Nástupce modelu Di-Way T2-One plus je, podle výrobce, postaven na novější čipové sadě a přepracovaném dekódování H.265/HEVC.

Na webových stránkách výrobku se u společnosti Sapro taktéž dozvíte, že byl vyvinut v Evropě a že mimo jiné nabízí i konektor SCART pro napojení na starší televizor a hodiny v pohotovostním režimu. Na ně však není dvakrát dobře vidět, protože zabudovaný displej je dosti malý, takže počítejte se vzdáleností tak 1,5 m, možná se dvěma.

Další novinkou, oproti T2 One plus, je zavedení hotelového režimu (mj. uzamčení ladění) a možnost přenosu nastavení přijímače na další (tzv. klonování), což je na webové stránce vyjádřeno prapodivným „přenos settingu“. Web, ale snese všechno (zlatý papír…).

Co se u společnosti Sapro naopak nedozvíte je to, že je třeba kvůli nahrávání kontaktovat výrobce a přimlouval bych se za urychlené doplnění této informace, nejen na webové stránky, ale i do příručky. A nejde jen o nahrávání, ale také o funkci TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním. Než ale začnete nový Di-Way zatracovat uvědomte si, že patří k nejlevnějším set-top boxům na českém trhu (699 Kč) a navíc ani funkce nahrávání není pro výrobce zdarma.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Solidní provedení, slušná instalace

Malinkatý celokovový přijímač (s výjimkou čelní strany) má odvětrávání na čtyřech stranách a doprovází ho kompaktní dálkový ovladač s drobnými tlačítky i popisem. K němu sice nedostanete baterie, ale kabel HDMI kupodivu v balení nechyběl. Zdroj napájení je externí, šňůra je dlouhá

Instalace je skoro ukázková. Na jediné obrazovce nastavíte jazyk, zemi, výstupní video rozlišení a poměr stran. Jediné co tak chybí, je napájení antény, které naleznete v menu nastavení. Pokud ho potřebujete, musíte bohužel ladit dvakrát.

Automatické ladění se spustí po kliknutí na OK a nalezené kanály se ukládají do dvou oddělených seznamů pro rozhlas a televizi vždy od čísla jedna. Jejich setřídění provedete v menu nastavení a vedle seznamů oblíbených stanic můžete využít i řazení fyzického, což je zde výhodnější, protože seznam následně vyvoláte OK. Třídění se dělá prostým přesunem vybrané stanice na nové místo a vše je totožné jak pro televizi, tak pro rozhlas.

 

Di-box DVB-T2 V3 HEVC: Menu nastavení s možností kolovat je výrazně lépe čitelné než třeba externí titulky ve videu. I tak by jeho zvětšení (jak vidíte, nejde přes celou obrazovku), obsluze prospělo.

Drobná tlačítka, nijak rozměrné menu

Dálkový ovladač má slušný záběr infrapaprsku a nemusíte s ním tudíž přesně mířit. Daleko větší pozor je třeba si dávat na jeho drobné popisky a atypické rozložení. A zejména na dosti stranou umístěná tlačítka EPG a Info. To druhé potřebujete k vyvolávání přehledu o aktuálně vysílané stanici a pořadu, takže docela často.

Kolem OK jsou soustředěna tlačítka Menu a Exit (Menu pracuje i jako Zpět) a také vcelku neužitečné FAV (oblíbené kanály) a TV/Radio. Ty většina diváků potřebuje jen občas a seznam naladěných stanic se pohodlněji vyvolá OK.

Ovládání multimédií najdete ve spodní části ovladače a OK tady nevyužijete, protože ukáže jen časovou osu po níž můžete zrychleně skákat sem a tam za pomoci šipky vpravo a vlevo, což se ale rozhodně hodí (skok na čas tu není). K přetáčení a vyvolání Pause a Play je třeba využívat drobounká speciální tlačítka a protože „šipky“ ovladače slouží pro postupné přepínání kanálů a hlasitost, měl by na to případný zájemce o set-top box myslet.

V menu nastavení, které se bohužel neotevírá přes celou obrazovku můžete s výhodou kolovat. Ovladatelné je dobře v okamžiku, kdy si uvědomíte, že tlačítko Menu pracuje i jako Zpět a někdy jako Zpět pracuje i Exit, což je poněkud v rozporu s jeho názvem. Mínusem je i to, že chybí přímý vstup do multimédií (tlačítko Filelist nedělalo nic) provedena a musíte je zdlouhavě spouštět přes menu nastavení.

 

Di-Way Di-box DVB-T2 V3 HEVC: Programová nabídka je v klasickém stylu. OK na pořadu vyvolá časovač, který je standardně pouze s upozorněním na pořad.

Tradiční EPG, ale jen pro několik kanálů

Programová nabídka se – stejně jako menu nastavení – otevírá pouze na části obrazovky a ukazuje klasický náhled pouze pro pět stanic. Při vstupu i při odchodu se na necelé dvě sekundy přeruší zvuk, k dispozici je však obrazový náhled.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál generuje i jeho změnu v tuneru. Obsah se stahuje po najetí na nový multiplex, změnu dne provedete přes červené, původem teletextové tlačítko. Časovač s obvyklými možnostmi vyvoláte přes zelené a využít jich můžete až osm.

Nahrávání je omezeno tím, že je nejprve třeba kvůli heslu (PIN) kontaktovat výrobce, jehož e-mailová adresa krátce problikne na obrazovce při zmáčknutí příslušného tlačítka. V příručce a na webové stránce výrobku, jsem se to však v době psaní článku nedozvěděl. Pokud zkusíte nahrávání v EPG, nabídne se (bez aktivace) pouze volba Kanál, tj. upozornění na pořad. V případě využití funkce TimeShift se obraz zastaví, zvuk jede dál a obraz zjevně také, protože po jejím ukončení se pokračuje živým vysílání. TimeShift tedy bez hesla taktéž nevyužijete.

 

Di-box DVB-T2 V3 HEVC: Souborový manager je sice jednoduchý, ale to by nevadilo. Zásadní vadou je, že nezobrazuje celá jména položek. A to může být, typicky u seriálů, značný problém.

Multimediální kompatibilita ve videu na jedničku, ale…

V multimédiích je vidět klasicky jednoduchý správce souborů i když je lepší, než je v této třídě zvykem, protože přehrávání spustíte přes OK a spuštěné video se ukáže rovnou na celé obrazovce. Podporovány jsou dokonce i externí a také vnitřní titulky. Ty první se při stejném názvu jaký má videosoubor spouštějí automaticky, ty druhé musíte zapnout tlačítkem dálkového ovladače. Vybraný font je ovšem dosti malý i když poměrně výrazný. Rozhodně je však škoda, že nejde zvětšit a také, že nejde nastavit znaková sada. Čeština tak někdy byla v pořádku, jindy ale s výpadky dotčených znaků. Druhým mínusem na který jsem narazil je, že si set-top box nepamatuje polohu ve videu. Při přerušení se tak začíná zcela od začátku a skok na čas chybí. Nejrychleji se tak na příslušné místo dostanete skoky po časové ose vyvolatelné přes OK.

Bohužel asi tou nejzásadnější vadou je to, že u delších jmen souborů nevidíte jméno celé a ani nerotuje. Trefit se tak – typicky u seriálu – na požadovaný díl, je sázka do loterie a vidět nebyl dokonce ani po spuštění přehrávání, což by snad šlo snadno napravit. Nedal se rovněž vyvolat tlačítkem Info.

Formátová kompatibilita ve videu je excelentní a co jsem set-top boxu předložil, to fungovalo (s výjimkou zvuku v DTS a DTS MA HD). Přehrály se tak například různé varianty MPEG-4, nechybělo H.264 či třeba DivX 5 a XviD. A poslední dva formáty dnes umí málokdo, což platí zejména o DivX, který nezvládají ani hodně drahé televizory a set-top boxy. Levňoučký přístroj si v parádní kvalitě poradil i s datovým tokem přes 20 Mb/s (profesionální Full HD) stejně, jako asi 8,5 Mb/s u prosté nahrávky z britské BBC. Poradil si ale také se dvěma ukázkami s kompresí HEVC v rozlišení HD Ready a Full HD a kvalita opět byla překvapivě dobrá, takže klobouk dolů!

Kompatibilita ve fotografiích a hudbě je už výrazně chudší. V prvním případě jen JPG a BMP, v druhém MP3 a bez formátů WAV a FLAC. V podstatě naprostý základ.

 

Di-Way Di-box DVB-T2 V3 HEVC: Seznam stanic vyvoláte tlačítkem OK a nabíhá velmi rychle. Po ruce je však i postupné přepínání kanálů (šipky nahoru a dolů) a hlasitost (šipky vlevo a vpravo).

Výtečný poměr cena/výkon, aktualizace firmwaru by se ale hodila

Di-box DVB-T2 V3 HEVC je jednoduchý a levný, navíc neměl problémy s lokalizací, nebo jen naprosto minimální (češtinu v titulcích přes USB teď nepočítám). Klady tak rozhodně převažují nad mínusy, mezi které patří zejména malý ovladač s nestandardním rozložením a absence úprav externích titulků v multimédiích. Pro někoho to ale bude i to, že kvůli zprovoznění nahrávání musí kontaktovat výrobce. Dnes ale drtivá většina diváků nahrávání neřeší.

Pro koupi hovoří především poměr cena/výkon, excelentní kompatibilita ve videu přes USB (s problémy o kterých bylo hovořeno) a také prakticky celokovové provedení, které se ani po půl denním provozu nehřálo. Za pozornost stojí i slušný obraz i když jsem tentokráte testoval se špičkovou plazmou Panasonic, která také odvedla své.

Nový set-top box Di-Way je díky drobným rozměrům ideální na chatu či do dětského pokojíku, kde ho můžete využít i jako multimediálního přehrávače. Umí totiž to, co často nezvládnou ani přístroje o skoro tisícovku dražší a specializovanější. Pokud by Sapro dotáhlo zejména externí titulky, byla by to taková malá multimediální bombička 🙂 doplněná solidním tunerem pro nastupující DVB-T2.

 

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, vzhledem k ceně slušný obraz, kovové provedení, excelentní formátová kompatibilita ve videu přes USB, ale…
  • PROTI: …bez možnosti ovlivnit titulky, dálkový ovladač s drobnými tlačítky a atypickým rozložením, chybí přímý vstup do multimédií, souborový manager nevypíše celé jméno položky