Mono rádio vybavené funkcí AMS nabízí základní výbavu bez rozhraní USB či připojení k síti sítí. Vše ale můžete částečně obejít díky Bluetooth.

Elegantní návrh, výborné zpracování a malé rozměry předurčují SRH 5 A1 do jídelny nebo třeba do dětského pokojíku. Tam může, díky Bluetooth, ale také díky linkovému audio vstupu, posloužit i jako výstupní reprosystém. Ať ale budete rádio dávat kamkoli, nikdy nemůže být příliš daleko od 230 V. Je totiž bez baterií a šňůra je dlouhá 160 cm.

Jediný reproduktor kryje nesnímatelná kovová mřížka a na zadní straně ho doplňuje malý výdech bassreflexu. Zbytek přijímače je v plastu a ve „dřevě“ s dýhou s dekorem břízy (mít ho můžete i v bílé). Napájení obstarává malý externí adaptér, příjem zajistí teleskopická anténa. To je také všechno (plus audio kabel typu jack – jack), co najdete v balení.

Silvercrest SRH 5 A1 (1290 Kč) je bez tlačítka úplného vypnutí a používá nevýrazný dvouřádkový displej, přičemž hodiny se zvětší přes oba řádky (na výšku asi 7 či necelých 8 mm). K dispozici jsou dva budíky, ale automatické vypnutí po předem nastaveném čase (funkce Sleep – spánek) chybí, takže přijímač není vhodný do ložnice à la rádio budík. Tedy pokud tuto funkci vyžadujete.

ČTĚTE TAKÉ: SilverCrest Rádio DAB+ nabídne výborný poměr cena/výkon a zajímavé funkce

Jednoduchá výbava

Přijímač je bez instalace. Po zapnutí se nastaví na němčinu, automaticky projede pásmo DAB/DAB+ a vytvoří seznam stanic. Změnu jazyka na dnes používanější angličtinu si musíte v menu nastavení zajistit sami, čeština či slovenština chybí.

Ovládání obstarávají zejména tlačítka Tune- a Tune+ pracující v menu jako šipkové klávesy a kolečko hlasitosti s příjemně „zoubkovaným“ chodem a OK/Enter uprostřed. To se využívá i pro automatické ladění a ukládání stanic.

Styl ovládání je postaven na krátkém stisku a dlouhém stisku (asi 2 s). Tlačítka s mikrospínači tak někdy mají dvojí funkci. Kompletní sadu ovládacích tlačítek vidíte ve fotogalerii výše, dálkový ovladač k dispozici není.

Co se týče funkcí, je Silvercrest SRH 5 A1 vysloveně jednoduchý. Vedle zmiňovaných tunerů jsou tu už jen dva budíky u nichž si můžete zvolit buzení buď prostřednictvím jednoho z tunerů (poslední stanice), nebo tónem, nastavení hodin a úprava basů a výšek. V menu nastavení ještě můžete upravit způsob aktualizace hodin (přes RDS, či vypnuto) nebo zadat datum a čas manuálně. Další volby jsou jen typicky systémové, jako verze softwaru či návrat k továrnímu nastavení.

V případě budíků toho lze upravit docela dost, ale jedna zásadní věc chybí – jeho odložení. Alespoň ji příručka nezmiňuje. Když jsem ale během alarmu zmáčknul OK/Enter, byl čas buzení automaticky odložen o pět minut. I přesto ale případnému použití v ložnici příliš nenahrává absence automatického vypnutí o které není zmínka ani v příručce a není vidět ani v menu.

Pokud jde o Bluetooth, v případě použitého telefonu Samsung Galaxy A9 (aktualizovaný na Android 9.0) bylo vyžadováno aby nebyl párován s jiným zařízením. Dokud jsem to nesplnil, telefon se s rádiem nepropojil. Jakmile jsem tak učinil, bylo propojení okamžité a kvalita přehrávané hudby velmi dobrá. U Bluetooth jde ale vždy o to, aby se zařízení propojila, resp. používala společné profily. A to se tu zjevně povedlo.

Napojení na Silvercrest SRH 5 A1 přes Bluetooth a telefon Samsung A9.

Potíže s ukládáním a vyvoláváním stanic

Vyvolání a ukládání stanic se dělá přesně obráceně, než by mělo (takhle to alespoň vypadalo na dané verzi firmwaru). Pro uložení stisknete Preset krátce, pro vyvolání stanice (pracovalo jen u FM/VKV), ho naopak musíte podržet a protože tuto funkci využíváte častěji, měla by být jednodušeji přístupná. Pokud na tento styl zapomenete, bude se vám zdát, že AMS, tedy proladění pásma a automatické uložení dostupných stanic do paměti, nepracuje. A ono funguje, byť opět jen pro VKV/FM. Klasicky se bohužel ukládá pouze frekvence a nikoli jméno stanice i když je přes RDS dostupné. Pro vyvolání stanice z paměti, stačí jen déle podržet Preset a Tune vybrat pozici, resp. kanál. OK/Enter mačkat netřeba a později u DAB by to mohlo způsobit problémy. Ale tam je funkčnost stejně omezena.

U VKV záhy narazíte také na to, že si přijímač – po využití funkce AMS – nepamatuje, že už si do paměti nějaké stanice zapsal. Pokud je budete později ukládat manuálně, nabídne vám pozici s tím, že je prázdná i když už na ní uložený kanál je. Chová se zvláštně ale i v tom, že pokud máte naladěnu nějakou stanici a krátce zmáčknete Preset (objeví se naposledy využitá paměťová pozice) je po stlačení OK/Enter bez dotazu přepsána, a to i tehdy, když je na ní umístěn jiný kanál. Tím však potíže nekončí. Chování u DAB/DAB+ je totiž poněkud jiné. U FM spustíte režim AMS delším podržením OK/Enter, u DAB – podle příručky – krátkým. Faktem ale bylo, že nefungovala ani jedna cesta a vždy se jen vytvářel obvyklý seznam digitálních kanálů, a to jsem to zkoušel mnohokrát, včetně několikanásobného resetování do továrního nastavení. Zvláštní je také to, že při použití AMS jednou příručka zmiňuje jen vytváření seznamu, jindy ukládání do paměti.

U DAB ukládáte vybrané stanice do paměti stejným způsobem jako u VKV (krátké stlačení Preset, výběr místa na které chcete ukládat, tedy 1-20, a OK). Bohužel vyvolat stanici z paměti se mi žádným způsobem nepovedlo a příručka to vůbec nepopisuje. Ta zmiňuje pouze ukládání stanic do paměti. Výsledkem bylo, že jsem musel stanice vybírat pouze podle vytvořeného seznamu naladěných kanálů.

Silvercrest SRH 5 A1 se také, na dané verzi firmwaru, občas choval trochu jinak než je popsáno výše a kupříkladu jednou, dvakrát, zcela vypadla AMS u VKV a rádio prostě proskenovalo celé pásmo avšak nic do paměti neuložilo i když stanice k dispozici byly. Na příčinu jsem nepřišel, takže mě napadá jediné – ne zcela odladěný firmware. Tomu by odpovídalo i občas odlišné chování přijímače vzhledem k popisu v příručce.

Nabídka funkcí je pro VKV nulová (pokud nepočítáme manuální ladění), u DAB/DAB+ je k dispozici buď celkové ladění, nebo ladění ruční a je tu i odstranění neaktivních stanic (Prune). Tato funkce je však z neznámých důvodů umístěna do menu System…

Zabudovaný displej je vysloveně nevýrazný a aby bylo něco vidět (jako v tomto případě), je třeba se vyvarovat zvýšené hladiny okolního světla.

Mdlý displej, potíže s firmwarem

Přijímač nepředstavuje ve světě DAB nic převratně nového i když na druhou stranu je pravda, že funkcí AMS se na VKV dnes může v kategorii do pěti tisíc korun pochlubit málokterý přístroj. Mě vedle toho zaujalo i kompaktní provedení, dobré zpracování a elegantní vzhled. Pokud tedy máte rádi trochu té moderny. Bohužel je tu i druhá strana mince. AMS nefunguje u DAB, jak bylo slibováno, nemluvě o tom, že stanice sice jdou do paměti uložit, ale vyvolat se je za žádných okolností nepodařilo. K tomu si ještě připočtěte občas změněné chování přijímače a je vidět, že nejspíše bude zapotřebí počkat na dotažení firmwaru.

Výkon zabudovaného zesilovače je udáván na 5 W, subjektivně vzato působil jako slabší, což v případě stereo výstupu do sluchátek platilo dvojnásob (není divu). To ale nebude hlavní využití přístroje. Daleko více bude řadě případných kupujících chybět automatické vypnutí po nastaveném čase, tedy tzv. usínání při rádiu. Displej navíc berte jen jako nástroj k práci s menu a nikoli třeba ke sledování doprovodných informací o písničce. Je totiž malý a nevýrazný, takže je na něj vidět jen z krátké vzdálenosti nemluvě o tom, že v okolí nesmí být nějaká vyšší hladina světla, protože v tomto okamžiku rychle vadne. Počítejte také s tím, že tu není zálohování hodin, takže i při krátkém přerušení přívodu energie a opětném nahození vidíte na displeji „00:00“. Naštěstí tohle je vymyšleno dobře! Hodiny po několika minutách automaticky naběhnou i když rádio nezapnete a tohle pracovalo bezchybně.

Silvercrest SRH 5 A1 si na nic nehraje i když visáž navozuje dojem něčeho propracovanějšího. Zda je to pro vás za současného stavu dobrá koupě musíte posoudit sami. Já musím říci, že můj dojem by byl po dotažení firmwaru výrazně lepší. A zejména po sjednocení práce s ukládáním a vyvoláváním stanic. Tohle komplikovalo život nejvíce.

Hodnocení

  • PRO: elegantní vzhled, dobré zpracování, subjektivně vzato trochu nadprůměrná citlivost na signál
  • PROTI: nevýrazný displej, problémy s ukládáním a vyvoláváním stanic, resp. s někdy se jinak chovajícím firmwarem, chybí automatické vypnutí po nastaveném čase

Štítky