Česko-anglická, případně česko… „jiná“ věcička miniaturních rozměrů nabízí pozemní i satelitní tunery, trojici rozhraní USB a digitální audio výstup. Předvádí ale také trochu jiný přístup k problematice.

TSUP 4K je postaven na systému Android 7.1.2, je klasicky bez HbbTV a pro připojení k internetu můžete buď využít zabudovanou jednoduchou Wi-Fi (pouze 2,4 GHz) nebo ethernetový kabel. Nechybí ani Bluetooth a příjemná cena těsně pod dva tisíce korun. K tomu si ovšem ještě připočtěte nákup nějakého ovladače s „myšovým“ kurzorem, který je i tady nezbytností. Tedy pokud se nechcete po obrazovce televizoru pohybovat tempem hlemýždě, což obstará dodávaný ovladač.

Set-top box, nebo chcete-li multimediální přehrávač s tunery, pohání čtyřjádrový procesor Amlogic S905D doplněný o obvyklou grafickou jednotku Mali 450. Zabudován je 1 GB paměti RAM, což mi přijde trochu málo, a 8 GB ROM (EMMC Flash). Podporován je i obsah s rozšířeným dynamickým rozsahem HDR, o které systémy konkrétně jde, jsem se však nedozvěděl.

Jak vidíte, konfigurace je obdobná jako u Strong SRT 2401 (dodávka s ovladačem typu Air Mouse) a Tesla TEH-500, která má ovšem 2 GB paměti RAM.

Tím nejdůležitějším je však to, že má podporovat rozlišení Ultra HD (4K) na všech signálových cestách, což se dá snadno ověřit u USB, síťového média a u satelitního signálu (jestliže jste k příjmu vybaveni). Už se to ale dnes u nás nedá ověřit u příjmu pozemního. Tou horší zprávou je, že Wi-Fi je standardně jednodušší (výše uvedené přístroje zřejmě používají stejnou čipovou sadu) a že lokalizace do češtiny je zde omezená a u zabudovaného video přehrávače nefunguje například ani práce s externími titulky v češtině. Naštěstí je tu VLC Player…

V poslední době na Televizním webu testované přístroje s Androidem: Strong SRT 2401 a Tesla TEH-500.

 

Jak je na tom u nás testovaná konkurence? Podívejte se…

 

Při řazení naladěných kanálů se bez barevných tlačítek neobejdete. Klasická „dálka“ je tak nutností a oba ovladače se doplňovaly i zde.

Zejména manuální instalace

Telesystem TSUP 4K dostanete s klasickým dálkovým ovladačem (infra) se simulací polohovacího zařízení (myš) na zmáčknutí tlačítka. Bez této funkce se ale v podstatě neobejdete u žádného zařízení s Androidem a lepší je pochopitelně dokoupit opravdovou myš, klávesnici s dotykovou destičkou apod.

V ceně je také kabel HDMI, ale já jsem raději dal přednost napojení přes výborný kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 (více informací zde) zvládajícím, podle výrobce, až 8K. A protože jsem ještě měl k dispozici skvělý 4K televizor Philips 55PUS9104 (Georg Jensen), připojil jsem ho na něj a zároveň tak vyzkoušel video výstup ve 4K, protože moje plazma Panasonic VT20 je Full HD. Výsledkem bylo, po propojení obou přístrojů, automatické nastavení maximálního režimu, které Telesystem zvládá, totiž 2160p, 60 sn./s.

Instalace boxu je dvojí. Z počátku proběhl výběr jazyka a země a napojení na internet. Přístroj nejprve napsal, že přes Wi-Fi připojen není (na klávesnici kupodivu bylo i podtržítko), ale pak se ukázalo, že připojen je. Ostatně připojením se v úvodu vůbec nemusíte zabývat, protože v menu nastavení už můžete využít i tlačítka WPS, které instalační proces nenabídl. Připojení přes ethernetový kabel je pak klasicky jen otázkou jeho zasunutí do konektoru RJ-45.

Jak vidíte, TSUP 4K nabídne jen pár bodů instalace bez tunerové části a také bez možnosti připojení k tržišti aplikací Google Store. Tohle si musíte zařídit sami.

Jazyk nastavený na češtinu nakonec ovlivnil jen část menu Androidu, zbytek byl v angličtině bez možnosti nastavení češtiny či slovenštiny, a to včetně menu televizního tuneru a domovské nabídky.

Tuner nabídl ladění hned po prvním vstupu bez dalších úprav (stačí odmáčknout příslušnou ikonu), přičemž hlásil, že má napájení antény pro pozemní příjem vypnuto.

Naladěné televizní a rozhlasové stanice se ukládají do dvou seznamů (TV/Radio) vždy od čísla 850, satelitní televizní kanály pak u TV pokračují od 1001. V případě televize ale bylo u každého kanálu vidět označení „4K“, které postupně mizelo až po přepnutí na stanici, jakmile se například identifikovalo HD. V případě volných satelitních stanic, což jsou na Astra 19,2°E i dva demonstrační 4K kanály, tu pochopitelně zůstalo zachováno. Je dobré zdůraznit, že satelitní tuner dovoluje příjem pouze volných, tzv. FTA, stanic a že tu není mechanika přístupové karty. Platí to ostatně i o pozemním příjmu.

Třídění naladěných kanálů je výborné a provádí se výběrem jednoho nebo více stanic a jejich přesunutím na novou pozici. Chce to ovšem trochu pozornosti, neboť funkcí je tu více než dost.

Mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 mohu jen doporučit. Pracuje sice přes Bluetooth, ale dodáván je i komunikační USB člen, takže byste se měli napojit snad vždy. Právě komunikační člen je tím nejcennějším, protože omezuje (zamezuje) obvyklým problémům s profily Bluetooth.

K ovládání si dokupte něco s kurzorem…

S klasickým dálkovým ovladačem, který najdete v balení, si na úvod vystačíte a také pohyb v domovském menu, přidávání a odebírání aplikací z nabídky na spodní straně obrazovky, bylo bezproblémové. Jakmile jsem ale začal instalovat aplikace a zkoušet je, okamžitě vyvstala potřeba nějakého polohovacího zařízení a například u iVysílání ČT jsem nespustil ani video; tedy pokud jsem nechtěl použít „šnečí kurzor“ tradičního ovladače. Sáhl jsem proto po výborné mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, kterou jsem dostal zapůjčenu s dalším zařízením s Androidem, s Teslou TEH-500. Pak bylo vše řádově lepší a opět se osvědčilo používání obou ovladačů. Výborné je i to, že mini klávesnici jde zapnout jen okamžik (nabíhá ihned) a pak ji zase můžete vypnout a šetřit baterie.

Kolem OK, které v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů v němž se dá i vyhledávat, vidíte Home (domovská nabídka), Back (zpět), Menu (menu nastavení) a Mouse. Tímto tlačítkem vyvoláte zmiňovaný šipkový kurzor, který pohybuje velmi, ale velmi pomalu. Jeho pohyb pak zajišťují tradiční šipková tlačítka, u mini klávesnice dotyková destička.

Na běžném ovladači jsou výborná i tlačítka PAGE+ a PAGE-, kterými se například v EPG posunete o celou obrazovku, tedy o všech jedenáct stanic, vypnutí hlasitosti pak u tohoto Telesystem fungovalo na první dobrou, takže stačilo jen zmáčknout tlačítko reproduktoru s křížkem. Volba pro přímý vstup do tuneru je pak na spodu obrazovky a je jen škoda, že set-top box nenabíhá do posledního použitého režimu o čemž jsem se už zmiňoval u Tesly.

Programové nabídce funguje zvuk, obraz běží na pozadí, ale moc z něj nevidíte. Informace o kanálu se objevují jako vyskakující malé okno.

EPG s obrazem i zvukem, HDMI (CEC) pouze s vypnutím

Ukázku programové nabídky s jediným náhledem vidíte výše. Co nevidíte je to, že když přejede na pořady nové stanice, zároveň se na ni set-top box automaticky přepne.

Podrobnější informace o pořadu vyvoláte tlačítkem Info, které je na dálkovém ovladači bohužel stejně problematicky umístěno, jako samotné EPG. Tedy hodně stranou od OK. Z EPG jde i nahrávat a pořadu jde mj. upravit čas začátku a konce.

Funkce tzv. společného ovládání HDMI CEC může být u set-top boxu výhodná, ale vždy záleží na tom, jak si porozumí s konkrétním televizorem a jakou má sadu příkazů. Tady jsou tři plus samotné povolení funkce. Bohužel ale jde nastavit jen společné vypnutí obou přístrojů (zapnutí už nikoli), což se 4K televizorem Philips 55PUS9104 (Georg Jensen) se kterým jsem Telesystem zkoušel, pracovalo spolehlivě.

Dlaždicí Apps v domovské nabídce zobrazíte seznam všech aplikací.

Aplikace proměnlivé, HDR výtečné

V základu je TSUP 4K použitelný jen částečně, aplikace pro video i hudbu jsou schopny pouze práce s místním diskem či flash pamětí a nejinak je na tom správce souborů. Přihlásit se ke Google Store a začít hledat kompatibilní aplikace je v podstatě nutností, navíc zabudovanému video přehrávači chybí u externích titulků volba znakové sady (čeština je tedy problém). Multimediální kompatibilitu nemá smysl u Androidu řešit, snad vždy se dá stáhnout něco, co daný formát zvládne.

Aplikace iVysílání i ČT24 pracovaly bez potíží, včetně možnosti upravit kvalitu. Jen k ovládání bylo zapotřebí něco dodatečného, protože je klasický dálkový ovladač zcela nezvládal (pokud jste nepřepnuli do režimu myši).

MX Player a VLC Player, jako asi nejpoužívanější přehrávače videa u Androidu, pracovaly jen z části. Ten první se začal instalovat, instalaci dokončil, ale nějaký čas se vůbec neobjevil v seznamu aplikací. A když se po delší době objevil, nahlásil při spuštění chybu. VLC Player pracoval a s trochou váhání se nakonec i spojil se síťovým úložištěm, což je v mém případě bezproblémový multimediální server Synology DiskStation DS414j. Upozornění, že aplikace zřejmě nejsou optimalizované pro toto zařízení jsem ale obdržel v obou případech a nejen zde.

VLC Player se při delším zkoušení sice choval spolehlivě, ale občas zapomínal pozici ve videu a poslední položky seznamu souborů vyjížděly mimo obrazovku. Ta přitom, podle jiných aplikací a nabídky Home, zobrazovala 100 % plochy, což můžete v Androidu ovlivnit v menu nastavení. Pravdou je, že ještě můžete sáhnout po Kodi, které je tu ve verzi 18.3 předinstalované, ale tento software je pouze pro někoho a jeho funkčnost jsem neověřoval. Jen jsem ho spustil a ke svému překvapení – v části Add-ons – viděl několik aplikací, včetně dvou od České televize.

Funkční byly HBO GO i Voyo a dalo se do nich i bez problémů přihlásit (za pomoci mini klávesnice s dotykovou destičkou). Fungoval v nich například i posun dvěma prsty po dotykové destičce a HBO GO si převzalo informace z účtu o sledovaných či oblíbených pořadech. Bohužel u něj občas vypadávalo ovládání (oba ovladače), takže bylo zapotřebí mini klávesnici vypnout a zapnout. U klasické „dálky“ stačilo přepnout na „myšový“ kurzor a zpět. Pak se vše zase na chvíli nahodilo.

Vyzkoušel jsem také aplikaci CZ Radio, která pracovala bezvadně, jen se nedala ukončit a dokázala nabourat i televizní tuner a prosadit svůj zvuk zde. Nakonec jsem ji musel shodit přímo v systému Android a stejně jsem dopadl, když jsem ji spustil v rámci Kodi.

A obsah s HDR? Mohl jsem ho vyzkoušet díky zmiňovanému 4K televizoru Philips 55PUS9104 (Georg Jensen), a to u základního systému HDR10; pochybuji, že je podporováno cokoli jiného, možná HLG. V tomto případě jsem sáhl po zabudovaném přehrávači a rozhraní USB na němž televizor následně ohlásil, že je přítomen obsah s HDR. A pak došlo k překvapení, protože TSUP 4K HDR10 podával podle mého názoru ještě o kousek lépe, než samotný televizor. Tohle je ale vždy individuální, protože tento obsah je vlastně o vidění světa vašima očima. Možná pro to ho drtivá většina výrobců zařízení nyní nastavuje velmi jemně bez většího zvýraznění například kontur v přesvětlené scéně.

Domovská nabídka je plně v angličtině (to například), čeština i slovenština chybí. Na spodní lištu můžete umístit až osm nejpoužívanějších aplikací, samotné dlaždice však bohužel modifikovat nejdou.

Není pro každého, obrazově je ovšem výtečný

Telesystem TSUP 4K je v tomto ohledu skutečně na výši a kupodivu to vidíte nejen na Full HD stanicích České televize (DVB-T2), demonstračních 4K stanici na Astře, ale také při přehrávání obsahu ze síťového média a přes USB. Set-top box však velmi příjemně překvapil i úrovní resamplování ze slabých a slabších zdrojů jako jsou SD stanice na DVB-T2 či seriálové díly s nízkým datovým tokem, což je typicky nějakých 340 MB na 45 minut. Tohle ocení každý a na méně kvalitním televizoru možná uvidíte, jak se obraz viditelně vylepší.

Zvukově jde o standard, jeho utlumení přes tlačítko na ovladači se tu chová jak má, tedy na první zmáčknutí. Narazil jsem na pár drobných firmwarových problémů, jednou se přístroj v televizním tuneru kousl natolik, že jsem ho musel vytáhnout ze zásuvky. Doporučuji také, vzhledem k pouhému 1 GB RAM, používat častěji dlaždici pro čištění paměti, kterou najdete na domovské obrazovce. Od vás nevyžaduje nic než stlačení OK a je dobré využít ji už při nějakých 60, možná 55 % (dlaždice stav zobrazuje).

Dálkový ovladač je pro dohratelné aplikace jen částečně použitelný a záleží na tom, co budete využívat a zda si s ním vystačíte či nikoli (pomalost posunu kurzoru). To první však znamená využívání pouze zabudovaného základu a ještě s jistým omezením. Rozumná práce s aplikacemi, včetně těch od České televize či HBO GO, v podstatě vyžaduje nějaký dobrý „myšový“ kurzor a v tomto ohledu lze klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 (499 Kč) – či něco podobného – jen doporučit. Takhle pohodové zařízení se navíc jen málo vidí a u zabudovaného běžného Androidu (mají ho i oba další zmiňované přístroje) ho rozhodně oceníte.

Set-top box Telesystem TSUP 4K nabídne příjem DVB-T/T2 s výbornou obrazovou kvalitou, volný satelitní příjem jako bonus pro ty, co mají na střeše anténu, a řadu funkčních aplikací z Google Store. Za danou cenu je to podle mého dobrá koupě pro ty znalejší, kteří se v dané problematice více orientují a nebude jim vadit angličtina, němčina, apod.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborný obraz, výborné resamplování z nízkých datových toků, při třídění lze vybrat více kanálů, 4K na všech signálových vstupech, včetně satelitního tuneru (FTA), výborná tlačítka PAGE+ a PAGE-, výtečné podání HDR10
  • PROTI: pouze 1 GB RAM, jen částečná lokalizace do češtiny, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, chybí USB 3.0