Levné Ultra HD základní třídy přichází s kovovým dálkovým ovladačem, elegantně provedenou zadní stěnou a šikovným ukládáním kabelů. A mj. také s Bluetooth Audio, které často nemají ani mnohem dražší stroje konkurence.

Varianta na téma RU74 nabízí – na rozdíl od modelu Samsung UE50RU7402 – stříbrný dálkový ovladač One Remote. Jinak jsou oba výrobky podle českého zastoupení totožné. A vzhledem k tomu, že stojí stejně (13.990 Kč) a stříbrný ovladač vypadá o poznání lépe než černý, je zřejmé po čem sáhnout.

Samsung UE50RU7472 má klasicky hodně lesklou obrazovku s rozlišením Ultra HD (4K), kompletní tunerové osazení s podporou HEVC na všech vstupech, kde to dává smysl, a vše doplňuje USB 2.0 (trojku výrobce před několika lety zrušil). Oželet musíte zejména sluchátkový výstup, ale protože tu je výborné Bluetooth Audio, nahradit se dá.

Zmínit je ještě třeba u nás tolik důležité HbbTV. To je, stejně jako snad v celé letošní kolekci, k dispozici ve verzi 1.5 s výhledem aktualizace na 2.0. Ostatně podobné televizory Samsung prodává v Německu už s dvojkou, takže by to snad problém být neměl.

Chytrá montáž, zvláštní třídění kanálů

Podstavec se základnou ve tvaru „Y“ dorazí rozložen na dvě části a noha tvoří jeden celek s nacvaknutou zadní plastovou krytkou vytvářející místo pro kabeláž. Tu je třeba vyjmout a pak teprve půjde přišroubovat k základně. Vše je následně výborně vymyšleno, takže stačí panel do podstavce posadit na výstupky a aretovat. Montáž je pohodlná a včetně vyjmutí z krabice ji zvládne jedna osoba. Horší je to s bateriemi do dálkového ovladače. Ty se totiž zasouvají atypicky tak, že obě „+“ míří jedním směrem, což život spíše komplikuje než aby ho ulehčilo.

Samsung nechce při instalaci více údajů než ostatní výrobců (výjimkou jsou TV s Androidem) a má nyní obrovskou výhodu v tom, že se kanály ladí na pozadí. Než zadávání údajů dokončíte, je naladěno. Větším problémem je to, že někdy se na další obrazovku poskočí přes OK, jindy přes šipku vpravo. Zarazilo mě také, že jsem při výběru jazyka nemohl rychle mačkat šipku dolů a musel jsem vždy vyčkat, až se na obrazovce přejde na další jazyk. Nepříjemně to zdržuje a hlavně na to musí našinec neustále myslet. Naštěstí za provozu, například v EPG, jsem zdržení nepozoroval.

Největším neduhem instalace je, že Samsung nemá dotaz na zapnutí HbbTV, což je nepochybně záměrné. Takto je třeba po dokončení instalace zmáčknout Home a přejet vlevo na přehled všech aplikací. Zde byla jediná doporučená a naštěstí to byla ikona HbbTV. Spuštění je tak dílem okamžiku, ale musíte ho udělat manuálně a hlavně o tom musíte vědět.

Co se týče třídění stanic, to je trochu své. Jednak musíte kvůli volbě v seznamu naladěných kanálů vyjet až k číslu jedna (pak se teprve dostanete na Upravit) a jednak je nazvána jinak, než by být měla. Nese totiž název „Změnit číslo“, ale jde o výběr stanice a následný posun šipkovými tlačítky na novou pozici. Bohužel skoro nevidíte, kam ji umisťujete, takže jsem to byl nucen dělat třeba dvakrát, třikrát než jsem se strefil. A klasicky jde přesunout pouze jedna stanice, takže třídění je časově náročné.

Samsung One Remote Control 2019, verze 2. Letošní levnější modely mají samostatné tlačítko pro vyvolání barevných teletextových kláves. Dražší modely mají místo něj spuštění režimu Ambient a barevná tlačítka jsou sdružena s číselnými.

Ovládání asi tak za tři, ale s upravitelnou domovskou nabídkou

Kovový dálkový ovladač (RF) je v horní části naštěstí v provedení 2018 (to by mohlo být u nižších letošních modelů bez režimu Ambient pravidlem), takže nemá na jediném tlačítku sdruženy jak barevné teletextové klávesy potřebné pro HbbTV, nebo třeba pro Lepší.TV, tak vyvolání číselné klávesnice. Barevná tlačítka se zde vyvolají na zmáčknutí jednoho tlačítka, druhé už rovnou spustí HbbTV. Dostupnost hybridního televizního vysílání je tak paradoxně lepší, než u dražších modelů značky.

Kompaktní ovladač, který vidíte výše, má omezenou sadu tlačítek, ale vystačíte si. Tedy většinou. Letos tu jsou navíc video služby, které si nejspíše zaplatily za umístění, ale o ty se moc starat nemusíte. Vcelku si vystačíte s tím, co se nabízí pro běžné ovládání, některá tlačítka pak kombinují krátký a dlouhý stisk pro další funkce a kdyby tohle Samsung dodržel všude, bylo by to pro uživatele méně matoucí. Bohužel výrobce moc důsledný nebyl, ale to je na jiné povídání a poznáte to zejména u dražších modelů.

Seznam naladěných stanic se stále vyvolává na dlouhé zmáčknutí kolébkového tlačítka pro postupnou volbu kanálů, krátké pak spustí EPG.

Stylu ovládání by hodně pomohla možnost kolovat v nabídkách, ale to bohužel nejde a nejde to ani na nabídce na ikoně domečku. Naštěstí jde alespoň upravit a vyhodit nepotřebné aplikace, včetně Netflixu či Google Movie. Nikde jsem však nenašel možnost přidat na domovskou lištu vstup do multimédií jako takových a sem umístěná ikona síťového serveru, záhy zmizela. To se ale občas stávalo i u jiných aplikací a tu tam narazíte i na jiné firmwarové chybky.

Domovskou nabídku na tlačítku Home si můžete upravit třeba do této podoby. Občas se ale některá ikona samovolně vytratila. Zřejmě ranný firmware…

Rychlé EPG, kvalitní chytré funkce

Programová nabídka je shodná s tím, což už od Samsungu známe dlouhá léta. Zvuk se nepřeruší ani při vstupu, ani při odchodu, obrazový náhled v levém horním rohu doprovází výpis pořadů pro sedm stanic a nabídka se stahuje po vstupu na nový pozemní multiplex.

Po EPG se můžete volně pohybovat a část podrobnějšího popisku vidíte nahoře vedle obrazového náhledu. Na pořad se můžete nechat i upozornit, televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil. Největším problémem je však u tohoto televizoru to, že při odchodu z EPG nenaběhne obraz z tuneru na celou obrazovku, ale jen na část. Dole ho totiž překrývá domovská nabídka, která nezmizí dokud opět nezmáčknete Zpět. Tuhle chybu by chtělo urychleně odstranit i když je to možná záměr. Proč by to ale někdo dělal, mě opravdu nenapadá. A ještě drobnost – domovská nabídka se neobjevila jen tehdy, když jsem se rovnou z EPG přepnul na nový kanál, což se dělá OK na aktuálním pořadu.

Domácích, či dobře lokalizovaných aplikací nabízí Samsung více než dost. Standardně je však na liště domovské nabídky po instalaci pouze Skylink Live TV, ostatní je třeba doinstalovat a nejsou – jako HbbTV – ani mezi doporučenými, které najdete při vstupu do firemního tržiště aplikací kam se musíte nejprve přihlásit (à la Google). Já pro potřeby testu sáhl po pohodové Evropě 2, výborné Lepší.TV, klasickém portálu Voyo a HBO GO, který nyní zakoupíte za babku a na přímo (ne, že by se nám o tom před dvaceti, třiceti lety nezdálo).

HBO GO se připojuje přes generované heslo v prohlížeči třeba v PC a klaplo to jako obvykle na první dobrou. V tomto směru nedávno přepracovaná aplikace ještě nezklamala a i provoz byl bezproblémový. Z počítače či z mobilu se také správně přenášely poslední zhlédnuté pořady i když to poslední dobou zejména mezi PC a mobilem skřípe.

Aplikace Evropa 2 je jednoduchá a přehledná, ale nenabízí žádné možnosti, jako třeba výhled na další dny či upozornění na skladbu.

Lepší.TV, která nedávno přidala do nabídky i rozhlasové stanice (Country Rádio, Evropu 2, atd.) vyniká i na Samsungu výborným a hlavně stále stejným ovládáním a přehledným uživatelským rozhraním, což bohužel stále není zvykem. Naštěstí už také v základu vypnula přehled pořadů s obrázky, takže i ten se vrátil k bývalé přehlednosti. U Lepší.TV se pouze připravte na to, že k ovládání mohou být zapotřebí i barevná tlačítka. Tady jsou sice podstatně dostupnější, než u dražších modelů značky, ale stále jsou to dvě zmáčknutí namísto jediného.

Voyo bylo zajímavé už jenom tím, že se všechny výše zmiňované aplikace po instalaci objevily v přehledu doporučených aplikací odkud si je také můžete umístit na lepší místo přímo na domovskou lištu. Voyo, i když také bylo rovněž instalováno, se však nikde neobjevilo, takže bylo zapotřebí se vrátit do tržiště aplikací, najít ho a použít volbu pro přímé umístění na lištu. Pak se konečně objevilo.

Jak bylo řečeno, HbbTV je třeba po instalaci televizoru a naladění kanálů manuálně spustit přes příslušnou ikonu aplikace. Protože je dálkový ovladač ve stylu roku 2018, dostanete se na červené tlačítko spouštějící aplikaci na dvě zmáčknutí, takže docela rychle.

HbbTV jsem vyzkoušel jednak na krátkých videích na Nově a na ČT jsem zkusil například i změnu kvality videa a návrat na správné místo v pořadu. U FTV Prima pak vždy jde zejména o práci s položkami hlavní nabídky a také navazování na přehrávání u vnořených reklam. Vše bylo při krátkém zkoušení bez zádrhelů.

Zrcadlení obrazovky z mobilu se ve spolupráci se Samsung Galaxy A9 ukázalo v dobrém světle, přehrávání videí bylo zhruba v kvalitě zdroje. Potíže nebyly ani s propojením přes Bluetooth a audio pracovalo jak ve směru do TV (z mobilu), tak ven na externí reprosystém Chronos Miniboom NFC.

Jediný možný výpis v multimédiích.

Solidní multimédia s externími titulky i ze serveru

Jak vidíte z fotografie, správce souborů poskytuje pouze ikonový náhled a vypíše maximálně dva řádky, přičemž po poslední položce prvního řádku nepokračujete na první z toho druhého. A protože kolování Samsung nepoužívá, dosti se na ovladači nacvakáte. Systém je to stejný jako u Samsung QE55Q65.

Kompatibilita s nejrůznějšími formáty byla také v podstatě stejná a platilo to jak při práci se serverem Synology DiskStation DS414j, tak s USB pamětí Kingston DataTraveler. Televizor neumí ani XviD, ani DivX 5 i když náhledy videa kupodivu zobrazí. A jak je u Samsungu zvykem, nepodporuje ani zvuk v DTS. Rozumí si například s čistým MPEG-4, AVCHD či H.264 klidně i v rozlišení 4K, a zvládl také nahrávky z vysílání (TS) či špičkové video s tokem přes 20 Mb/s (Full HD, BDAV, M2TS). Přehrál rovněž testovací soubory s H.265/HEVC (MKV) od nízkého po ultra vysoké rozlišení a nechybí mu ani solidní podpora externích titulků, přičemž tři velikosti písma bohatě dostačí každému.

Z foto formátů televizor zvládl MPO (3D snímek), které zobrazil jako jeden JPG, dále běžný JPG, PNG a BMP. U muziky MP3, WAV a mj. také FLAC a FLAC HD (třeba 192 kHz).

A obsah s technologií HDR (High Dynamic Range), tedy s vysokým dynamickým rozsahem? V případě HDR10 překvapivě dobrý. Nastavený sice jemněji, než mám rád, ale tohle je vysoce individuální. Navíc jsme v cenové relaci nějakých 14.000, takže z tohoto úhlu pohledu je vše ještě lepší!

Nabídka Home, nastavení a tzv. rychlé volby. Moc rychlé ale nejsou, protože jich je na jednom řádku příliš mnoho a upravit se nedají.

Nejen cena/výkon, ale i cena/výbava

Samsung UE50RU7472 podle mého představuje, i přes ranný firmware, což bylo někdy vidět, velice dobrou nabídku. S HbbTV se tu nepracuje tak složitě jako u dražších modelů, výbava je excelentní a obraz i zvuk nad rámec ceny. Televizor dobře resampluje z nízkých rozlišení a zanedbatelných datových toků a pokud vedle DVB-T2, se kterým se vypořádává solidně i u základní kvality, holdujete i nějaké on-line videotéce, tady budete doma. Samsung nabízí celou řadu aplikací a v tomto směru je na špici. Jsou tu sice drobné firmwarové nedostatky, včetně například mizejících aplikací ze základní lišty, ale klady i v této fázi vysoce převažují. Za danou cenu toho televizor nabízí opravdu hodně a tohle je nabídka, která se vidí spíše před ukončením prodeje, než na jeho začátku.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, excelentní výbava, řada lokálních či výborně lokalizovaných aplikací, Bluetooth Audio, kvalitní EPG, ale…
  • PROTI: …po odchodu automaticky vyvolá domovskou nabídku, někdy problematičtější ovládání, problematické třídění kanálů