29. ročník odborné konference Radiokomunikace 2019 se odehraje 15. až 17. října 2019 v pardubickém Kulturním domě Dukla.

Tradiční, v pořadí již 29. konference Radiokomunikace 2019, kterou pořádá agentura UNIT v Pardubicích, je připravena. Od ledna se pravidelně scházel přípravný výbor – jako odborný garant – a domlouval témata a přednášející z akademické, soukromé i veřejnoprávní sféry. V pondělí 17. června se naposledy sešel a probral poslední změny v harmonogramu přednášek a doplnil o poslední aktuální vývoj v multimediálních službách. Nad touto odbornou vzdělávací akcí převzal záštitu předseda Rady ČTÚ Ing. Mgr. Jaromír Novák.

Správa kmitočtového spektra

Letošní termín pardubické konference je dřívější než v minulých letech. Důvodem je Světová radiokomunikační konference WRC 2019, která se po čtyřech letech koná v egyptském Šarm-el Šejku od 28. října do 22. listopadu. Jejím hlavním cílem je projednat navrhované změny ve využití rádiového spektra na bázi provedených studií v souladu s technologickým vývojem v telekomunikacích. Převratné změny v kmitočtových pásmech určených pro televizní a rozhlasové vysílání se letos neočekávají, bude však zajímavé sledovat, jak se projeví na různých změnách ITU reportů a doporučení návrh Spojených států na přijetí prvního IP vysílacího digitálního standardu ATSC 3.0 pro celosvětové zavedení. O přípravě ČR na WRC 19 promluví v části Správa rádiového spektra a legislativa Ing. Antoušek z ČTÚ.

Tato část také pojedná o posledním stavu ve výběrových řízeních v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR připravuje na tuto konferenci mimo jiné shrnutí transpozice Evropského kodexu pro elektronické komunikace s přihlédnutím ke správě rádiového spektra, finální fáze přechodu TV vysílání na standard DVB-T2/HEVC a vyhlášení 2. Výzvy programu podpory „Vysokorychlostní internet“. Přednáška by měla také zahrnovat výhled v oblasti TV vysílání do roku 2030 a za rok 2030. Složitost celého procesu dokumentuje následující obrázek, který zazněl na přednášce pana Jean-Piere Faisana z Broadcast Netowork Europe (BNE) na nedávném semináři ITU v Ženevě, který byl věnován vývoji televizního vysílání v Evropě.

Vazby na vývoj zemského digitálního vysílání v příštím desetiletí (Zdroj: BNE)

Časový plán přednášek a prezentací prvního dne nakonec přetekl tak, že přehled o zemském digitálním vysílání v Evropě a DAB před branami 20. let 21. století budou zveřejněny pouze v elektronickém a/nebo tištěném sborníku přednášek.

Digitální rozhlas a televize

Praktickými otázkami vypínání 700 MHz pásma pro televizní služby se budou zabývat odpolední přednášející prvního dne z řad českých operátorů všech celoplošných multiplexů. Ty doplní prof. Říčný o moderních zobrazovačích a zobrazovacích metodách v současných TV přijímačích, doc. Masopust společně s Jakubem Melínem o technologicky pokročilých a praktických řešení STA v době přechodu na DVB-T2. Tento odpolední blok, věnovaný digitálnímu rozhlasu a televizi uzavřou provozovatelé sítí pro DAB z Českého rozhlasu, společnosti Teleko a RTI cz. V anotaci na webu konference pan Kropáček, z posledně uvedené společnosti, ke své prezentaci napsal: „Standardní posluchač rádio poslouchá, nadstandardní posluchač si k poslechu vyhledá další informace na internetu, ale moderní posluchač poslouchá digitální rozhlas DAB+ a všechny důležité informace má na displeji rádia.“

Z jedné z předchozích konferencí Radiokomunikace (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Konvergence vysílacích a širokopásmových sítí

I když zájemci o televizní a rozhlasové vysílání po prvním dnu obvykle svou účast ukončili, v letošním ročníku by druhý den neměli nechat bez povšimnutí. Dopolední blok má sice tradiční název Mobilní komunikace a aplikace, ale je nutno v něm více spatřovat přednášky o nastupujícím trendu integrovaného širokopásmového vysílání (IBB = Integrated Broadband Broadcast). Zde budou vysvětleny základy systémů páté generace mobilních komunikačních sítí (5G) s nízkou latencí a vysokou spolehlivostí v podání doc. Žaluda. Vrcholem tohoto bloku bude popis systému vysílání videa FeMBMS pro „Multimediální služby pro rozhlasové a multikastové vysílání v sítích 5G“. Tato přednáška bude mít tři dílčí příspěvky o Konvergenci sítí zemského vysílání a sítí širokopásmových, evropský projekt 5G-Xcast a nové možnosti provozovatelů multimediálních služeb a Aktuální experimenty se sítí 5G pro multicast/broadcast služby při vysílání LTE FeMBMS signálu v konfiguraci SFN v topologii vysílačů HPHT v rámci bavorského projektu 5G Today, o nichž jsme se na televizním webu zmiňovali již v minulosti.

Sítě páté generace a rádiové aplikace

Fenomén dnešní doby – sítě 5G o němž dnes mluví kdekdo – zazní na konferenci ještě vícekrát. Zdravotní rizika budou popsána v přednášce „Rizika expozice člověka elektromagnetickému poli v pásmu centimetrových a milimetrových vln“. Budou představeny a následně diskutovány případné scénáře expozice spojené s provozem sítí páté generace a časté mýty spojené se zaváděním každé nové technologie. Přednáška „Řešení bezpečnostních rizik v sítích 5G“ se bude věnovat zabezpečení fyzické vrstvy při přenosu utajovaných dat s využitím kanálových kódů na základě teorie informací.

Zajímavé budou bezpochyby i přednášky typu o vývoji radarových senzorů pro aktivní ochranu bojových vozidel nebo o snímání historických objektů bezpilotními helikoptérami.

Celkem účastníky čeká 35 přednášek a příspěvků z oblasti rozhlasového a televizního vysílání, satelitní a mobilní komunikace proložené aplikacemi i z internetu věcí. Součástí konference je i partnerský program vystavovatelů spojených s bezdrátovými technologiemi. Další podrobnosti o programu je možno získat na webových stránkách www.konferadio.cz a www.unit.cz.