První česká komerční stanice začala vysílat – jako Premiéra TV – 20. června 1993 nejprve v Praze a ve středních Čechách, později pak po celém území.

V průběhu více než 25 let se společnost FTV Prima z jedné stanice rozrostla do mediální skupiny s ročním obratem 3,5 mld. Kč a osmi kanály, přičemž 2. 4. 2019 podala žádost o licenci na kanál devátý, CNN Prima News (o žádosti zatím RRTV nerozhodla).

K TÉMATU: Prima spustí českou CNN, stanice CNN Prima News odstartuje do roka i v DVB-T2

U zrodu první české komerční televizní stanice stála Marie Poledňáková, Jitka Markvartová a Jiří Menzel. Program byl zaměřen na celou rodinu a nechyběly americké trháky typu Podraz nebo Čelisti, svého času vyhlášená Manuela rychlodabovaná jedním hlasem a mimo jiné také hudební Hvězdy popu a rocku. V nich jste mohli vidět dokonce i Eurythmics či Petera Gabriela.

Původní Receptář Prima nápadů.

„Přestože nám sledovanost skupiny Prima meziročně roste, rozhodli jsme se u příležitosti 26. narozenin ještě posílit u diváků vnímání značky Prima pomocí rozsáhlé image kampaně. Kreativní ztvárnění zachycuje reálné lidi, kteří v běžných životních situacích zažívají společné zážitky, stejně jako je spolu prožívají diváci u televizních obrazovek. Logicky jsme tak navázali na dosavadní komunikaci v duchu ´Je nám spolu Prima´ a dodali jí nový, emocionálnější rozměr. Rádi bychom, aby lidé Primu ve výsledku vnímali jako značku, která je součástí jejich každodenního života a s níž mohou společně prožívat všechny své emoce,“ říká Marek Singer, generální ředitel FTV Prima.

Po získání celoplošné licence v roce 1994 byl dalším milníkem rok 1997, kdy se televize intenzivněji zaměřila na vlastní tvorbu a vznikly pořady jako Nikdo není dokonalý či Carusošou. V roce 2004 pak odstartovala první velmi úspěšná sága Primy, „Rodinná pouta“ a v roce 2010 přišla televize s pořadem Prostřeno!, se seriálem Cesty domů a ve spolupráci s TV JOJ natočila talentovou show Česko Slovensko má talent.

Temný kraj.

Mezi nejoblíbenější seriály poslední doby patřil například Temný kraj (2017), aktuálně nejúspěšnějším seriálem jsou Černé vdovy (podle ATO – NielsenAdmosphere v průměru 1,23 mil. diváků) a minisérie Linka. Její první díl vidělo (podle stejného zdroje) ve skupině 15+ plných 1,129 mil. diváků.

Skupina Prima provozuje v České republice vysílání šesti volně šířených televizních stanic a také kanál s posunutým programem Prima +1 pro zákazníky Skylinku. FTV Prima také disponuje širokým portfoliem webových médií a časopisů.

Štítky