním pásma 700 MHz bude přecházet rovnou na DVB-T2/HEVC. Itálie zároveň posunula termín ukončení vysílání ve standardu DVB-T z 1. ledna 2020 na podzim 2021. Změna ještě prochází připomínkovým řízením, poté má být zveřejněn podrobný Technický plán přechodu na DVB-T2.

Ministerstvo hospodářského rozvoje rovněž počítá s vyplácením příspěvků sociálně slabým obyvatelům na nákup přijímače DVB-T2. Každý bude mít nárok na 50 euro, přičemž částku lze využít jak na koupi televizoru, tak set-top boxu. U přijímačů levnějších než 50 euro nebude prodejce kupujícímu vyplácet zbylou částku, u dražších přístrojů si zájemce zbylou sumu doplatí ze svého. Prodejci, který se chtějí zapojit do této kampaně, se musí nejprve zaregistrovat na webu ministerstva a získat povolení. Týká se to jak provozovatelů kamenných obchodů, tak e-shopů. Příspěvek 50 euro na nákup přijímače bude možné čerpat do konce roku 2022 nebo do vyčerpání rozpočtu, který má činit 151 milionů euro (téměř čtyři miliardy korun).

Sociálně slabé domácnosti v Itálii mohou získat příspěvek 50 euro na nákup televizního přijímače DVB-T2

První příspěvky stát vyplatí 15. listopadu

S vyplácením příspěvků by se mělo začít 15. listopadu letošního roku. Nyní běží třicetidenní lhůta pro veřejnou konzultaci záměru, během níž se k němu mohou vyjádřit zúčastněné strany. Zařízení, které si bude chtít uživatel pořídit za státní podporu, musí být vybaveno tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC podle doporučení ITU-T H.265. Výrobci přijímačů DVB-T2 musí na vlastní odpovědnost prohlásit, která zařízení splňují tyto specifické požadavky (v Itálii neexistuje jednotná certifikace podobná tuzemské pečeti „DVB-T2 ověřeno“, již vydávají České Radiokomunikace). Součástí požadavků na set-top boxy je i vstup SCART, aby šlo přijímače připojit i ke starším typům televizorů. Ministerstvo bude všechny přijímače nahlášené výrobci ověřovat a následně zveřejňovat na svých internetových stránkách v seznamu kompatibilních zařízení.

Nárok příspěvek u žadatelů se bude posuzovat podle Indikátoru ekvivalentní ekonomické situace (ISEE), který představuje kombinovaný příjem domácnosti a majetek všech rodinných příslušníků. Podle ISEE se v Itálii vypočítává i nárok na sociální dávky nebo příspěvky na školné.

Itálie původně chtěla přejít na DVB-T/MPEG-4 a teprve poté na DVB-T2/HEVC. Nyní mezikrok s MPEG-4 zrušila.

Česko dotace divákům platit nebude

Česká republika s žádnými podobnými příspěvky na nákup přijímačů DVB-T2 pro sociálně slabé nepočítá. Podle vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání z roku 2016 by ale stát měl přispět na nákup přijímačů DVB-T2 pro nemocnice a sociální ústavy. Dosud však nebyly stanoveny jasné podmínky a neexistuje ani seznam institucí, které budou mít na tyto příspěvky nárok. To je problém zejména pro Prahu, kde se již letos v listopadu bude vypínat DVB-T vysílání České televize. Česká republika zvolila oproti Itálii levnější řešení pro diváky, protože zajistila dlouhodobé souběžné vysílání sítí DVB-T a přechodových multiplexů DVB-T2. Diváci si tak televizory a set-top boxy často obměňují přirozeným způsobem a není třeba jim kompenzovat jejich nákup. České domácnosti nakupují nový televizor v průměru jednou za sedm let.

V případě vysoké penetrace pozemní digitální televize a zájmu operátorů a televizních stanic o toto vysílání nelze uvolnění pásma 700 MHz realizovat jinak než přechodem na DVB-T2/HEVC. V případě zachování sítí DVB-T, které by přišly o kmitočty v pásmu 700 MHz, by terestrická platforma ztratila konkurenceschopnost. V České republice by sítě DVB-T přišly o třetinu kmitočtů a musel by se snížit počet programů šířených prostřednictvím DVB-T. Nebylo by také možné vysílat pozemní cestou tolik programů v HD kvalitě. Česko patří společně s Itálií, Španělskem a Británií k zemím s největší penetrací pozemní digitální televize v Evropě. Čeští diváci zároveň dávají přednost bezplatnému příjmu televizního signálu před placenými televizními službami.