V úterý 28. května přešlo na několika významných vysílačích v sousedním Rakousku do ostrého provozu DAB+ vysílaní multiplexu DAB+ Austria (MUX I).

V následujících řádcích a obrázcích popíšeme zkušenosti s příjmem tohoto digitálního rozhlasového vysílaní z hornorakouského vysílače Lichtenberg, které je šířeno na kmitočtovém kanálu 6D (187MHz) v pásmu VHF3 s vyzářeným výkonem 10kW ERP ve vertikální polarizaci.

Vysílač Lichtenberg leží na stejnojmenném vrcholu přibližně 5 km severně od hlavního hornorakouského města Linec v nadmořské výšce 927 m. Jedná se o významný příhraniční vysílač s Českou republikou, 20 km vzdušnou čarou se nachází státní hranice s ČR, 65 km je vzdálené město České Budějovice. Z Lichtenbergu se v současnosti přijímá v Jižních Čechách televizní signál DVB-T2, rozhlasový signál v pásmu VKV a nyní i nový rozhlasový standard DAB+.

Anténní systém

V květnu tohoto roku byl na vysílači Lichtenberg instalován anténní systém pro šíření signálu v pásmu VHF (174-240MHz) ve vertikální polarizaci pro standard DAB+.

Tento anténní systém má všesměrový vyzařovací diagram s omezením do ČR, přesto lze tento signál na jihu Čech zachytit. Na obrázcích lze vidět soustavu šestnácti antén německého výrobce Kathrein pod označením 7501035(X). Jedná se o anténu se dvěma prvky s reflexní mříží, galvanicky pozinkovanou s bílým odstínem. Anténa se vyrábí ve třech výkonových variantách – tři různé vstupní konektory (X) s impedancí 50 ohm. Maximální příkon jsou 4 kW. Instalovány jsou po čtyřech kusech nad sebou do každé světové strany (celkem 16 kusů) s azimutem 0-90-180-270 stupňů.

Maxima vyzářeného výkonu jsou dosahována ve směrech, posunutých o 45°. Systém je umístěn ve výšce 125m nad základnou vysílače, hned pod horními kotevními lany. Nad nimi se nachází, co se vysílacích antén týče, již jen UHF tubus pro šíření DVB-T2 signálů.

Při detailnějším pohledu na konstrukci anténního systému je zřejmé, že dolní polovina antén (dvě patra) mají přibližně deset až patnáct centimetrů větší odsazení od tubusu, než horní dvě patra antén. Tyto dvě části mají i samostatný napáječ (přívod od výkonového zesilovače). Toto řešení umožňuje dodatečné upravení vyzařovacího diagramu, provádí se pomocí fázové korekce, například při případných problémech při provozu synchronní sítí (SFN) a má vliv především na jeho sklopení k zemi.

Praktický příjem

Příjem rakouského DAB vysílání jsme vyzkoušeli za jízdy v automobilu při cestě k vysílači po E55. Automobil byl osazen aktivní prutovou anténou o délce 41 cm (výrobce udává zisk 2 dBi + 14 dB zesilovač).

Lze konstatovat, že při cestě k hraničnímu přechodu Dolní Dvořiště lze stabilně poslouchat stanice z multiplexu DAB+ Austria od obce Netřebice před městem Kaplice. Signál je k zachycení po E 55 i dříve při cestě přes České Budějovice, ale především v údolích pod kopci dochází ke ztrátě signálu. Dobrý příjem lze očekávat například na trase od obce Želnava až k Lipenské přehradě.

10 km západně od Českých Budějovic na svém domácím anténním systému, který tvoří soustava dvou výkonových směrových antén EmmeEsse 15RB3 doplněná nízkošumovým předzesilovačem Teroz, osazený miniaturním mikrovlnným zesilovačem s technologií E – PHEMT – zisk 23 dB/šum 0,7 dB, přijímám toto rakouské DAB+ vysílání s mírnou rezervou pro horší příjmové podmínky.

Místo příjmu má v cestě překážku v podobě východního části Blanského lesa s úbočím vrcholu Kleť, takže například příjem DVB-T2 signálu z Lichtenbergu je v místě testování nemožné, VKV vysílání naopak funguje na směrovou anténu HB9CV dlouhodobě stabilně (mód stereo s RDS), takže příjem DAB+ vysílání funguje podle očekávání poměrně stabilně, ale bez velké rezervy.

Pro poslech používám externí zařízení s tunerem E4000 a čipem RTL2832 – populární červená klíčenka z Aukra a jako software používám opět populární DAB player od německého vývojáře Andrease Gsinna. Pro měření DAB signálu používám profesionální měřící přístroj Varos 106 od německého výrobce KWS.

Obsah multiplexu

V současné době multiplex DAB+ Austria šířený z Lichtenbergu obsahuje devět rozhlasových stanic pouze ze soukromého sektoru, veřejnoprávní stanice Rakouského rozhlasu se tohoto projektu neúčastní. Od 23.5. fungoval multiplex v testovacím režimu. Byly šířeny pouze čtyři stanice (88.6, Arabella Relax, Rock Antenne a Jö.live). V úterý 28.května, okamžiku ostrého startu, bylo v multiplexu obsaženo osm stanic, až během odpoledne byla doplněna ještě stanice Radio Maria.

Během celého dne 28. května probíhaly ještě další testy, například během dopoledne bylo možné poslouchat například stanici Arabella, komprimovanou v kodeku AAC-LC, který je z našeho pohledu nejpřirozenější pro lidské ucho.

Bohužel, ve finální podobě multiplexu kodek AAC-LC žádná z rozhlasových stanic nepoužívá. Všechny rozhlasové stanice v multiplexu DAB+ Austria používají protichybové zabezpečení EEP 3-A s FEC 1/2. Všechny stanice kromě ERF Plus používají audiokodek HE-AAC v1 Stereo, stanice ERF Plus používá verzi HE-AAC v2 Parametric Stereo. Datový tok stanic s kodekem HE-AAC v1 Stereo je 72kbps, pouze stanice Technikum One má datový tok 80kbps. Stanice ERF Plus s verzí kodeku HE-AAC v2 využívá datový tok 40kbps. Stanice využívají funkce static i dynamic label (textové informace) i slideshow (doprovodné obrázky). Zvuková kvalita stanic je různá a jen to potvrzuje fakt, že přidělený datový tok a použitý kodek nejsou jediné a už vůbec zásadní hlediska, které ovlivňují výsledný zvukový dojem. Tím hlavním hlediskem je především kvalita zdrojového audiosignálu, jeho modulační procesing (komprese dynamického rozsahu, ekvalizace, loudness war).

Kapacita multiplexu

Nejmenší adresovatelnou jednotkou společného prokládaného rámce je tzv. kapacitní jednotka (CU).Kapacita multiplexu je co do počtu kapacitních jednotek vždy stejná. Obsahuje 864 CU. Jeho využitelný datový tok je dán zejména poměrem korekce chyb (úrovní zabezpečení). U zabezpečení EEP 3-A platí poměr datového toku vůči počtu kapacitních jednotek 1,333. Využitelný datový tok multiplexu DAB+ Austria je tedy 1152 kbit/s.

Vysílače v Dolním Rakousku

V této oblasti probíhá vysílání na kanálu 5D a z plánovaných pěti vysílačů jsou již čtyři v provozu. Tři z nich můžeme označit jako „Vídeňské“. Na naše území z nich nejvíce proniká signál z Kahlenbergu (cca 485 metrů nad mořem). Původní anténní VHF systém byl také vyměněn. Nachází se ve výšce 135 m nad patou stožáru a tvoří ho velmi podobný anténní systém, jako na Lichtenbergu. Azimuty anténních jednotek míří do stejných směrů, jen je osazeno ještě páté patro. I v tomto případě je omezeno vyzařování do české republiky a maximální výkon (tentokrát 11kW) je směrován do azimutů 45-135-225-315 stupňů.

Plán spouštění DAB vysílání v Rakousku

Následující tabulka shrnuje vývoj projektu národního multiplexu (MUX I) od jeho první verze vydané Rakouským regulačním úřadem (poslední sloupec tabulky), až po současný stav, ve formě definování vysílacích kót a základních parametrů vysílačů, na nich umístěných.

Od počátku platí, že využito bude 14 vysílačů, rozdělených do čtyř jednofrekvenčních sítí (SFN), přičemž vysílač Lichtenberg, jako jediný, využije samostatný kanál. Původně se počítalo se spouštěním sítě ve čtyřech fázích, nyní je jasné, že fáze budou maximálně tři. Pro nás tato změna znamenala, že jsme si na oficiální spuštění Kahlenbergu počkali o několik týdnů déle, ovšem signálu z Lichtenbergu jsme se dočkali o 4 měsíců dříve.

Navíc došlo i ke spuštění vysílače Bregenz 1/ Pfännder, který měl být součástí druhé fáze, což je o úctyhodných 10 měsíců dříve. Rozšiřování pokrytí bude pokračovat posledním březnovým dnem příštího roku. Opět bude zajímavé i pro nás, neboť budou spuštěny vysílače Gaisberg a Jauerling. Zatímco příjem DAB+ signálu vysílače Gaisberg se bude omezovat především na vyvýšené oblasti Šumavy, Jauerling pokryje svá tradiční území, jako jsou Třeboňsko, Česká Kanada, a část jižní Moravy. Dále lze očekávat i příjem na větší části dálnice D3, mezi Táborem a Dolním Dvořištěm, kde se bude doplňovat s vysílačem Lichtenberg. Jelikož je pro Jauerling naplánován kanál 5D, bude muset v dohledné době změnit svůj shodný vysílací kanál Regionální síť 1F (RTI), šířená z vysílače poblíž kóty Kluk u Českých Budějovic.

Přechod na blok 7A však bude znamenat těsné sousedství s národním multiplexem z Lichtenbergu a tím pádem pravděpodobné zhoršení příjmových DX podmínek kanálu 6D.

Spolupráce na článku: Miroslav Laduna

Štítky