Nejnavštěvovanější část aplikace hybridního televizního vysílání ČT má novou verzi. A nejde jen o grafiku a členění obsahu. Jsou tu i nové a někdy převratné funkce a hlavně jeden zásadní odklon od už zavedeného systému.

Koncem minulého roku představila ČT novou úvodní obrazovku svého HbbTV a také aplikaci Počasí. Změna to byla velmi výrazná a rozhodně k dobrému i když jsem v recenzi také zmiňoval nedotaženost ovládání, které navíc bylo nekonzistentní. To bohužel stále trvá a pokud si někteří z nás dělali naději, že dojde ke sjednocení ovládání například při odchodu z jednotlivých aplikací (Počasí…), musím je zklamat.

Po asi půl roce tuto důležitou změnu doplňuje další, možná ještě důležitější změna – zbrusu nové iVysílání. To má být – podle zaslané tiskové zprávy – nejsledovanější částí HbbTV České televize, takže se pojďme podívat, jaké je, co nabízí a hlavně – jak v praxi funguje. Jsem rád, že už teď mohu napsat, že je podstatně dotaženější.

Nové iVysílání ČT jsem zkoušel na televizoru Samsung UE50RU7472, jehož test si můžete přečíst na stránkách Televizního webu.

Specialitou nejen letošních vyšších modelů Samsungu, ale například i LG, je to, že dálkové ovladače nemají klasickou numerickou část a někdy dokonce ani barevná teletextová tlačítka, která jsou navíc různě sdružena. Trend zjednodušování dálkových ovladačů je u televizorů myslím patrný a návrháři aplikací by na to měli brát zřetel.

K TÉMATU:

 

Nová úvodní stránka iVysílání pod níž ještě najdete nejsledovanější pořady dne a týdne. Ovládání je výtečné, takže po najetí na konec řádku automaticky pokračujete na dalším, což dnes bohužel není zvykem. Je tu ale i mé oblíbené kolování…

Co oficiálně umí nové iVysílání

Změna je oproti předchozí verzi velmi výrazná. Členění do kategorií, přehlednější uživatelské prostředí, či grafika sjednocená s novou úvodní stránkou. Než se ale dostaneme k tomu, co nové iVysílání skutečně umí, shrňme si vlastnosti aplikace podle zaslané tiskové zprávy:

  • iVysílání zahrnuje celý video archiv ČT od roku 2006,
  • intuitivnější a tematické členění pořadů podle vybraných žánrů, programové tipy či nejsledovanější pořady,
  • snadnější vyhledávání,
  • možnost vrátit se v přehrávání zpět v čase,
  • u stránky pořadu je více informací a řazení epizody podle několika kritérií,
  • přehlednější výběr bonusových videí,
  • přehrávání obsahu z webu ČT,
  • propojení HbbTV s dalším zařízením (přenesení přehrávaného videa z počítače do televizoru).

 

Nové iVysílání – rozdělení do kategorií v části Dokumenty. Níže najdete skoro nekonečný výpis pořadů. Ovládání opět vyžaduje, po najetí na kategorii, OK/Enter. Pak je teprve položka vypsána. Příjemný je opět automatický přechod na další řádek výpisu.

Co zvládá ještě důležitějšího?

Řada výše uvedeného, vlastně většina, platí. Je ale nutno také říci, že tu jsou podle mého i mnohem důležitější věci.

Hned v úvodu zkoušení jsem narazil na zásadní změnu dosavadní filosofie o které se tisková zpráva nezmiňuje. Dříve vše pracovalo tak, že jste najeli na nějakou záložku, systém to zjistil a nabídl vám obsah. Teď je to jinak. Najel jsem na záložku, ale dokud jsem nezmáčkl OK/Enter na dálkovém ovladači, nic se nedělo. Přiznám se, že jsem z této změny rozpačitý. Ne, že by nebyla správná a podle už dlouholetých zvyklostí, ale chtělo to takto dělat od samotného začátku. Přijít po tolika letech provozu iVysílání s takovouto změnou, nevím, nevím. Nemluvě o tom, že pokud se přímo v přehrávání pořadu posunete po časové ose jinam, OK/Enter už mačkat nemusíte i když můžete. A jakmile jsem ho zmáčkl, aplikace reagovala okamžitě a rychleji, než když jsem se rozhodl vyčkat. Co kdyby se tato funkce zavedla všude, tedy včetně úvodní stránky iVysílání? Pak by si každý, kdo je zvyklý na předchozí systém nemusel zvykat na nový s OK/Enter (pokud tedy nechce). Navíc ovládání by bylo stále stejné.

Mimochodem tisková zpráva pozapomněla zmínit i další podle mého taktéž veledůležitou změnu. Aplikace totiž nyní umí při přerušení přehrávání navázat (skákala na poslední ukončenou minutu), a to i tehdy, když mezitím přehrajete v HbbTV jiný pořad nebo dokonce televizor vypnete. Z téhle funkce jsem vysloveně nadšen stejně, jako ze sekce oblíbených a rozkoukaných pořadů. A že jsou funkční, mohu myslím s určitostí potvrdit, protože jsem to zkoušel snad čtyřicetkrát.

 

Nová a nejen u ČT HbbTV převratná část, která patří k nejužitečnějším vlastnostem současného iVysílání. Jak vidíte, jsou tu nejen oblíbené pořady, ale i „rozkoukané pořady“.

Pohodlné ovládání, stále výtečné vyhledávání

„Aplikace je navržena v duchu současných trendů vývoje video platforem a přináší celou řadu nových funkcionalit. Na úvodní obrazovce se nachází nejen programové tipy a nejsledovanější pořady, ale rovněž tematické členění obsahu do dvanácti základních žánrů, které jsou následně rozděleny do dalších podrobných kategorií. Vyhledávání pořadů tak bude pro uživatele výrazně jednodušší,“ říká vedoucí teletextu a HbbTV Jan Zeman.

Pokud pominu prapodivný anglicismus ve vyhlášení ČT (tímto neduhem ovšem trpí i hlasatelé a tohle je šéf „trochu“ techničtějšího oddělení) prohlášení v podstatě sedí i když konec, tedy slova o jednodušším vyhledávání jsem zcela nepochopil. Abyste rozuměli – vyhledávání už dříve fungovalo výborně a lépe, než u aplikací jiných televizí a filtrování a vyhledávání jsou přece jen dvě rozdílné věci. Navíc se mi zdá, že kromě kosmetických změn, je vyhledávání stejné a jedinou novinkou na kterou jsem při pohledu zvenku narazil je to, že pro zadání můžete použít i tlačítka číslic na dálkovém ovladači. Pokud je pochopitelně ovladač vůbec má, nebo je má rozumně přístupné. A to dnes nemusí platit.

Vyhledávání tak z mého úhlu pohledu funguje stejně, jako dříve. Na kompaktní klávesnici zadáváte počáteční písmena a protože je vyhledávání aktivní už při psaní, což je mimochodem skvělá myšlenka, ztrácejí se písmenka na klávesnici podle toho, co za pořady ještě máte k dispozici. Nevím jak vám, ale mě se tenhle přístup u HbbTV líbí ze všeho nejvíce. A také se mi líbí, že zůstal zachován, a to i přesto, že se – z neznámých důvodů – stále objevuje hlášení „Zvolený pořad nelze přehrát“. Rozumějte vyhledaný pořad. Mě se to stalo u „Karel je Gott“ a těžko pochopit, proč se vyhledá pořad, který nejde spustit. Nebo když už je filosofie takováto, proč alespoň nejde uložit do Oblíbených na dobu, kdy už přehrát půjde a samozřejmě proč u něj není datum od kdy to půjde. Tady se ovšem ukazuje dlouholetý problém HbbTV České televize, totiž obsahová stránka věci. I když se mi zdálo, že se s novou verzí iVysílání přece jen vylepšila.

A ovládání? To mě hodně potěšilo, protože je daleko konzistentnější než dříve a často vysloveně pohodlné. Teď je jen zapotřebí sjednocení v rámci celého HbbTV ČT tak, abych například mohl i v Počasí zmáčknout tlačítko Zpět a dostat se na hlavní stránku stejně, jako to jde u nového iVysílání. Vedle toho by si tvůrci měli také uvědomit, že nabídnout divákovi pro tuto operaci číselné tlačítko „0“ je sice hezké, ale dálkové ovladače se mění a zkuste vyvolat nulu třeba na zmiňovaném televizoru Samsung UE50RU7472 se kterým jsem iVysílání testoval. Mimochodem ještě jedna drobnost: z vyhledávání se někdy „0“ nedalo odejít a nedalo se ani propojit se zařízením přes „8“. Může to být pochopitelně problém Samsungu, ale také nemusí, protože snad všude jinde to pracovalo bez potíží.

Z počítače rovnou do TV

Pro propojení vysílání HbbTV v televizoru s dalším zařízením (uváděn je počítač) poslouží v aplikaci číslice „8“. Po jejím zmáčknutí se na dálkovém ovladači objeví stránka s nápisem: „V nastavení přehrávače na webu ČT otevřete položku Přidat TV a zadejte kód:“. Bohužel pokud celé prohlášení pochopíte tak špatně jako já, budete chvíli tápat. Nakonec jsem si však uvědomil, že autor oznámení měl na mysli přímo nastavení videopřehrávače u konkrétního pořadu na webové stránce ČT i když jsem to nejprve stejně nemohl vyzkoušet. Můj plně aktualizovaný Firefox totiž žádný pořad nespustil, resp. se zadrhl už na přehrávání reklamy. Ale protože se u Windows 10 nezbavíte firemního prohlížeče Microsoft Edge (nebo to alespoň neumím), vyzkoušel jsem to i na něm. A to už kupodivu klaplo.

Filosofie je taková, že se nesmíte nechat zmást oznámením v HbbTV televizoru, resp. tím, kde se v něm nacházíte. Zmáčkněte tedy „8“ a pak v PC, resp. ve webovém prohlížeči, vyberete na stránkách ČT pořad, který si chcete pustit na TV. Jakmile tak učiníte, klikněte na ozubené kolečko nastavení (viz fotogalerie výše). Objeví se tlačítko „Přidat TV“ a vy zadáte kód, který se vám v televizoru objevil po stisknutí čísla „8“. Jakmile se na TV zobrazí zpráva, že je propojeno, zavřete nabídku a v přehrávači v PC kliknete na položku „Přehrát v TV“.

Uznávám, že to v popisu vypadá složitě, ale jakmile jsem cestu jednou absolvoval, další propojení už bylo snazší. Jen musíte mít pochopitelně televizor s HbbTV a počítač napojen k internetu přes stejný směrovač (router). Zajímavé je, že po zahájení přehrávání jsem už klidně mohl Microsoft Edge ukončit a pořad se vesele na televizoru přehrával dál.

 

Nové iVysílání – výpis bonusů k danému pořadu (vše co vidíte, pokračuje ve stejném duchu níže).

Jaké je? Výtečné, ale tu a tam stále ještě zkušební

Česká televize poskytuje služby hybridního televizního vysílání už hodně dlouho a i když nyní z úvodní stránky, a třeba i z iVysílání, zmizel nápis „Zkušební provoz“, například v TV programu stále je. Proč? Vysvětlení jsem se nikdy nedočkal a nezmiňuje se o něm ani tisková zpráva. Ať si ale o tom myslíme co chceme, faktem podle mého zůstává, že nové iVysílání je – co do nabídky funkcí – velmi příjemným překvapením a třeba navazování na dříve přehrávaný pořad je i unikátní.

Velmi dobře je také navrženo úvodní členění do rubrik i když s některými z nich je to už o něco horší. Typicky se to týká Náboženství, které by si mohlo vzít příklad z Hudby. Pokud tedy ČT nemíní mluvit v podstatě jen o křesťanství.

Příjemným překvapením je také povětšinou konzistentní ovládání a rozhodně dotaženější ovládání, než kdy dříve. U snímků rovněž nově najdete „Stránky pořadu“, což ale byl – alespoň co jsem zkoušel – jen prostý soupis dílů. A přitom jsem si dělal naději na nějaké úvodní slovo, které ostatně ČT už na webu u pořadů má. Výbornou funkcí, po které se už dlouho volalo, je možnost u seriálů setřídit díly od nejstaršího k nejnovějšímu a obráceně, protože někdy se v tom vůbec nedalo vyznat. Co stále chybí, je pečlivost v obsahové stránce, a hlavně uvádění datumů zahájení vysílání daného pořadu a jeho skončení v rámci HbbTV. Viz třeba zmiňovaný „Karel je Gott“ nebo některé večerní pořady, které vůbec nejsou v iVysílání, na záložce „Dle data“, uvedeny. Diváky to zbytečně mate a trocha vysvětlení by se určitě hodila. Ani tohle ale nemůže snížit výtečnou práci, která byla na novém iVysílání odvedena. Až si nové funkce sami vyzkoušíte, třeba mi dáte za pravdu. Věřím, že se iVysílání bude u vás doma chovat stejně skvěle, jako u mě.

Štítky