Přístroj se stabilním a také dobrým linuxovým systémem Vidaa U nabízí řadu domácích aplikací i HbbTV 2.0. A přijde vás v podstatě na hubičku.

AKTUALIZOVÁN, srpen 2019: Televizor byl nakonec uveden na trh jako H32B5600.

Zabudována je hodně lesklá obrazovka s rozlišením HD Ready (1366 x 768 bodů), kompletní tunerová sada, včetně pozemního příjmu DVB-T2/HEVC, a firemní operační systém Vidaa U 2.5. Jde vlastně o loňskou verzi, která bude letos dávána jen velmi do levných přístrojů, přičemž ty dražší budou mít nejnovější 3.0.

Televizor za 5499 Kč (Slovensko: 199 €) dorazil v excelentním balení, s řadou českých aplikací, internetovým prohlížečem Opera, zmiňovaným nejnovějším HbbTV 2.0 a mimo jiné také se sdílením obrazovky z mobilu (Anyview Cast) a základní Wi-Fi „n“ na 2,4 GHz.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Hisense H32E5600 je pochopitelně plastový, včetně nožiček. Zpracování ale bylo příkladné stejně, jako balení.

Vynikající třídění kanálů

Úhlopříčka 80 cm balená jako 140 cm? U Hisense je zjevně možné všechno a úcta před vlastními výtvory je v dnešním světě něco nebývalého. Zde kryje obrazovku plast a boky mají speciální polystyrénové chrániče v polovině výšky, takže televizor je nejen položen do měkkého, ale má ho i vpředu a na bocích. Možná je to moc, možná je to potřebné. Vzhledem k dnešním přepravním okolnostem je to hlavně bezpečné! Mimochodem nožičky jsou v uzavíratelných sáčcích, které ještě můžete využít.

Instalace televizoru je rychlá (dvě nožičky u každé dva šrouby) a platí to i o naladění, resp. výběru jazyka (země se nastaví automaticky) a připojení k internetu. Jen nešlo využít tlačítka WPS a televizor se s ním přes můj směrovač TP Link C9 nechtěl propojit, takže jsem musel zadat heslo. Hned poté, po výběru tuneru, resp. signálu, proběhlo automatické laděni, včetně kanálů přechodových sítí DVB-T2, a bylo hotovo.

Po instalaci si v menu nastavení v části Síť raději zkontrolujte, zda náhodou nemáte zapnuté probuzení TV po síti (Wi-Fi i Ethernet). V mém případě tomu tak bylo, což znamená zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu.

Třídění kanálů je – stejně jako u jiných televizorů Hisense – jednoduché a vynikající. Můžete totiž zatrhnout několik kanálů klidně i na přeskáčku a všechny na novou pozici přesunout najednou. Základ ale kupodivu máte k dispozici hned po instalaci. Řazení je totiž chytré (někdo zjevně myslel hlavou), takže tu máme ČT1, ČT2, Novu a Primu hned na začátku seznamu.

 

Dálkový ovladač není ani velký, ani malý a má dobré rozložení. Tedy až na EPG/Guide, které by mohlo být více po ruce. A je tu i sada barevných teletextových tlačítek a speciální označení u zapnutí/vypnutí, hlasitosti a postupné volby kanálů pro ty, kteří hůře vidí.

Ovládání je svižné, ale bohužel bez kolování

Rozložení dálkového ovladače je velice dobré a kolem OK je soustředěno skoro vše co potřebujete nejčastěji. EPG (Guide), je však až nad řadou barevných tlačítek, takže trochu stranou, což je v podstatě jediná námitka. Pod kurzorovým křížem pak vidíte vyvolání domovské nabídky (domeček), důležité Zpět (Back) a Exit a je tu i nepotřebný Ch.List vyvolávající seznam naladěných stanic, což ale pohodlněji zajistí OK, které v multimédiích vyvolá softwarové ovládání. A trochu jiné, než máte na ovladači, protože je včetně přeskoku o skladbu, soubor, apod., dále. Zcela na spodu je pak přímé vyvolání Youtube a Netflixu, ale také seznamu aplikací a přímý vstup do multimédií (Media). Ten najdete i na domovské liště, která je částečně upravitelná a vymazat jdou i jednotlivé aplikace.

Pokud jde o menu nastavení, nejprve se vám zobrazí rychlé funkce, kde mj. najdete i vypnutí obrazovky, takže běží pouze zvuk, a zapnutí/vypnutí HbbTV, které je zprovozněno hned po instalaci. Vstoupíte tu také do kompletního nastavení, které je na první úrovni ikonové, na další už textové i když opět kolování.

 

EPG je nesporně kvalitní i když malou chvíli trvá než naběhne. Obvykle lehce přes dvě sekundy.

EPG bez zvukového výpadku, výborné chytré funkce

Programová nabídka naběhne za nějaké dvě sekundy (odchod je výrazně rychlejší) a pořady se stahují po vstupu na multiplex. Daleko nejdůležitější je však to, že EPG nedoprovází žádný výpadek zvuku a nezkreslený dojem je tak zachován.

Po nabídce se můžete volně pohybovat, při stlačení OK na aktuálním pořadu jste na něj přepnuti. Jestliže ho zmáčknete na nějakém budoucím pořadu nabídne se vám upozornění v němž si můžete upravit čas (nahrávání tu není). Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí.

Namátkové projetí zabudovaných lokálních aplikací na tlačítku Home (Evropa 2, Frekvence 1, Lepší.TV a Stream.cz) potvrdilo jejich funkčnost stejně, jako HbbTV na kanálech ČT, Nova a FTV Prima, kde také přehrávání správně navazovalo po reklamě. Zabudována je už verze 2.0 (necertifikovaná), takže jakmile se objeví nějaké nové aplikace, budete připraveni. Připomínám, že Hisense už má dvojku už třetí sezónu, připravenost dalších značek zjistíte v samostatném článku.

Co se týče sdílení obrazovky z mobilu, které se zde jmenuje Anyview Cast, vyzkoušel jsem ho se Samsung Galaxy A9. Napojení proběhlo okamžitě, zkusmé přehrání jednoho seriálového dílu ukázalo bezproblémovou spolupráci, přičemž obrazová kvalita se blížila kvalitě zdroje.

 

Externí titulky ve videu jsou bohatě nastavitelné i když jejich maximální velikost by pár bodů navíc snesla. Škoda také, že nejsou zapínány automaticky a škoda, že fungují jen u USB média.

Výtečná multimédia přes USB, horší ze sítě

Správce souborů je textový a dobře ovladatelný i když kolování by vše urychlilo zvláště, když pracujete s objemným síťovým médiem. K dispozici máte výpis všech souborů nebo jen jednotlivých druhů multimédií a dvě možnosti řazení. V případě toho abecedního uvidíte, že televizor řadí správně česky, což je zde ojedinělé. Bohužel při práci se síťovým médiem nevidíte koncovky souborů a výpis všech souborů byl také v mém případě nefunkční a v seznamu se ukazovalo (a šlo přehrát) pouze video.

Formátová kompatibilita byla vynikající u fotografií (mj. i BMP a 3D snímky v MPO à la JPG) a také u muziky. Tady se přehrál i oficiálně neudávaný WAV a také FLAC HD klidně i se vzorkovací frekvencí 192 kHz.

V případě videa překvapil televizor zvládnutím nahrávky se zvukem v DTS HD Master Audio a potvrdil i to, co naznačil už u muziky ve FLAC. Totiž že vzhledem k ceně je audio systém nebývale dobrý s často výrazným podáním a subjektivně vzato s vysokým výkonem. Ostatně zabudovaný zesilovač má 2x 6 W (někde se uvádí 2x 7 W) a je to skutečně znát, a to i v televizním vysílání.

Jinak Hisense H32E5600 přehrál například MOV, čistý MPEG-4 i H.264 či AVCHD a poradil si také s Full HD nahrávkou z BBC s tokem kolem 8 Mb/s (TS). Bezchybně ale zvládl i vysoce kvalitní ukázku ve Full HD s tokem přes 20 Mb/s a už to je daleko více, než bych v této cenové relaci čekal. Nepřehrán zůstal zejména testovací soubor DivX 5, naopak XviD zvládnut byl. Škoda ale, že televizor neumí při přerušení videa navázat a začíná tak vždy od počátku.

U externích titulků můžete vybrat znakovou sadu, změnit velikost, atd. Bohužel jsou po spuštění videosouboru vypnuty i když mají stejné jméno, takže je vždy musíte nejprve manuálně povolit.

Co se týče kompatibility při využití DLNA, tedy na síťovém médiu, což v mém případě znamená napojení na server Synology DiskStation DS414j, namátkové projetí stejných testovacích souborů ukázalo obdobnou kompatibilitu až na jednu zásadní věc – televizor v tomto režimu bohužel nepodporuje externí titulky. Tento problém by měl výrobce urychleně odstranit stejně, jako výše uvedenou chybu ve správci souborů. A hodilo by se i navázání při přerušení a hlavně automatické zapínání externích titulků ve videu při stejném názvu souboru.

 

Seznam aplikací, které máte k dispozici. Jsou už nainstalované a ikony jde umístit i do hlavní nabídky.

Jaký je? S výtečnou kombinací cena/výkon

Rozlišení panelu HD Ready sice může někomu vadit, mě ale v této úhlopříčce nevadí. Co by mi vadilo podstatně více, by byly nízké pohledové úhly, jak je ostatně v této kategorii zvykem. A ty jsou maximální, tedy 178°. Pochválit ale musím i kvalitní multimédia přes USB a vynikající třídění kanálů. Hlavně jejich chytré seřazení hned po instalaci, kdy máte nejsledovanější české stanice hned na začátku seznamu. A i kdyby vám nevyhovoval, třídění je u Hisense řádově rychlejší než u jiných značek. A že je zapotřebí už i u pozemního vysílání o tom dnes pochybuje málokdo (u mě lehce přes 100 kanálů).

Jako příjemný bonus dostáváte překvapivě dobrý zvuk, svižný a hlavně stabilní operační systém s řadou místních aplikací a dobré EPG. A to ještě nemluvím o výborném sdílení obrazovky z mobilu a HbbTV 2.0 se kterým jste připraveni na nedalekou budoucnost. Ať se na to tedy dívám jak chci, za 5499 Kč, nebo slovenských 199 €, obdržíte skutečně hodně.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborný zvuk, kvalitní a stabilní o. s., řada lokálních aplikací, pohledové úhly 178°, vynikající třídění kanálů, dobré ovládání, ale…
  • PROTI: …bez kolování, takže někdy zbytečně zdlouhavé, u média přes DLNA nejsou k dispozici externí titulky ve videu, po instalaci zapnuto probuzení po síti

Štítky