Část domácností v každém kraji přijímá signál z vysílače určeného pro jinou oblast, a tak se pro ně termín vypínání DVB-T nebude shodovat s termínem zmiňovaným v kampani.

Nic není tak jednoduché, jak vypadá na první pohled. Výjimkou nebude ani státní informační kampaň k přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Technický plán přechodu sice určuje termíny vypínání hlavních vysílačů pro jednotlivé územní oblasti (hlavní vysílače), které de facto odpovídají krajům. Ne všechny domácnosti v daném kraji ale přijímají signál právě z vysílače určeného pro tento kraj. Pro stát to bude znamenat rozdělit regionální kampaně na několik vln a sledovat specifika jednotlivých regionů. Příkladem může být hned Praha, která bude vypínat hlavní vysílače DVB-T již letos v listopadu (Česká televize) a začátkem ledna příštího roku (komerční televize). Tyto termíny ale nebudou platit pro stovky až tisíce diváků na severním okraji metropole.

DVB-T v Praze půjde naladit i po vypnutí Žižkova a Cukráku

Řada bytových domů na severu Prahy nemá příjmové antény otočené na pražské vysílače Žižkov nebo Cukrák, ale na severozápad na Bukovou horu, což je hlavní vysílač pro Ústecký kraj, ale i značnou část Středočeského či Libereckého kraje. A tak zatímco pražské vysílače České televize ukončí DVB-T vysílání již 27. listopadu letošního roku, z Bukové hory bude ČT vysílat v končícím standardu DVB-T až do 30. ledna 2020. Navíc pro nové vysílání DVB-T2 využije ČT v severních Čechách jiný kanál než v Praze. Zatímco v metropoli vysílá a bude vysílat na kanálu 26, z Bukové hory ji lze nyní zachytit na kanálu 50, ale od konce ledna 2020 se přesune na kanál 33. Dobrá zpráva je, že na stejném kanálu nyní ČT vysílá z Bukové hory ve standardu DVB-T, takže nebude nutné kvůli příjmu jejich programů upravoval společné televizní antény.

Podobně si Pražané na severu metropole, kteří mají antény otočené na Bukovou horu, budou moci vychutnávat vysílání komerčních televizí v DVB-T o něco déle než ostatní obyvatelé Prahy. Jestliže ze žižkovského vysílače, Cukráku, ale i z Ládví, Novodvorské a Olšanské se celoplošné sítě DVB-T pro komerční televize odmlčí 8. ledna 2020, Buková hora bude šířit celoplošný multiplex 2 až do 23. března 2020 a multiplex 3 dokonce do 20. dubna 2020, tedy ještě čtvrt roku po vypnutí DVB-T vysílání z pražských vysílačů. Diváci ale mohou přejít na příjem DVB-T2 z Bukové hory již nyní, jen musí počítat s tím, že po změně přechodových sítí na finální multiplexy DVB-T2 budou muset znovu přeladit televizory a nechat si do nich načíst aktuální programovou nabídku.

Praha sice vypne DVB-T vysílání do 8. ledna 2020, ze severočeské Bukové hory jej ale budou moci Pražané na severu metropole přijímat ještě o několik měsíců déle (Foto: CRA)

Rozpolcený Pardubický kraj: půlka antén směřuje na hradecké vysílače

Obdobně specifická situace nastane i v Pardubickém kraji, pro který je primárně určen vysílač Krásné (sítě Českých Radiokomunikací) či Slatiňany (Digital Broadcasting). Takřka polovina individuálních i společných televizních antén ale nemíří na jih, kde se tyto vysílače nachází, nýbrž na opačnou stranu na sever, kde lze tytéž programy zachytit z vysílačů Černá hora (sítě CRA) a Chlum u Hradce Králové (Digital Broadcasting), k tomu ale ještě navíc přes 20 televizních programů z Polska, z nichž některé vysílají v HD kvalitě. Diváci, kteří dávají přednost příjmu signálu ze severu, se musí připravit na to, že již 7. ledna 2020 přijdou o programy České televize ve standardu DVB-T. K tomuto datu totiž skončí vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 z krkonošské Černé hory. Naopak z vysílače Krásné bude toto vysílání pokračovat až do 30. dubna 2020.

Rovněž komerční televize v sítích provozovaných CRA budou na vysílači Černá hora vypínat DVB-T vysílání dříve než na Krásném. Multiplex 2 se z Krkonoš odmlčí 12. února 2020, z Krásného až 25. května 2020. Multiplex 3 skončí na Černé hoře k 28. dubnu 2020, na Krásném o měsíc později 25. května 2020. Pouze celoplošný multiplex 4 bude vypínat vysílání v celých východních Čechách podobně: v Královéhradeckém kraji 29. dubna 2020 a v Pardubickém kraji 30. dubna 2020. Informační kampaň, která by byla vedená výhradně podle Technického plánu přechodu, by nemusela včas oslovit ty diváky z Pardubického kraje, kteří přijímají televizní vysílání z vysílačů umístěných v Královéhradeckém kraji.

Vysílač Krásné v Železných horách zajišťuje televizní signál pro Pardubický kraj, část diváků ale dává přednost vysílačům z Královéhradeckého kraje (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Na krajská specifika mohou upozornit anténáři

Takřka dvouměsíční rozdíl v termínech vypínání DVB-T sítě České televize bude také mezi hlavními vysílači pro Královéhradecký a Liberecký kraj. Na Černé hoře v Krkonoších ukončí ČT vysílání svého multiplexu 1 již 7. ledna 2020, na libereckém Ještědu až 26. února 2020. Oba vysílače ale mají dost diváků v sousedním kraji, což je dáno členitým terénem, kdy je každý dům v Libereckém kraji má výhled na Ještěd a ne všechny antény v Krkonoších a Podkrkonoší mohou směřovat na Černou horu. Tyto překryvy fungují sice i u jiných vysílačů v jiných krajích, tam se ale nebude vysílání DVB-T vypínat v rozmezí tak velkých časových úseků (řádově měsíců). Půjde spíše o týdny – například na střední Moravě, kde se vysílání ČT ve standardu DVB-T odmlčí z vysílače Kojál 31. března 2020 a z Pradědu 30. dubna 2020.

Ale i tyto malé rozdíly v termínech mohou diváky zmást a měli by na ně být včas upozorněni. Ideálním řešením by bylo zapojení místních anténářů, kteří mají přehled o místní situaci a vědí, jak velkého množství diváků se týká směřování antén na vysílače v okolních krajích.

Štítky