Po skoro roce aktualizujeme náš přehled televizorů a set-top boxů s tou nejlepší výbavou. A do ní zdvojené tunery umožňující například současné nahrávání jednoho kanálu a sledování jiného nepochybně patří.

S letošní modelovou kolekcí přišlo do televizorů nepatrně více modelů se zdvojenými tunery než v loňském roce. V případě set-top boxů (STB) do 5000 Kč se toho – co do konkrétních výrobků – také tolik nezměnilo a pouhá čtyři zařízení se rozrostla na šest, přičemž větší část pochází z loňského roku, což souvisí s velmi rozdílnými životními cykly výrobků.

Od takto vybavených televizorů a set-top boxů se také dají očekávat odlišné vlastnosti. Alespoň v relaci do 5000 Kč o které se nyní u set-top boxů bavíme. V případě televizorů, kde se cenově neomezujeme, protože tato výbava patří na vrchol nabídky, jde především o tzv. obraz v obraze (PiP – Picture in Picture). Tedy o schopnost pustit si – typicky v malém náhledovém okně – obraz z druhého tuneru, přepínat mezi nimi a někdy dokonce i zaměňovat zvuk a náhledy v několika krocích zvětšovat. PiP je u televizorů se zdvojenými tunery primární vlastností, protože o nahrávání tu většinou nejde a často je jen doplňkové a vázané přímo na konkrétní přístroj (přehrát záznam na jiném, byť totožném modelu, se většinou nedá). Sekundární vlastností pak může být to, že si obraz třeba ze satelitního tuneru pošlete na televizor, který takto vybaven není, nebo si ho přehrajete třeba na tabletu.

V@Box XTi-3452 streamuje televizní vysílání rovnou do vaší domácí počítačové sítě.A odtud si ho může převzít jakékoli k tomu uzpůsobené zařízení.

V případě set-top boxů pro DVB-T2 je naopak primární vlastností schopnost nahrávat jeden nebo více pořadů a současně sledovat jiný, třeba i na jiném pozemním multiplexu. PiP pak set-top boxy v drtivé většině případů nenabízejí stejně, jako možnost „odhodit“ jeden signál na jiné zařízení. V ceně do pěti tisíc korun to neumí žádný a i u těch dražších jich bude nejspíše jen jako šafránu.

Následující přehled je – vzhledem k náplni Televizního webu – zaměřen zejména na zdvojené tunery pro pozemní televizní příjem DVB-T a DVB-T2, někdy je však funkce u televizoru k dispozici pouze u příjmu satelitního (o tom ještě bude řeč).

V případě televizorů se pak přehled bude týkat pouze kolekce 2019/2020 a výrobky z minulého roku najdete v samostatném článku. U set-top boxů se nemá smysl časově omezovat, takže je tu vše, co se do 5000 Kč podařilo najít a stále ještě se prodává.

K TÉMATU:

 

Samsung QE49Q65 se zdvojenými tunery se na český trh teprve chystá nicméně testovaný QE55Q65 uměl dokonce i přepnout zvuk mezi hlavním a doplňkovým obrazovým náhledem (viz úvodní obrázek). A to dnes zvládá málokdo!

Televizory se zdvojenými tunery patří skoro vždy na špičku

Když jsem si na Alza.cz zapnul filtrování s touto vlastností a zadal pouze kolekci 2019 (jiné obchody zpravidla nabízejí výrazně omezenější výpis), objevilo se asi 90 nových televizorů, ale řada z nich byla zjevně zařazena omylem. S úspěchem se totiž dá pochybovat, že například Orava LT-845 za 4990 Kč zdvojenými tunery disponuje. V seznamu také bylo několik televizorů Hisense, ale tento výrobce žádný nenabízí, což máme potvrzeno z místního zastoupení, které nám sdělilo: „Zdvojené tunery (pro funkci PiP, atd.) nemáme v žádném modelu…“ Je tedy zřejmé, že i když je tu uveden například i Hisense H65B7500 za 17.990 Kč, tuto funkci nemá. Alza většinou bývá informačně spolehlivá a tohle snad brzy napraví. Po pravdě nedivím se, že se v té záplavě výrobků takovéto chyby objeví, což pochopitelně platí i o tomto přehledu.

Jakmile jsem na Alza.cz vyloučil značky Hisense a Orava, dostal jsem LG, Panasonic, Samsung a Sony a asi 60 položek. Podívejme se na ně podrobněji a připojme si Loewe a Philips, které tu zcela chybí. Informace v drtivé většině případů pocházejí přímo od zastoupení jednotlivých značek, v případě Panasoniku pak z oficiálních webových stránek.

Obecně vzato nejlevnější televizor se zdvojenými tunery, který jsem našel, začíná na asi 20.000 Kč a jde o Samsung QE43Q60. Nejdražší stojí doslova sta tisíce a klidně i přes milion nebo – v případě Sony ZG9 – i přes dva.

Při nákupu televizoru se zdvojenými tunery vezměte v potaz to, že většina z nich má zabudovánu pouze jednu mechaniku PCMCIA (CI+), takže zasunete jen jednu přístupovou kartu pro placené vysílání. Pokud opravdu potřebuje dvě mechaniky, dobře si to prověřte. Letos to vypadá, že dvě mechaniky nabízejí pouze Loewe a Panasonic.

LG OLED65W9 (175.990 Kč) s oddělenou koncepcí tuneru a panelu. U LG bohužel najdete zdvojené tunery jen ve velmi rozměrných úhlopříčkách a vysokých cenových hladinách.

LG letos nabídne o něco více modelů, přičemž loni mělo pouze tři hodně drahé OLED. Jak rovněž zdůrazňuje zpráva z LG CZ, drtivá většina z nich má zabudováno HDMI 2.1, všechny pak pouze jednu mechaniku CI+. Zdvojenými tunery jsou tak vybaveny televizory s obrazovkou OLED řad C9 (jen 77″), R9, W9 a Z9, později k nim přibude ještě B9 v 77 palcích (196 cm). Nově je letos funkce zabudována i do nejvyšších LCD (ve firemní mluvě NanoCell TV), a to SM9900 a SM9000 (75″ a 86″, tedy 191, resp. 218 cm).

Panasonic měl loni několik výrobků od 30.000 Kč výše jak u OLED, tak u LCD. Letos to v druhém případě vypadá jen na Panasonic TX-75GX942 (191 cm), jiný výrobek jsem na stránkách českého zastoupení nenašel. V případě OLED je pak překvapením, že duální tunery najdete jak u řad GZ1500 (od 64.990 Kč) a GZ2000 (od 89.990 Kč), tak u dostupnějších GZ950 (od 49.990 Kč) a GZ1000 (od 59.990 Kč). Všechny televizory mají navíc dvě mechaniky PCMCIA (CI+), což platí i o GX942, takže jsou jasnou volbou pro ty, kteří to vyžadují.

Samsung na dotaz uvedl, že v kolekci 2019 nabízí zdvojené tunery plných devět řad a celkem je ke koupi přes 30 modelů, včetně už na Televizním webu testovaného Samsung QE55Q65 (34.990 Kč). Na rozdíl od loňských modelů jde letos pouze o kategorii QLED (LCD) v rozlišení 4K a 8K. Mimochodem Samsung v případě Ultra HD (8K), tedy rozlišení 7680 x 4320 bodů, nabízí, či nabídne, osm přístrojů od 140 cm (55″) po 249 cm (98″) i když ceny ještě většinou nejsou k dispozici. Všechny výrobky však mají – bez výjimky – zabudovánu jen jednu mechaniku CI+.

 

Sony KD-43XG8305 (25.990 Kč) je nejlevnějším televizorem Sony se zdvojenými tunery z kolekce 2019. Před koupí byste si ale měli být vědomi toho, že nemá zabudovánu funkci obraz v obraze.

Sony stále jede v loňském duchu a televizory vybavené zdvojenými tunery bohužel ani letos nenabízejí funkci PiP, tedy obraz v obraze, což je ovšem – zejména u Sony, které mělo PiP už u CRT – značná katastrofa. Je tak pouze možné sledovat výstup z jednoho tuneru a z druhého tuneru nahrávat, což se týká jak DVB-C/S/S2, tak DVB-T/T2. TV se zdvojenými tunery je v letošní kolekci sedm řad a jde o… AG8, AG9, XG83, XG85, XG90, XG95 a ZG9.

K výše uvedeným značkám si ještě připočtěme TP Vision a jeho Philips 55PUS9104 s designem od Georga Jensena (test v přípravě, více informací plus fotografie zde). Ten sem ovšem patří – stejně jako další letošní modely značky – tak nějak napůl. Má totiž zdvojený pouze satelitní tuner a pozemní (kabelový) jsou standardní. To platí i u Philips OLED804 a Philips OLED854. Zastoupení TP Vision rovněž potvrzuje, že všechny mají zabudovánu jednu mechaniku PCMCIA (CI+).

Loewe, které mělo loni zdvojené tunery pro DVB-T/T2 všude, mezitím rozšířilo svou produkci, takže je správnější říci, že je má „skoro všude“. Výjimkou jsou základní řady 1 a 2, které touto funkcí nedisponují. U značky prý také není problém mít pro placený přístup dva poskytovatele signálu, což je ojedinělé. Loewe je tak druhou možnou volbou pro ty, kteří vyžadují možnost placeného televizního příjmu od dvou odlišných poskytovatelů u nás typicky satelitního signálu.

 

Jednoduchý, ale svým způsobem elegantní vzhled Sencoru SDB 5104TD.

Set-top boxů se zdvojenými tunery je do 5000 Kč vysloveně pár

Nejlevnějším je s přehledem Sencor SDB 5104TD, který jsme také vyzkoušeli. Dnes za něj zaplatíte těsně pod tisícovku a rozhodně to není špatná koupě. Vedle něj je tu ještě Tesla Duplex T2 (1222 Kč) a také na Televizním webu testované Evolveo Gamma T2 (1290 Kč), které je takové, jaké je.

K nim si ještě připočtěte za 1099 Kč doprodávaný Optex ORT 8932-HD s excelentním poměrem cena/výkon a TeleSystem TS6820 T2 HEVC Twin. Ten je v prodeji za 1399 Kč a recenzent u něj chválil i nadprůměrné příjmové vlastnosti.

Vedle těchto tak říkajíc klasických set-top boxů pro příjem DVB-T/T2/HEVC nesmíme zapomenout ani na tzv. streamování televizního vysílání do domácí počítačové sítě (LAN). To nabízí V@Box XTi-3442 (2700 Kč) a jako bonus umožňuje i spolupráci s mobilním telefonem nebo tabletem.

Více set-top boxů se zdvojenými tunery pak najdete nad hranici pěti tisíc korun zejména u specializovaných produktů využívajících platformy Linux (Enigma) a také u netradičního set-top boxu TechniSat Sonata 1 (25.990 Kč), který je zkombinován se zvukovou lištou.

 

KE STAŽENÍ (PDF. K 10. 7. 2019): tabulka – přehled TV a STB, 2x DVB-T2, 2019

Štítky