Zhruba před rokem spustila tato platforma dynamického HDR licenční řízení. Jak si stojí a kolik firem ji dnes podporuje?

Obsah s HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) je vedle HFR (High Frame Rate), který zvyšuje kvalitu vysílaného obrazu vyšším počtem snímků za sekundu, asi nejdůležitější filmovou (televizní) technologií současnosti. Ta dovoluje – na kompatibilním televizoru – zobrazit někdy i významně širší rozsah jasu a kontrastu a tak zkvalitnit podání světlých a tmavých míst. Snahou je maximálně se přiblížit pohledu lidského oka a dlužno říci, že konkrétní pořad musí být takto zpracován od začátku až do konce, musí tedy být takto i zaznamenán a také vysílán.

K TÉMATU:

Technologií HDR je hned několik. Základem je HDR10 (statické, tj. jedno nastavení pro celý pořad) a dnes už jím také v podstatě je HLG. Tedy Hybrid Log Gamma, což je projekt japonské televize NHK a britské BBC. Tyto dva prakticky standardy by měl podporovat každý v současnosti prodávaný televizor a pokud kupujete něco dražšího, dbejte na to.

Zakládajícími členy společnosti HDR10+ Technologies, která má na starosti i poskytování licencí (technologie je bezplatná, platí se správní poplatek), jsou 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. Certifikaci zařízení pak zajišťuje externí autorizované zkušební centrum.

HDR10+ zvládá i mobil u nás neznámé značky OnePlus 7 Pro.

K dnešnímu datu bylo pro HDR10+ certifikováno 220 výrobků a vedle zakládajících společností je v seznamu i několik televizorů Hisense a jeden mobil značky OnePlus (7 Pro). V této souvislosti je nicméně zajímavé, že poslední tisková zpráva na oficiálních webových stránkách pochází ze srpna 2018, takže se HDR10+ příliš nečiní a certifikovaných přístrojů není tolik.

Jiný příběh ovšem představují firmy, které se k aktivitě už připojily. A těch je – v pěti kategoriích – 69. Tedy pokud jsem dobře počítal.

Najdete mezi nimi – vedle zakládajících členů – například Amazon, Amlogic (Shanghai), DTS, JVCKenwood, Loewe, MediaTek, Onkyo, Rohde & Schwarz a Warner Bros. Entertainment.

Další informace najdete na hdr10plus.org.